178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

171 Sayı

170, Sayı

169. Sayı Kasım 2024

168. Sayı

167. SAYI

MERKEZ; 140 MİLYAR DOLARLIK KAYIP

TCMB'nin hükümete mektubunda “Sermaye çıkışları ve dış finansman ihtiyacındaki artışla birlikte rezervler gerilemiştir" dendi ve yaklaşık 140 milyar dolarlık rezerv kaybına işaret edildi.

TARİH: 2.02.2021 22:18
Son Güncelleme: 2.02.2021 22:18

Son iki yıldaki 140 milyar dolarlık kaybın üstü ise örtülü kaldı.

Merkez Bankası (TCMB), her yıl olduğu gibi hükümete açık mektup gönderdi. Mektup, TCMB Kanunu’nun ‘özel denetim ve kamuoyunun aydınlatılması' başlığı altında yer alan 42. maddesi uyarınca gönderiliyor.

İlgili maddede, “Banka, belirlenen hedeflere ilan edilen sürelerde ulaşılamaması ya da ulaşılamama olasılığının ortaya çıkması halinde, nedenlerini ve alınması gereken önlemleri Hükümete yazılı olarak bildirir ve kamuoyuna açıklar” ifadesi yer alıyor.

Uzun yıllardır mektuplardaki temel konu, TCMB'nin yüzde 5'lik enflasyon hedefini tutturamaması oluyor. 2020 yılı da yüzde 14,6’lık enflasyonla tamamlandığı için mektupta bu farkın nedenlerine değiniliyor. TCMB Başkanı Naci Ağbal imzalı mektupta, eski ekonomi yönetiminin imza attığı politikalar açık biçimde eleştiriliyor.

Bununla birlikte, mektupların konularından biri de, para politikalarının bir parçası olarak TCMB'nin rezervlerindeki değişim oluyor.

MEKTUPTA REZERV DÜŞÜŞÜ DE VAR

Son iki yıldır TCMB rezervlerinde şeffaf olmayan ya da başka bir ifade ile ‘açıklanamayan' değişimler olduğu için, rezervlerdeki değişim ve kamuoyunun bu konuda aydınlatılması ayrı bir önem taşıyor.

Bu seneki mektupta, bankanın rezervlerindeki 2020'de kaydedilen düşüş tek cümle ile açıklanıyor:

“Sermaye çıkışları ve dış finansman ihtiyacındaki artışla birlikte rezervler gerilemiştir.”

Mektupta yer verilen cari açığın finansmanıyla ilgili grafikte de, rezervlerde yaklaşık 40 milyar dolarlık bir düşüş olduğuna işaret ediliyor. ‘Sermaye çıkışları ve dış finansman ihtiyacındaki artış' kaynaklı rezerv kaybı da bu kadar.

MERKEZ'İN 128 MİLYAR DOLARLIK REZERV SATIŞI TBMM GÜNDEMİNDE

Ancak uzmanların hesaplamaları, rezervlerde gerçek düşüşün çok daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor ve TCMB'den bu düşüşün nedenine dair bir açıklama gelmiyor. Bu konunun üstünün kapatılmaya devam etmesi de, bankanın yeni yönetiminin ‘şeffaflık' vaadine gölge düşürüyor.

Uzmanlar ve bankacılık kaynakları, son iki yılda TCMB'nin net rezervlerinde yaklaşık 140 milyar dolarlık ‘açıklanamayan' düşüş olduğuna ve bu paranın da döviz kurlarındaki artışı frenlemek için örtülü olarak kullanıldığına dikkat çekiyor. TCMB de bu yöndeki haberleri yalanlamıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğunda Berat Albayrak’ın, TCMB Başkanlığı’nda ise Murat Uysal’ın oturduğu dönemde meydana gelen piyasaya örtülü müdahaleler, ekonomi yönetimi değişimi sonrasında dursa da, geçmiş defterler de açılmıyor.

140 MİLYAR DOLAR NASIL HESAPLANIYOR?

TCMB'nin 2018 sonunda 30,3 milyar dolarlık net rezervi bulunuyordu.

Hazinenin net döviz ve altın borçlanması, reeskont kredisi geri ödemeleri ve bankalarla yapılan swap (döviz-TL takası) işlemleri net rezervi artırırken, enerji KİT'lerine döviz satışı ve TL depoları karşılığı döviz depo ihaleleri net rezervi düşürüyor.

Son iki yılda hazine net döviz ve altın borçlanması 36,8 milyar dolar. Dış borç faiz ödemesi 9,6 milyar dolar. Reeskont kredisi ödemesi 45,8 milyar dolar. Enerji KİT'lerine döviz satışı 11,9 milyar dolar. TCMB swap artışı 60,1 milyar dolar. Sonlanan TL depoları karşılılığı döviz depo ihaleleri 1,9 milyar dolar.

Başlangıçtaki 30,3 net rezerve, bu rakamlar eklendiğinde (enerji KİT'lerine satışı ve dış borç faiz ödemesi eksi olarak, diğerleri artı), net rezervin 2020 sonunda yaklaşık 153,4 milyar dolar olması gerekiyordu ancak bu rakam 13,7 milyar dolar seviyesinde.

Bu durumda, aradaki 139,7 milyar dolarlık ‘açıklanamayan' fark bulunuyor.

TCMB’nin bankalardan swap ile ödünç aldığı döviz ve altın miktarı 61,9 milyar dolar. Bu rakam hariç tutulduğunda 2020 sonunda TCMB’nin net rezervi -48,2 milyar dolar seviyesinde.

Anahtar Kelimeler: MERKEZ; MİLYAR DOLARLIK KAYIP

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

İSTANBUL 2 EKİMDE RÜZGARA TESLİM OLUYOR

BAŞKAN VEKİLİ KAHRAMAN'DAN İSTANBUL HALCİLER DERNEĞİ'NE ZİYARET

KIZILAY BAYRAMPAŞA ŞUBESİ'NE DAYANIŞMA ZİYARETİ

TÜRKİYE BOSNA SANCAK DERNEĞİ'NDEN ONKOLOJİ HASTALARINA MORAL ZİYARETİ

SULTANGAZİ'DE SAHNE SENİN

GAZETECİLİKTE DURUŞUMUZ: TARAF OLMAK DEĞİL, ADALETİN YANINDA DURMAK

HASAN MUTLU DOSTLUK NİŞANESİ MEKTUPLARINIZI BEKLİYOR

KAYMAKAM ABDULLAH ÇİFTÇİ'DEN CEM SULTAN CAMİİ'NDEN İHH ZİYARETİNE

“Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinglerinin yurtdışındaki ilk durağı netleşti

Breza-94" Kitabı Bayrampaşa'da Tanıtıldı

İBB BAŞKAN VEKİLİ ARSLAN'DAN BAYRAMPAŞA'YA ZİYARET

EYÜPSULTAN BELEDİYESİ SAHADA: TÜM PARKLAR VE YEŞİL ALANLAR SIFIRDAN YENİLENİYOR

BAYRAMPAŞA HÜKÜMET KONAĞI İNŞAATI HIZLA YÜKSELİYOR

KAPSAMLI SAHA TURU: BAŞKAN VEKİLİ KAHRAMAN TESİSLERİ İNCELEDİ

DONALD TRUMP’DAN GAZZE İÇİN 20 MADDELİK BARIŞ PLANI

BAYRAMPAŞALI KADINLAR ÜRETİYOR PROJESİ

MAHMAUT ARIKAN: "YEREL BASIN GÜÇLENİRSE TÜRKİYE ŞEFFAF OLUR"

MİNİK URAS YAŞAMA TUTUNMAK İÇİN DESTEĞİNİZİ BEKLİYOR

AK PARTİ'Lİ SAVCI SAYAN BAYRAMPAŞA’DA OLANLARA İSYAN ETTİ

ÇANKIRI YARENLER FESTİVALİ SULTANGAZİ’DE BAŞLADI

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
MERKEZ; 140 MİLYAR DOLARLIK KAYIP

İstanbul

02.10.2025

  • İMSAK 05:30
  • GÜNEŞ 06:55
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:15
  • AKŞAM 18:52
  • YATSI 20:11

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2
  • Perşembe 22.1 ° / 16.2 ° false
  • Cuma 22.5 ° / 15.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 19.3 ° / 15.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı