180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

171 Sayı

170, Sayı

169. Sayı Kasım 2024

MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ TOPLANTISINDA GIDA KONUŞULDU

Marmara Belediyeler Birliğinin düzenlediği gıda konulu toplantıda konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İstanbul’da yaşayan hemşehrilerimiz daha ucuz, sağlıklı ve taze ürünler yiyebilsin diye çalışmaya devam ediyoruz.

TARİH: 7.10.2023 18:16
Son Güncelleme: 7.10.2023 18:16

Editör: Cihan Serdar Aktaş

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Marmara Belediyeler Birliği tarafından uluslararası düzeyde gerçekleştirilen MARUF23 toplantısına katıldı. Türkiye'nin ilk ulusal kent forumu olma özelliği taşıyan toplantıda, gıda ürünlerinde üretimden tüketime kadar geçen tüm süreçlerin konuşulduğu “Toprak, Tezgâh ve Tabak: Gıdanın Kente Yolculuğu” başlıklı bir oturum gerçekleştirildi. İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen toplantıda ayrıca yeni üretim yöntemleri, sürdürülebilir tedarikler ve gelecekteki tüketim alışkanlıklarıyla ilgili konular da tartışıldı.

YILMAZ: “İSTANBUL’UN BİR TARIM KENTİ OLABİLECEĞİNİN FARKINDA DEĞİLLER”

MARUF23 toplantısında konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Biz, İstanbul'un hemen yanı başında yer alan bir ilçeyiz. Çok geniş tarımsal arazileriyle bütün İstanbul’u besleyebilecek, tarım ve hayvancılık üssü olabilecek bir potansiyele sahipken, maalesef bugün İstanbul’un gıda tedarik zincirlerindeki payımız arzu ettiğimiz seviyelerde değiliz. Şu an konuşmamız gereken konu toprak, tezgâh ve tabak. Yani toprak tarımsal üretimin yapıldığı yer. Tezgâhtan pazarlamayı anlamalıyız. Tabaktan da nihai tüketicinin önlerine gelen gıdayı anlamalıyız. Arzı imkânsız olan toprak maalesef yapılaşmayla, sanayileşmeyle ve konut yapımlarıyla her geçen gün daha da azalıyor. İstanbul’da yaşayan hemşehrilerimizin yüzlerce kilometre öteden getirilen domatesi, marulu, salatalığı, eti ve sütü tüketmemeleri gerekiyor. Hemen yanı başında taze, hijyenik, doğal ve daha ucuz gıdaya erişebilmeleri gerektiğini ifade ediyoruz. 20 milyon nüfusu olan İstanbul’da çok verimli topraklar var. Büyükçekmece, Silivri, Çatalca, Şile ve Arnavutköy var. Çoğu insan İstanbul’un bir tarım kenti olabileceğinin farkında değil. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) ve ilçe belediyelerinin, İstanbul’un bir tarım kenti olması için yapması gereken çalışmalar var. İstanbul’da yapılan tarım ve hayvancılık üretimi ülkemiz için çok önemli. Tüm Türkiye’deki kanola üretiminde İstanbul 5. sırada yer alıyor. Yine İstanbul; ayçiçek üretiminde 81 ilde 12. sırada, lahana ve bezelye üretiminde 6. sırada, fındık üretiminde ise 12. sırada yer alıyor. Silivri, arazi varlığı bakımından İstanbul’umuzun 1/6’sına tekabül ediyor. Bu arazilerinin neredeyse yarısından fazlası, yani 450.000 dönümü ekilebilir, dikilebilir arazidir. Yalnızca Silivri’ye eğilir, yalnızca Silivri’de doğru tarım politikalarını, doğru destekleme modelini geliştirebilirsek tüm İstanbul’un gıda ihtiyacını karşılayabiliriz. 750 kilometre öteden, Antalya'dan sabah kahvaltımıza domates geliyor. Oysa Silivri'de üretilen bir domates dalından koptuktan 2 saat sonra sofranıza ulaşabiliyor. Dolayısıyla toprak, pazarlama ve tabak diye nitelendirdiğimiz bu temada Silivri, Büyükçekmece, Çatalca çok önemli bir yere sahip. Göreve geldiğimiz ilk günden beri İstanbul’da hemşerilerimiz daha ucuz, sağlıklı ve taze ürenler yiyebilsin diye çalışıyoruz. Tarımı özendirmek, tarımdan elini çekmiş köylülerimizi tekrar tarıma sevk edebilmek, genç çiftçilerimizi ve kadın çiftçilerimizi tekrar toprakla buluşturabilmek adına çok kıymetli çalışmalar yapıyoruz. Silivri Belediyesi bugün Türkiye'de, yerel yönetimlerde en fazla tarımsal üretim yapan belediyedir. Silivri Belediyesi olarak yerli, milli ve sertifikalı tohumlarla birlikte 4.000 dönüm arazide çiftçilik yapıyoruz. Buradan elde ettiğimiz tüm ürünleri Silivri'deki çiftçilerimizle paylaşıyoruz.” dedi.

“TÜRK TARIMININ KURTULUŞ REÇETESİ YERLİ VE MİLLİ TOHUMLARLA MÜMKÜNDÜR”

Yerli ve milli tohumculuğun önemine vurgu yapan Başkan Yılmaz, “Göreve geldiğimizde Silivri Belediyesinin tüm arsalarını tespit ettik. Devletleştirme modeliyle dedik ki; ‘Artık bu arsaları Silivri Belediyesi olarak biz ekeceğiz. Ama biz bunları ekerken muradımız, niyetimiz çiftçiye destek olmak.’ Her şeyin başı tohumla başlıyor. Gerek küreselleşmeyle beraber gerekse sınırların ortadan kalmasıyla beraber her şeye erişim kolaylaştı. ‘Neden tohum üreteyim ki? İsrail’in tohumu daha ucuz’ diyerek Türkiye ve bazı ülkeler yabancı tohuma yöneldi. Ama pandemiyle veya savaşlarla bu durumun bizi ne kadar zorda bıraktığını anladık. Onun için biz diyoruz ki; Türkiye'de yerli, milli, stratejik tohumlarımızın olması lazım. İleride yaşanacak soğuk savaşlarda ve ambargolarda tohum tedariği konusunda sorun yaşamamamız lazım. Türk tarımının kurtuluş reçetesi kendi bünyesinde üreteceği yerli ve milli Türk tohumlarıdır. O yüzden biz tohum ıslahçılığına, Türk tohumuna çok önemli yatırımlar yaptık. Silivri’de yüzde 100 yerli, milli, sertifikalı tohumluk arpa dağıtıyoruz. Bu tohumların miktarı yaklaşık olarak 600 tonu buluyor. Türkiye’deki tek tarım lisesi Silivri’dedir. Türkiye’de en büyük tarım yapan belediyesi Silivri Belediyesidir. Bu bağlamda ayçiçek tohumu, saman, yem bezelyesi, kaba yem ihtiyacı için hayvancılara mısır silajı destekleri veriyoruz. Türkiye’de yerli ayçiçek tohumu kullanımı oranı yüzde 5, yüzde 95’i ise yabancı menşeli tohumlardır. Tekirdağ Kalkınma Ajansı, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Tohumcular Derneği ve Silivri Belediyesi ortaklaşa bir AR-GE çalışması yaptık. 8 çeşit yerli ve milli ayçiçek tohumunu ektik. Dev tohumcu firmalarının, dev küresel firmaların rekoltesine yaklaştık. Çiftçilerimize her biri ile 15 dönüm yer ekebilecekleri 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumu dağıttık. Bu yılki kuraklığa rağmen yabancı tohumların üzerinde bir rekolteye ulaştık. Ürettiğimiz ayçiçeklerden 100.000 litre ayçiçek yağı elde edip, yaklaşık 15.000 ihtiyaç sahibi ailemize yağ dağıttık.” diye konuştu.

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

BAŞKAN SANCAKTAR, 2026 VİZYONUNU BAKANLIĞA TAŞIDI

BAŞKAN VEKİLİ AKIN VE BAŞKAN ACAR'DAN NAİL REŞİT İLKOKULU'NU ZİYARET ETTİ

2025-2026 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI I. EYÜPSULTAN ÖĞRENCİ MECLİSİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

BAŞKAN VEKİLİ AKIN VE BAŞKAN ACAR'DAN İSMETPAŞA'YA KAPSAMLI ZİYARET

İL BAŞKANI ABDULLAH ÖZDEMİR BAŞKANLIĞINDA BELEDİYE BAŞKANLARI TOPLANDI

SANCAK VE SOY AİLELERİNDEN BAYRAMPAŞA ÖĞRETMENLERİNE JEST

KIZILAY BAYRAMPAŞA'DAN ÇEVİK KUVVET ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ'NE PLAKET

BAYTAŞ YÖNETİM KURLU BAŞKANI SELİM MATARACI TUTUKLANDI

BAYRAMPAŞA'DA OKULLARA HİJYEN AŞISI

BAYRAMPAŞA MÜFTÜLÜĞÜ'NDEN BAŞARILI ÖĞRETİCİLERE ÖDÜL

AK PARTİ YKM EMETARLARI BAŞKAN VEKİLİ AKIN'I ZİYARET ETTİ

KAYMAKAM ÇİFTÇİ'YE "FAHRİ HEMŞEHRİLİK" BERATI

BAYRAMPAŞA BELEDİYE BÜTÇESİ İBB’DE ONAYLANDI

EYÜPSULTAN BELEDİYESİ'NDEN BİYO-PSİKO-SOSYAL GÜÇLENME PROGRAMI

AK PARTİ BAYRAMPAŞA'DAN TERAZİDERE LİSESİ'NE ZİYARET

İBB BAŞKAN VEKİLİ NURİ ASLAN, GÖKSU'YU ZİYARET ETTİ

BAŞKAN VEKİLİ AKIN, EĞİTİM MERKEZLERİNİ ZİYARET ETTİ

BAŞKAN VEKİLİ AKIN YAŞAM VE SPOR MERKEZLERİNİ İNCELEDİ

GENÇ YAZILIMCILAR FİLİSTİN DİRENİŞİNİ OYUNLARA TAŞIDI

KAÇAK KAFEDE SÖZLEŞME YALANI ELLERİNDE PATLADI: “HANİ SÖZLEŞME”

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ TOPLANTISINDA GIDA KONUŞULDU

İstanbul

20.11.2025

  • İMSAK 06:21
  • GÜNEŞ 07:50
  • ÖĞLE 12:55
  • İKİNDİ 15:26
  • AKŞAM 17:49
  • YATSI 19:13

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7
  • Perşembe 18.6 ° / 15.9 ° Güneşli
  • Cuma 19.2 ° / 15.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.6 ° / 16 ° false