2018 Seçimlerinde Millet ittifakı için Millet Partisi isimlerinin kullanılmaması için Yüksek Seçim Kurluna başvurmuş reddedilmişti. Geçtiğimiz yıl Anayasa Mahkemesine başvurmuş, Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararından ittifaklar seçim zamanında oluşur şu an kurumsal bir yapı yok diye başvuruyu reddetmişti. Millet ittifakını oluşturan 6’lı masa partilerine genel Başkan Cuma Nacar mektup yazarak “Millet isminin kullanılmamasını, kullanmaları halinde gasp ittifakı diyeceğiz” değişti.14 Mayıs 2023 seçim sathına girilmesiyle yine Yüksek seçim Kurluna başvuru yaptı, YSK yine reddetti. Peşini bırakmayan Millet Partisi tekrar Anayasa Mahkemesine gitti.
Millet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nejat CEBECİ ve bir grup partili Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu ve bir basın açıklaması yaptı.
Millet Partisnin basın açıklması şöyle:
ADALETTEN YANADIR, HAKSIZLIK YAPMADIĞI GİBİ
KENDİSİNE YAPILAN HAKSIZLIKLARA DA ASLA MÜSAADE ETMEYECEKTİR!
Millet Partisi, isminde yer alan “Millet” ibaresinin 6’lı Masa tarafından hukuka aykırı şekilde, oluşturdukları ittifakın adı olarak kullanmasının tedbiren durdurulması ve bu ismi kullanamayacaklarına dair esastan karar verilmesi istemi ile Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na başvuru yapıyoruz.
Hatırlanacağı üzere 25 Mayıs 2022 tarihinde bir başvuru yapmıştık. Bu başvurumuz üzerine YSK’ya bu adla yapılmış bir ittifak başvurusu olmadığı gerekçesi ile KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA karar vermişti.
Yani o tarihte seçim süreci başlamadığı ve ittifak başvuruları söz konusu olmadığı için karar vermenin mümkün olmadığı ifade edilmişti. Özetle Millet İttifakı yok hükmünde denilmişti.
Oysa şimdi durum değişmiştir. İttifak yaparak seçime katılma kararı alan davalı partiler dilekçelerini 22.03.2023 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu’na teslim ederek, Millet adını İttifak unvanı olarak resmen kullanmaya başlamışlardır.
Hatırlanacağı üzere Millet Partisi olarak 29 Mart 2023 tarihinde YSK’ya, Partimizin isminin Altılı Masa tarafından hukuka aykırı şekilde ittifak adı olarak kullanılmaması için itiraz ettik, YSK ise oy çokluğu ile itirazımızı reddetti, fakat verilen red kararı, Millet Partisi’nin seçimlere katılmadığı başka zamanlardaki gerekçelere dayandırılmıştır.
Seçimlerin eşit, adil ve demokrasinin kurallarına göre yapılması siyasal sistemin meşruiyetinin en önemli dayanaklarındandır. Davalı partilerin ittifak çalışmalarında partimizin kurumsal ismi olan “Millet” isminin ittifak adı olarak kullanılması haksız ve hukuksuzdur. Diğer yandan da Anayasamızda ve AİHS ifadesini bulan örgütlenme özgürlüğünün ihlali niteliğindedir.
Bu durumun, kamuoyu tarafından yanlış anlamalara yol açacağı ve bir takım karışıklıklara sebebiyet vereceği aşikârdır. Bu karışıklığın seçim sürecinde büyüyerek devam edeceği izahtan varestedir. “MİLLET’’ isminin parti tüzel kişiliğimiz için siyasi bir marka niteliğinde olması sebebiyle “MİLLET’’ isminin davalı partilerce usulsüz, hukuka aykırı şekilde ittifak ismi olarak kullanmalarına itiraz ediyoruz.
Siyasi Partiler Kanununa ve Dernekler Kanunu’na göre, bir siyasi partinin tescilli, tüzel kişilik adının başka siyasi parti ve partilerce iltibasa, hukuk sözlüğüne göre "benzeşime” veya “karışıklığa” yol açacak şekilde kullanması asla mümkün değildir.
YSK, daha önce vermiş olduğu yakın tarihli kararlara da aykırı, kendi içinde çelişik ve tutarsız karar almıştır. Verilen karar hukuki olmayıp, siyasidir. YSK konusu ve şartları aynı olan bir hususta bazen öyle, bazen böyle bir karar veremez. Bu hukuka güven duygusunun yerle bir edilmesidir.
Millet Partisi’nin isminin bir ittifak ismi olarak kullanılmaya devam edilmesi ve bu şekilde seçimlere girilmesi halinde ileride giderilmesi mümkün olmayan aksaklıkların yaşanması; hatta hukuki ve demokratik olmayan sonuçların ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır. “MİLLET’’ isminin ittifak adı olarak kullanılması iltibasa yol açacağı inancıyla, “MİLLET’’ isminin ittifak adı olarak kullanılmasının önüne geçilmesi ve engellenmesi için Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na başvurma zarureti hâsıl olmuştur.
İzah ettiğimiz nedenlerle; davalı altı partinin “MİLLET’’ ismini ittifak ismi olarak kullanmalarının tedbiren durdurulmasını ve esastan bu ismi kullanamayacaklarına dair karar verilmesi hususunda Anayasa Mahkemesine başvurmuş bulunuyoruz.
Kamuoyuna Saygı ile duyururuz.