MARDİNLİ KUZENLERİN BİRBİRİNE UMUT OLAN KEMİK İLİĞİ NAKİLLERİ

Mardinli kuzenler, İstanbul’da şifa buldu; aynı ailede doğan ve kaderleri birbirine benzeyen kardeş çocukları, birbirine hayat verdi.

TARİH: 13.12.2024 21:08
Son Güncelleme: 13.12.2024 21:08

Mardin’den gelen üç küçük kuzen, genetik hastalıklara karşı verilen zorlu mücadelede birbirlerine umut oldu. Ruken(4), Revan(9) ve Mehmet Can(2), genetik kan hastalıklarına karşı zorlu bir tedavi sürecinden geçerek Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı kemik iliği nakilleriyle sağlıklarına kavuştu.

Kuzenlerin bu zorlu mücadelesine eşlik ederek tedavilerini yöneten Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Malbora, genetik hastalıkların erken tanısı ve tedavisindeki önemine dikkat çekerek, bu sürecin toplumsal farkındalık açısından kritik bir örnek olduğunu belirtti.

Aynı ailede dünyaya gelen ve kaderleri birbirine benzeyen kuzenler, birbirine hayat verdi.

Henüz 12,5 aylıkken hayati bir kemik iliği hastalığı olan Hemofagositik Lenfohistiyositoz (HLH) tanısı alan Ruken, kardeşi Ahmet’in donör olduğu başarılı bir nakille sağlığına kavuştu. Ruken’in kuzeni Revan ise 7,5 yaşındayken orak hücre anemisi tanısıyla tedaviye alındı. Kardeşi Sacit Can’dan alınan kemik iliğiyle gerçekleştirilen nakil, Revan’ı hayata bağladı. Bugün dokuz yaşındaki Revan, hiçbir sağlık sorunu yaşamıyor.

2022 doğumlu Mehmet Can ise hem HLH hem de orak hücre anemisi gibi iki nadir hastalıkla mücadele etti. Mehmet Can’nın annesi Sakine E.’den alınan kemik iliği nakli, 26 Haziran 2024’te hayatını kurtardı. Şu an iki yaşını geçmiş olan Mehmet Can, sağlıklı bir yaşam sürüyor.

 

GENETİK HASTALIKLARDA ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Tedaviyi gerçekleştiren Prof. Dr. Malbora, genetik hastalıklarda erken teşhisin önemini vurguladı. Ailelerin düzenli sağlık kontrolleri yaptırarak erken belirtileri fark etmesinin, hastalıkların seyri üzerinde büyük bir fark yarattığını ifade etti.

Prof. Dr. Malbora, Mardinli kuzenlerin tedavi sürecine dair şunları söyledi: “Birbirleriyle akraba olan bu üç kuzen, iki farklı genetik hastalığın bir arada görülmesi gibi nadir bir durumla karşı karşıya kaldı. Ancak, doğru tanı ve zamanında yapılan başarılı kemik iliği nakilleriyle hepsi yeniden sağlıklarına kavuştu.”

 

“AİLELER ERKEN BELİRTİLERE KARŞI DİKKATLİ OLMALI”

Genetik hastalıkların erken tanısı ve doğru zamanda müdahalenin, hastaların hayatında köklü bir fark yaratabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Malbora, “Ailelerimiz, çocuklarının sağlık kontrollerini aksatmadan yaptırarak hastalıkların erken belirtilerine karşı dikkatli olmalı; biz hekimler de genetik ve nadir hastalıklara karşı farkındalığımızı her zaman yüksek tutmalıyız. Sağlıkta bilinç ve iş birliği, hepimizin ortak sorumluluğudur.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

“ÜÇ TÜP KAN, BİR HAYAT”

Kemik iliği nakline ihtiyacı olan her çocuğun bu üç kuzen kadar şanslı olamayabileceğini belirten Prof. Dr. Malbora, “Aile içi donör bulma ihtimali yalnızca %25-30 arasındadır. Bu nedenle, TÜRKÖK ve diğer dünya kök hücre bankaları hayati bir role sahiptir. Sağlıklı bireyler TÜRKÖK’e başvurup sadece 3 tüp kan bağışlayarak bir hayat kurtarabilir. Bu gönüllü havuzunu genişletmek, genetik hastalıklarla mücadelede hepimizin sorumluluğudur.” dedi ve toplumun kemik iliği bağışına dair farkındalığının artırılmasının önemine değinerek sözlerini tamamladı.

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

CHP BAYRAMPAŞA’DA BÜYÜK KAVGA: SUÇLAMLARA ÖRGÜT TEPKİ GÖSTERDİ

GAZETECİ İSMAİL ARI GÖZALTINA ALINDI

MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

BELEDİYE İFTARINA OKUYUCULARIMIZDAN TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

AMACINDAN UZAKLAŞAN İFTAR PROGRAMI İÇİN OKUYUCULARIMIZDAN TEPKİLER BÜYÜYOR

ETKİN PİŞMANLIKTAN YARARLANAN LÜTFİ KADIOĞULLARI İÇİN EV HAPSİ KARARI VERİLDİ

ENGELSİZ KIZILAY’DAN 18 MART’TA ŞEHİTLİĞE ANLAMLI ZİYARET

İSRAF, SEÇİM ŞARKISI MÜZİKLİ GÖSTERİ: İFTARIN MANEVİ RUHUNDAN UZAKLAŞTI

KINALI KUZULARI RAHMETLE, MİNNETLE ANIYORUZ: BAYRAMPAŞA’DA 18 MART

BAYRAMPAŞA’DA KARDEŞLİK VE KADİR GECESİ YÜRÜYÜŞÜ

ABDURRAHMAN DURSUN RAMAZAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN

ESENLER’DEN GAZZE’YE 10 BİN KİŞİLİK İFTAR SOFRASI

BALKANLAR’DA BAYRAMPAŞA RÜZGÂRI ESTİ: KIRÇOVA VE GOSTİVAR İFTAR SOFRASI

BAYRAMPAŞA VAKFI 30. YILINDA: FARKLI KESİMLER SAHURDA BULUŞTU

SİYASET, İŞ VE AKADEMİ DÜNYASININ BULUŞTUĞU İFTAR

İYİ PARTİ BAYRAMPAŞA, AÇIK HAVA İFTARINDA BULUŞTU

MHP BAYRAMPAŞA, "HAYIRLI İFTARLAR KOMŞUM" SOFRASINDA BULUŞTU

BAYRAM YOLCULUĞUNA ÇIKACAKLAR DİKKAT! UZMANI OTOYOL VE GİŞE KAZALARINA KARŞI UYARDI!

180 GÜNLÜK BİR VİCDAN MUHASEBESİNE DAVET

MİNİKLERİN TEKNE ORUCU HEYECANI

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
MARDİNLİ KUZENLERİN BİRBİRİNE UMUT OLAN KEMİK İLİĞİ NAKİLLERİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17
  • Pazartesi 9.5 ° / 8.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 10.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 10.6 ° / 8.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı