31 Mart Yerel seçimler öncesi ilk etapta adaylar için beklentiler son buldu, şimdide listeler için beklenti başladı. Dananın kuyruğunun kopmasına çok az bir zaman kala kulislere her gün yeni bilgiler düşüyor, tartışmalar ve tepkilerde beraberinde geliyor. 20 Şubat 2024 Salı Günü Saat 17:00’de adaylarda ve listelerde dananın kuyruğu kopacak, listeler kesinleşecek. 20 Şubat 2024 Salı Günü Saat 17:00’den sonra verilen listeye hukuki bir durum olmadıktan sonra kimse müdahale edemeyecek. Onun için siyasi partiler hata yaparlarsa da dönülmez akşamın ufkunda kaybolurlar.
Belediye Başkan adayları kesinleşti. Bu saatten sonra belediye başkan adaylarından dönülmez ama meclis üyesi listeleri için tüm çalışmalar devam ediyor. Kamuoyunda her gün yeni kulis bilgileri, her gün tartışmalar ve tepkiler de yerini alıyor.
Bu tartışmalar üzerine bir analiz yapalım, vereceğimiz bilgiler belki belediye başkan adaylarının işini kolaylaştırır. Çünkü seçim sonrası seçilen belediye başkan adayı 5 yıl o üyelerle çalışacak, seçilemeyen başkan adayının partisini o seçilen üyeler temsil edecek.
AK PARTİ MECLİS ÜYESİ LİSTESİ
AK Parti iktidar partisi olduğu için üyelerinin bir kısmı şu an yönetimde, bir kısmı meclis üyesi, aynı zamanda ittifakla giren tek parti.
Belediye Başkan adayı değiştiği için sorulan soru tam da bu.
Mevcut yönetimle devam edecek mi, ne kadarını değiştirecek, yoksa kökten değiştirecek mi?
Başkan adayı yeni olabilir ama tecrübeli ekibe ihtiyaç var. Dengeli yenilenme yapması gerekir.
AK Parti için mevcut üyeler ve yeni üyeleri dengelemeli, liyakatli bir meclis oluşturmalı. Hepsini yenilediği zaman, zaman içinde sıkıntı olabilir. Demografik yapıya da dikkat etmeli.
İttifak ortaklarını da iyi dengelemeli. 2019 Yerel seçimlerinde bu denge iyi kurulamadı MHP seçmeni kızdı hatta oy vermedi.
CHP MECLİS ÜYESİ LİSTESİ
AK Partiden ziyade CHP listeleri daha önemli. CHP Listeleri öyle dengeli olmalı ki, seçimi kazanabilmeli.
CHP Bayrampaşa’da kendi oy potansiyeliyle belediye seçimi kazanması mümkün değildir. Belediye başkan adayı, kontenjan üyeleri ve meclis üyelerinin getireceği oy potansiyeli hesap edilmeli.
Son genel seçimlerinde CHP %25 oy aldı, en yakın rakibi ittifak partisiyle birlikte %46 oy aldı. İYİ Parti %12 , Zafer Partisi %4, YRP %4 diğer sağ partiler de yaklaşık %2 toplamda %68, Yeşil Sol, TİP ve diğer sol partiler %7 oy aldı. Şu an adayların tamamı da sağ partilerden. Hangi parti oyunu korur, hangi partiden AK Parti’ye veya CHP’ye oy gider belli olmaz.
CHP’nin %25 Oyu kemik oy tamamı her seçimde sabit oydur CHP’de kalır. Sol oyların yarısı gelse %28.5 oy olur. Bunun için tüm hesaplar merkez sağ ve muhafazakar seçmenden nasıl oy alınır bunun üzerine yapılmalı.
CHP Adayı Hasan Mutlu CHP seçmenine uygun olduğu gibi, Merkez Sağ ve Muhafazakar sağ seçmene uygun. Listelerde de bu seçmen profili hesap edilmeli.
Hiç CHP kapısından girmeden bir yerlerin süslemesiyle, şaibeli bir yerlerin referansıyla gelenlerin, merkez sağ ve muhafazakar sağ seçmende de karşılığı olmayan profillerden fayda gelmez. Kendi partisinde yer bulamayan, kendi partilerini parçalayan profillerden fayda gelmez. Bu profiller listelerde ön sıralarda olmamalıdır.
Kontenjan listesi ve meclis Listesinin ön sıralarında Liyakatli, Demografik yapıya uygun, Merkez sağdan ve muhafazakar sağdan oy alabilecek profiller ön sıralarda olmalıdır.
HAREKETLİ GÜNLER YAŞAYAN İYİ PARTİ
İYİ Parti Bayrampaşa İlçe teşkilatı hareketli günler yaşıyor. Önce ilçe teşkilatını yeniledi sonra da belediye başkan adayını açıkladı. Ardı ardına gelen istifalar ve yeni üyelerle hareketli gönler yaşarken meclis üye listelerini hazırlayacak.
İYİ Parti Genel seçimlerde aldığı %12 oyu koruyabilecekler mi bilmiyoruz. Bir gerçek var belediye başkanlığında oy oranını koruması mümkün değil iyi bir listeyle özellikle ilk beşe koyacakları kişilerle mecliste şans yakalayabilirler.
YRP BAŞKANLIKTA ŞANS TEPTİ BELKİ MECLİSTE YAKALARLAR
YRP, AK Parti’den rota değiştiren bir adayla yola çıkıyor. Karşılık görür mü, seçmenin tercihi ne olur seçimlerde göreceğiz. Fakat bu mahallede rota değişikliği pek hoş karşılanmaz. Bunun farklı bir durum için yapıldığı izlenimleri var. Meclis üyelerinde listeye girecekler karşılık görür mü? Göreceğiz.
SP İSMAİL ACAR’LA DAHA ŞANSI OLABİLİR.
Saadet Partisiyle birlikte diğer aday çıkaran, MYP, ZP, DP, DEVA adaylar direk açıklandı. Çok fazla listeler de tartışılmıyor.
Saadet Partisi son iki seçimde şansını İsmail Acar’la denedi. %3 civarında oy aldı. Bu seçimde de İsmail Acar gene Saadet Partisini temsil edecek, diğer adaylarla yarışacak.
Genel seçimlerde %4 oy alan YRP’de rota değişikliği, İsmail Acar’ın verdiği olumlu intiba muhafazakar seçmeni Saadet Partisine yöneltebilir.