179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

171 Sayı

170, Sayı

169. Sayı Kasım 2024

168. Sayı

MECLİSTE 27 NİSAN E-MUTIRA TARTIŞMASI

Bayrampaşa Belediye Meclisi Mayıs toplantısında AK Parti grubunun dile getirdiği 27 Nisan E-Muhtırası tartışma yarattı.

TARİH: 18.05.2021 14:48
Son Güncelleme: 18.05.2021 14:48

AK Parti Grubu adına Hamza Karamustafa’nın okuduğu 27 Nisan E- Muhtıranın tarihi sürecini anlatan yazının içinde Ana muhalefet partisi, ve CHP’nin o zamanki Genel Başkanı Deniz Baykal’ın adının geçmesine CHP grubu genel siyaset yapılıyor diye tepki gösterdi. CHP grubu daha önceden alınmış kararı hatırlattı.

Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Belediye Başkan Yardımcısı Can Gökhan Balekoğlu, “Öncelikle buna saygı göstermemizi tüm meclis üyelerimizden istiyorum. Tabi genel siyaset konusunu işlemek istemiyoruz ve özellikle yapmış olduğunuz konuları konuşmaya dikkat ediyoruz.

Bu E-Muhtıra 27 Mayıs'ta yapılan şey 1960’ta, 1980 de, 15 Temmuz'da neyse öyledir. Geçmiş yıllarda Türkiye Cumhuriyeti'nde örnekleri var. Burada vesayet sistemini bahsettik. Bu Türkiye'nin geçmişinden bugüne kadar yaşamış olduğu sorunlardan bir tanesidir. Genel siyaset değil, yaşadığımız olaylar bunlardan ders alarak, Milletin hakimiyetine hepimizin saygı göstermesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Suçlamalara kayıtsız kalmayan Başkan vekili Ali Hacınogmanoğlu’da mümkün olduğu kadar tarafsız meclisi yönetmeye çalıştığını bunun genel siyaset olmadığı ders çıkartılması bir konu olduğunu belirtti. Ali Hacınogmanoğlu; “Burada yapılan konuşmada genel siayset değil E-Muhtıranın e tarihsel süreçte olanları anlatıyor. Bu süreçte zaman zaman CHP’nin buna katıldığını görüyoruz. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin düzenlediği mitinglere CHP lideri Deniz Baykal katıldı. 2007 de E-Mutıra verilmiştir bu konuşma bunun projesini açıklıyor. Buna karşıt durduğunu anlatan bir siyaset anlatılıyor.

Ben sizlerden iki tarafa da hatta beş farklı siyasi görüşler olduğu meclisteyiz.  Beni tarafsızlıkla bir takım şeylere müsaade etmekte suçlamanız hoş değil. İki yıldır adaletli davranmaya çalışıyorum” diyerek suçlamaları kabul etmedi.

 

AK Parti Grubu adına Hamza Karamustafa’nın okuduğu 27 Nisan E- Muhtıranın tarihi sürecini anlatan metin;

“2007 yılına girildiğinde Türkiye’nin gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimi ve e-Muhtıra olarak anılacak olan darbe bildirisiydi. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görev süresi 16 Mayıs 2007 tarihinde bitiyordu. Yeni dönemde İmam Hatip mezunu ve eşi başörtülü bir Cumhurbaşkanı seçilme ihtimali, vesayet odaklarını rahatsız ederek harekete geçirmişti. Siyaset dışı kurumlar, iktidarın ancak “denetimli serbestlik” altında siyaset yapabileceğini, vesayetin çizdiği kırmızı çizgilerin geçilemeyeceğini düşünüyordu.

28 Aralık 2006’da Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, “367 krizini” ortaya çıkaracak olan teoriyi üretti ve AK Parti’nin vekil sayısının cumhurbaşkanını seçmeye yeterli olmayacağını ileri sürdü.

Nisan ayının başında Atatürkçü Düşünce Derneği, Bayrak Mitingi düzenlendi. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, açıktan tehdit ederek “Unutmasınlar, tehlikenin farkındayız” dedi. Eğitim yuvalarımız vesayetçi emellere alet edildi. 3 Nisan 2007’de İnönü Üniversitesi’nde, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Ankara’da organize edeceği mitinge katılım sağlanabilmesi için sınavlar ertelendi.

Ana muhalefet partisi CHP’nin Genel Başkanı Deniz Baykal, 367 milletvekili iddiasına sahip çıkarak vesayetin yanında saf tuttu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ise "Cumhurbaşkanı Cumhuriyet'e sözde değil, özde bağlı olmalıdır. Cumhurbaşkanı TSK'nın başkanıdır" diyerek siyasete ayar vermeye başlamıştı.

14 Nisan 2007’de ADD, Ankara Tandoğan Meydanı'nda, CHP lideri Baykal'ın da katılımıyla Cumhuriyet Mitingi düzenledi. Mitingde, "Çankaya laiktir, laik kalacak" sloganları atıldı. Dönemin Cumhurbaşkanı Sezer, Harp Akademileri'nde yaptığı konuşmada "Rejim hiçbir dönem bu kadar tehdit altında olmadı. Dış güçler ılımlı İslam devleti kurmak istiyor" dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Şener Eruygur, "Muhatabı algılarsa yeni mitinglere gerek kalmaz" açıklamasını yaparken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Türk toplumu mesajımı aldı. Algılamayanın algılama sorunu vardır" diyerek hem sınırlarını fazlasıyla aşıyor hem de gerilimi körüklüyordu.

27 Nisan günü DYP ve ANAP Meclis'i boykot ederek Genel Kurul’a katılmadı. CHP seçimleri Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Aynı gün maalesef TSK saat 23.17'de, e-muhtıra olarak anılacak ve demokrasi tarihimize bir kara leke olarak geçecek olan bildirisini internet sitesinden yayınladı. Muhtırada halk iradesi tehdit edildi, laiklik vurgusunda bulunuldu.

28 Nisan’da e-Muhtıraya ilişkin olarak Hükûmet Sözcüsü Cemil Çiçek tarafından yapılan açıklamada "Bildiri, hükûmete karşı tutum olarak algılanmıştır. Başbakanlığa bağlı bir kurum olan Genelkurmay Başkanlığı’nın hükûmete karşı bir ifade kullanması demokrasi ve hukuk devleti ile bağdaşmaz. Güven ve istikrar zedeleyenler, olumsuz sonuçların sorumluluğunu yükleneceklerdir" dendi.

Cumhurbaşkanı Sezer'i arayan Başbakan Erdoğan'ın telefonuna kimse cevap vermedi. Kenan Evren, "Asker görevini yerine getirdi" açıklamasını yaptı. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ise "Nush ile uslanmayana tekdir verilmiştir" dedi.

Bu esnada cumhuriyet mitingleri devam ediyor ve ana muhalefet partisi başkanı “367'ye gerek yok derseniz çatışma çıkar” diyordu. Başbakan Erdoğan ulusa seslenerek tek sermayelerinin sevgi olduğunu belirtti ve güven ortamının zedelenmemesini istedi.

1 Mayıs 2007’de Anayasa Mahkemesi CHP'nin başvurusunu kabul edip "367 şart" kararı aldı. Baskı gördüğünü ileri süren Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu emekliye ayrıldı.

16 Mayıs 2007’de yasal görev süresi sona eren Ahmet Necdet Sezer, Çankaya Köşkü’nden ayrılmadı ve görevine devam etti.

Milletimiz, vesayet odaklarının haddini bilmez tavırlarına gereken cevabı yine sandıkta en sert şekilde verdi. 22 Temmuz 2007’de yapılan erken genel seçim neticesinde AK Parti, bir önceki seçimlere göre oylarını %12,30 oranında artırarak %46,7 oy ile birinci parti oldu. CHP %20,8'de kalırken MHP %14,3 oy aldı. 26 bağımsız vekil Meclis'e girdi.

Türk siyasi tarihinde vesayet ile milletin mücadelesi hâlâ bitmemiştir. Milletimiz 15 Temmuz’da da canını feda ederek bu anlayışın karşısında durmuştur. Tüm bunlara rağmen vesayet zihniyetinin, millete rağmen iktidar olma sevdasının bazı çevrelerde devam ettiğinin farkında olduğumuzu ve buna asla müsaade etmeyeceğimizi milletimizin dikkatine sunarız.”

Anahtar Kelimeler: MECLİSTE NİSAN -MUTIRA TARTIŞMASI

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

BAŞKAN YARDIMCILARI BELİRLEN, İKİSİ AK PARTİ BİRİSİ BAĞIMSIZ

İBB'DEN CAMİ, TÜRBE VE CEMEVLERİNE KAPSAMLI DESTEK

BAŞKAN VEKİLİ İBRAHİM AKIN PERSONEL İLE BULUŞTU

MKYK ÜYESİ BÜRGE VE İLÇE BAŞKANI ACAR'DAN BAŞKAN VEKİLİ AKIN'A ZİYARET

ATİLLA AYDINER’DEN BAŞKAN VEKİLİ İBRAHİM AKIN’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

BELEDİYE ENCÜMENİ TOPLANDI: ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI

CEVATPAŞA İLKÖĞRETİM OKULU YENİ BİNASINDA EĞİTİME BAŞLADI

BAYRAMPAŞA KAYMAKAMI ABDULLAH ÇİFTÇİ'DEN EĞİTİM VE AFET YÖNETİMİ İÇİN ÖNEMLİ TOPLANTILAR

YANLIŞIN KARŞILIĞI YANLIŞ OLAMAZ, YANLIŞ ÖRNEK OLMAZ

CUMHURİYET TÖRENİNDE CHP’LİLERDEN İBRAHİM AKIN’A PROTESTO

TUTUKLU BAŞKAN MUTLU'DAN ANLAMLI 29 EKİM MESAJI

CHP BAYRAMPAŞA’DAN CUMHURİYETİN 102. YILINA ÖZEL ÇELENK SUNUMU

MERHUM MUHTAR SEYİT KELEŞ İÇİN MEVLİD-İ ŞERİF OKUTULDU

TUTUKLU BAYRAMPAŞA BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI KADIOĞULLARI HASTANE'YE KALDIRILDI

İLK BÜROKRAT BAŞKAN YARDICISI ATAMASI MESUT ONAT

BAYRAMPAŞA’DA CUMHURİYET’İN 102. YILI COŞKUSU ZİRVE YAPTI

CUMHURİYET’İN 102. YILI COŞKUSU BAYRAMPAŞA’DA: KAYMAKAMLIK TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

CUMHURİYETİMİZİN KURULUŞUNUN 102. YILI KUTLU OLSUN, DEVLETİMİZ DAİM OLSUN

BAYRAMPAŞA TUNA SPOR YILDIZ KIZLAR LİGE 3-0'LA BAŞLADI

KAYMAKAM ÇİFTÇİ’DEN BAŞKAN VEKİLİ İBRAHİM AKIN'A 'HAYIRLI OLSUN' ZİYARETİ

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
MECLİSTE 27 NİSAN E-MUTIRA TARTIŞMASI

İstanbul

01.11.2025

  • İMSAK 06:02
  • GÜNEŞ 07:28
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 15:41
  • AKŞAM 18:08
  • YATSI 19:28

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
7.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 11 3 4 4 3 13
10.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
11.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4
  • Cumartesi 19.8 ° / 15.9 ° false
  • Pazar 20.1 ° / 13.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 20 ° / 16 ° Güneşli