https://www.atakansigorta.com/

MÜSİLAJIN NEDENİ STRES…

Temizlenen bölüm, buz dağının görünen kısmı! Marmara denizinde aylardır etkili olan müsilajın ekosistemde yıllara bağlı medyada gelen bozulmanın bir sonucu olduğunu belirten uzmanlar, tehlikeye dikkat çekiyor.

TARİH: 23.06.2021 14:15
Son Güncelleme: 23.06.2021 14:15

Müsilajın, denizdeki ekosistemin bozulması nedeniyle strese giren canlıların kendini koruma refleksiyle ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Şu anda bizim yüzeysel olarak temizlenen materyal buz dağının görünen kısmıdır. Esas müsilajın deniz tabanında olduğunu düşünelim. Deniz tabanında canlılar daha çok müsilaj üretiyorlar.” uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, Marmara denizinde etkili olan müsilaj sorunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

MÜSİLAJA YOL AÇAN TEMEL ETKENLER VAR

Marmara denizinde meydana gelen müsilaj tehlikesinin oluşum temellerine değinen Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Biyolojik olmayan doğal faktörlerin başında Marmara denizinde iki farklı su katmanı var, devamlı akıyor. Karadeniz ile Akdeniz’e doğru su akışıdır. Su akışının temelinde, yüzeydeki suyun tuz oranı tabandaki suyun tuz oranından daha düşüktür. Bölgedeki su daha fazla ısınmaya maruz kalıyor; çünkü doğrudan güneşle temas ediyor. Müsilaj oluşması için o şartların temelinden bir tanesini meydana getiriyor. Hem tuz farkı hem sıcaklık farkı ve iki katmanın birbirine temas etmeden yüzey farklılığıyla akış yapmasıdır.” dedi. 

 

DÜŞEN OKSİJEN MİKTARI, CANLILARIN ÖLÜMLERİNE SEBEP OLUYOR

Ekosistemde canlı ve canlı olmayan faktörlerin var olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Bu faktörler birbirleriyle devamlı iletişim ve ilişki halindedir. Siz bu ekosistemi oluşturan zincirlerden bir tanesini bozarsanız ya da birkaç tanesine müdahale edip onları stres içerisine sokarsanız, bu stres neticesinde bu canlılar kendilerini korumak için birtakım savunma mekanizmaları geliştirir. Bu müsilaj da özellikle canlıların etrafını, diğer canlıların da dış yüzeylerini kapladığı için oksijen miktarını düşürüyor. Denizdeki oksijen miktarı düşüyor ve bu düşen oksijen miktarı da canlıların ölümlerine sebep oluyor.” dedi.

Prof. Dr. Muhsin Konuk, şu anda Marmara denizinde kükürt oranının oldukça fazla olduğunu belirterek kükürt oranı ve fosfor oranı ciddi miktarda artığında denizdeki bazı organizmalarda stres durumu oluştuğunu, bu strese karşı koymak için protein karışımı glikoprotein ve organik asit salgıladıklarını bunun da müsilaj oluşturduğunu kaydetti.

 

YÜZEYSEL OLARAK TEMİZLENEN MÜSİLAJ, BUZ DAĞININ GÖRÜNEN KISMI

Müsilajın büyük tehlikeler yaratabileceğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Şu anda bizim yüzeysel olarak temizlenen materyal buz dağının görünen kısmıdır. Esas müsilajın deniz tabanında olduğunu düşünelim. Deniz tabanında canlılar daha çok müsilaj üretiyorlar. Bir de üst katmanda yaşayan ve üst katmanda hareket halinde olan planktonların ve birtakım protist dediğimiz tek hücreli organizmaların ürettiği materyallerdir.” dedi.

 

EN BÜYÜK ETKEN KİRLİLİK

“Normal şartlarda ekosistemde bir denge vardır” diyen Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Siz eğer oraya müdahale etmezseniz, orayı elinizle karıştırıp bozmazsanız o sistem kendi kendini tamir edebilir. Bunun 20- 25 yıl önce ilk belirtileri yavaş yavaş görülüyordu ama tabii insanlar o dönemde bunları çok ciddi olarak dikkate almıyor. Eğer insanlar bu doğa olaylarına karşı veya doğadaki ekosisteme karşı durmadan tahrip edici etkilerine devam ettirirse doğa bizden öcünü alır. Neticedeki şey canlılık bitiyor. Şu anda da Marmara Denizi’nin bu olayın oluşmasındaki en temel etkenler kirlilik ve bu kirliliğe bağlı olarak sanayi atıklarla ve evsel atıklardan dolayı kükürt ve fosforun çok fazla miktarda olmasıdır.” dedi.

 

YILLARCA SÜREN KİRLİLİĞİN VE HOYRATÇA DAVRANIŞIMIZIN NETİCESİNİ GÖRÜYORU

Doğaya zarar veren canlının insan olduğunu söyleyen Konuk; “İnsan kendi bozdu, kendi düzeltecek. Ben derslerde de öğrencilerime de söylüyorum: Doğada insandan daha vahşi bir yaratık yoktur. Her şeyi kendi faydasına, kendi faydalanmak için yapar, tabiatın normal işleyiş sistemini bozar işte ozon niye inceldi? Yine insan sonucudur. Göller niye kuruyor? Ağaçlar niye yok ediliyor? Sonuç yine insan değil mi? Yani aslında insan kendi sonunu getirmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Marmara denizi biraz küçük bir iç deniz olduğu için o kirliliği taşıyamıyor, akıntılar tam yetmiyor ancak şu anki bilimsel çalışmalar yani ekologların yaptığı çalışmalara göre bütün Akdeniz havzasında da ileride problem mutlaka oluşacaktır. Kimsenin birbirini suçlamadan gerekli tedbirler alması lazım. Çünkü bugünün bir sorunu değil, bu yıllarca süren kirliliğin ve hoyratça davranışımızın neticesidir.” şeklinde konuştu.

 

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

171 Sayı

170, Sayı

Anahtar Kelimeler: MÜSİLAJIN NEDENİ STRES…

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ VATANDAŞA TAZE BALIK DAĞITTI

BAYRAMPAŞA’DA AFET VE RİSK YÖNETİMİ MASAYA YATIRILDI

İSTANBUL’DA EĞİTİME BİR GÜN ARA VERİLDİ

GAZETECİLİK Mİ? NASIL YANİ! NEREDEN BAKARSAN GAZETECİSİN...

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAASŞI 20 BİN TL'YE YÜKSELDİ

ÇETİN EMEÇ SPOR TESİSİ İÇİN YERİNDE İNCELEME VE YATIRIM İSTİŞARELERİ

ŞİŞLİ’DE SEMT PAZARLARINDA FAHİŞ FİYAT DENETİMİ

EYÜPSULTAN’DA ZABITA KOMUTA MERKEZİ KURULDU

KAYMAKAM ÇİFTÇİ, ESKİ KAYMAKAMLIK BİNASINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

SÜLEYMAN SOYLU VE İLÇE YÖNETİCİLERİNDEN İLK SEÇ VAKFI’NA NEZAKET ZİYARETİ

KAYMAKAM ÇİFTÇİ VE MÜFTÜ EREN GENÇ HAFIZLARLA BİR ARADA

MİNİKLERİN HAFTA SONLARI RENGARENK

KAÇAK KAFE SKANDALI (7) SONUÇ: YALAN VE İFTİRALARLA DOLU BİR KOMPLO ORGANİZASYONU

BAYRAMPAŞA'DA KAMYONETTEN KAYAN MALZEMELER İŞÇİNİN ÜZERİNE DÜŞTÜ

KAÇAK KAFE SKANDALI (6): "BUNLAR BİZ OLMADAN HİÇBİR ŞEY YAPAMAZ, BİZ 8 KİŞİYİZ!"

EYÜPSULTAN’DA "İZLE VE DÜŞLER" SERGİSİ KAPILARINI AÇTI

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ BATUR’DAN BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NE ZİYARET

UYGULAMALI MUHASEBE EĞİTİMİ ÜÇÜNCÜ DÖNEM MEZUNLARINI VERDİ

BAYRAMPAŞA'DA 13 BİN VATANDAŞA 129 MİLYON TL’LİK SOSYAL DESTEK

HASAN MUTLU’DAN ÖZEL YENİ YIL VE 10 OCAK MESAJI

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
MÜSİLAJIN NEDENİ STRES…

İstanbul

12.01.2026

  • İMSAK 06:50
  • GÜNEŞ 08:21
  • ÖĞLE 13:17
  • İKİNDİ 15:42
  • AKŞAM 18:03
  • YATSI 19:29

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9
  • Pazartesi 2.2 ° / 1.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 3.8 ° / 2.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 7.8 ° / 3.7 ° false