MÜŞTERİ VALE HİZMETİ ALMAYA ZORLANMAYACAK

MÜŞTERİ VALE HİZMETİ ALMAYA ZORLANMAYACAK

İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortak çalışması Vale hizmetleri kuralları belirlendi. Müşteri vale hizmetine zorlanmayacak.

TARİH: 27.12.2020 13:44
Son Güncelleme: 27.12.2020 13:44

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ortak imzasıyla “İşletmeler ve İş yerlerinin Araç Park Hizmetlerinin (Vale) Yürütülmesine İlişkin Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.

VALE HİZMETİ İŞ YERİ RUHSATINA İŞLENECEK
Yönetmeliğe göre sıhhi iş yerleri ile umuma açık istirahat ve eğlence yerleri kendileri veya hizmet satın alarak, sözleşme imzaladıkları vale işletmeleri eliyle bu hizmeti verebilecek.  Vale hizmeti iş yerinin ruhsatına tali faaliyet olarak işlenecek. Ruhsatına vale hizmetini işletmeyen iş yerleri bu hizmeti sunamayacak. 

VALE HİZMETİ EN FAZLA 3 KM YARIÇAP İÇERİSİNDE KARŞILANACAK
Vale hizmetinin en fazla 3 kilometre yarıçap içerisinde karşılanması zorunlu olacak. Vale hizmet bedeli, işletmecinin esnaf veya tacir sıfatına bağlı olarak mevzuatı çerçevesinde ilgili oda tarafından belirlenen fiyat tarifesini geçemeyecek.

MÜŞTERİ VALE HİZMETİ ALMAYA ZORLANMAYACAK
Vale hizmeti alan iş yerleri, bu hizmeti veren işletmeye kendi mülkiyeti içinde veya kiralayacağı otopark alanında yer göstermek zorunda olacak. Müşteri vale hizmeti almaya zorlanamayacak. Vale noktalarında; vale hizmeti almanın zorunlu olmadığını belirten levha herkesin göreceği şekilde asılı olacak.
Kendi parseli içerisinde otoparkı olan iş yerleri, ücretsiz otopark alanlarına sürücüyü yönlendirmek için yönlendirme işaretleri kullanacak. Vale hizmeti kapsamında kullanılan otopark alanlarında, güvenlik kamerası zorunlu olacak. Ücretsiz otopark alanları içerisinde, karayollarında ve halkın kullanımına açık alanlarda vale hizmeti için özel alan ayrılamayacak.

SÖZLEŞME ZORUNLU OLACAK
Vale hizmetlerine ilişkin, vale işletmesi ile iş yeri arasında; hizmeti alacak kişi veya kuruluşun adı, adresi, hizmetin kapsamı, personel sayısı, hizmetin süresi ve diğer hususları içeren bir sözleşme düzenlenecek.

İstihdam edilen vale görevlilerinin bilgileri on beş gün içinde yetkili idareye ve kolluk birimlerine bildirilecek. Vale görevlileri görev süresince tanıtım kartını yakada taşıyacak ve vale kıyafeti giyecek. 
Vale işletmelerinin; Vale/Garaj Sigorta Poliçesi ve Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi yaptırması zorunlu olacak. Vale hizmeti veren işletme ve iş yerleri, araç teslimini fiş ile yapacak. Hizmet süresi içinde ortaya çıkan araç hasarlarını, trafik cezalarını ve araç çekme bedellerini karşılayacak. 

VALE GÖREVLİLERİ MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNE SAHİP OLACAK
Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle  vale görevlilerinde aranacak şartlar belirlendi. Buna göre; vale görevlisi mesleki yeterlilik belgesine ve kullanılacak araç cinsine uygun sınıf sürücü belgesine sahip olacak. 

Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar, hırsızlık, uyuşturucu ve cinsel saldırı suçlarından mahkûm olanlar ile bu suçlardan hakkında kovuşturma bulunanlar, vale görevlisi olamayacak.

Yine son 5 yıl içerisinde; bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazasına karışan , uyuşturucu  veya uyarıcı madde alarak ya da alkollü şekilde araç kullanan ve hız kurallarını ihlal ettiği için sürücü belgesi birden fazla geri alınan veya daimî olarak iptal edilen kişiler, vale görevlisi olamayacak. 

Valilik veya kaymakamlıklarca yetkili idare, emniyet, jandarma, şoförler odası ve vale hizmeti alanında faaliyet gösteren STK temsilcilerinden oluşturulan bir komisyon marifetiyle vale işletmeleri belirli aralıklarla denetlenecek. 

Yönetmeliğe aykırı hareket eden vale işletmelerine Karayolları Trafik Kanununun ilgili hükümleri, Kabahatler Kanununun 22 ve 32’inci maddeleri, İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin ek 3’üncü maddesi ve Belediye Zabıta Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde işlem tesis edilecek.

Düzenleme 1 Temmuz 2021 Tarihinden İtibaren Yürürlüğe Girecek

185. SAYI

184. Sayı

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

İFLAS EDEN İSFALT’A KARŞI AK PARTİLİ ARNAVUTKÖY BELEDİYESİ’NDEN BÜYÜK HAMLE: ARFALT HİZMETE AÇILDI

HEYBELİADA RUHBAN OKULUNUN AÇILMASINA NEDEN KARŞIYIZ?

ARNAVUTKÖY’E AİLE, EĞİTİM VE SOSYAL YAŞAMA DEĞER KATAN DEV YATIRIMLAR HİZMETE AÇILDI

YANIYORUZ: 40 DERECEYİ GÖRECEK İLLER BELLİ OLDU

OTOYOL VE KÖPRÜ ÜCRETLERİNE ZAM

EYÜPSULTAN’DA ENGELLER KALKIYOR

AVRUPA’DA SULTANGAZİ RÜZGARI

KADİR İNANIR’IN HATIRASI İSTANBUL’DA YAŞAYACAK

DEMİR YAPI İNŞAAT GAYRİMENKUL FAALİTE BAŞLADI

TÜRKAN ŞORAY, SULTANGAZİLİLERLE UNUTULMAZ BİR YAZ AKŞAMINDA BULUŞTU

UNUTMAMAK İÇİN! SREBRENİTSA BOŞNAK SOYKIRIMI ANMA KOŞUSU VE YÜRÜYÜŞÜNE BEKLİYORUZ

BAYRAMPAŞA’DA İHALE TARTIŞMASI: “10 YILLIK İHALELER NEDEN KAPALI ZARF USULÜ?”

HASAN MUTLU: HUKUKA, ADALETE VE BU ÜLKENİN VİCDANINA İNANCIMIZ TAMDIR

İBB YAZ ETKİNLİKLERİ BAŞLIYOR İSTANBUL’DA YAZ DOLU DOLU GEÇECEK

BAŞKAN VEKİLİ İBRAHİM AKIN’DAN VATANDAŞLARA AŞURE İKRAMI

SULTANGAZİ BELEDİYESİ’NDEN SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE İKLİM EYLEM PLANI

BAYRAMPAŞA’DA BÜYÜK GURUR: 80 HAFIZ İCAZETİNİ ALDI

ARNAVUTKÖY’DE 924 ÇOCUK İÇİN UNUTULMAZ SÜNNET ŞÖLENİ

KARABURUN’DA DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

BY KAFELER NEDEN KAPALI?: ŞİRKET BAHANESİ Mİ, ÖZELLEŞTİRME SİNYALİ Mİ?

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 34 24 5 5 47 77
2.FENERBAHÇE A.Ş. 34 21 2 11 40 74
3.TRABZONSPOR A.Ş. 34 20 5 9 22 69
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 34 17 8 9 19 60
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 34 16 9 9 23 57
6.GÖZTEPE A.Ş. 34 14 7 13 10 55
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 34 13 9 12 1 51
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 34 10 13 11 -6 41
9.TÜMOSAN KONYASPOR 34 10 14 10 -7 40
10.KOCAELİSPOR 34 9 15 10 -12 37
11.CORENDON ALANYASPOR 34 7 11 16 0 37
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 34 9 15 10 -15 37
13.KASIMPAŞA A.Ş. 34 8 15 11 -16 35
14.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 34 9 18 7 -11 34
15.İKAS EYÜPSPOR 34 8 17 9 -15 33
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 34 8 18 8 -22 32
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 34 6 16 12 -35 30
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 34 8 20 6 -23 30
  • Cumartesi 28.5 ° / 23 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 27 ° / 22.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 27.6 ° / 20.8 ° Güneşli