Tarih: 17.07.2023 14:23

LOZAN ANTLAŞMASI ARŞİVİ HALKA AÇILDI

Facebook Twitter Linked-in

Editör: Meryem Ramazan

İnönü Vakfı, Lozan Antlaşması'nın 100. yılında araştırmacılara destek olmak amacıyla arşivinde bulunan belge, fotoğraf ve videoları yayımladı. Vakıf, Lozan Antlaşması'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusu olarak nitelendirildiğini vurgulayarak, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalandığını hatırlattı.
 


 

İnönü Vakfı, Lozan Antlaşması'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla arşivindeki Lozan ile ilgili belge, fotoğraf ve videoları araştırmacıların çalışmalarına destek amacıyla "lozanantlasmasi.com" adresinde halka açtı. Sitede, İnönü Vakfı arşiv sistemi üzerinde yer alan belgeler, fotoğraflar, kitaplar, karikatürler, videolar, dergiler ve gazete örnekleri bulunmaktadır. Arşivde, orijinal ve tek nüsha olan mektuplar, telgraflar, faturalar ve raporlar gibi belgeler bulunmaktadır. Arşivde yer alan belgelerin bir kısmı Arap harfiyle yazılmış olup, bunlar Latin harfine çevrildi. Ayrıca, Almanca, Fransızca, İngilizce ve diğer dillerde olan belgelerin önemli bir bölümü de Türkçeye çevrilerek sitede paylaşıldı.

Sitede, İnönü Vakfı arşivinde bulunan tarihi belgeler arasında, İsmet İnönü'nün eşi Mevhibe İnönü'nün Lozan'a gitmeden önce çektirdiği pasaport fotoğrafı, konferansa giden ilk heyetin toplu fotoğrafı, İsmet İnönü'nün kullandığı kartvizit, antlaşmayı imzaladığı kalem ve mühür, Lozan dönüşünde Ankara Garı'nda Atatürk ve Latife Hanım tarafından karşılanma anı gibi ayrıntılar da yer almaktadır. Ayrıca, ünlü karikatüristlerin Lozan Antlaşması döneminde İsmet İnönü ile ilgili çizdikleri karikatürler de sitede bulunmaktadır.

Lozan görüşmelerine giden İsmet İnönü, Rıza Nur ve diğer üyeler Türk bayrağıyla süslenmiş bir otomobilin yanında poz verdi.


Lozan'da bulunduğu sırada İsmet İnönü'nün eşine yazdığı mektupta şu ifadeler yer aldı: "İşim çok, kusura bakmayınız. Sizden daima mektup beklerim. Hayatınıza dair bol tafsilat veriniz."






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —