KANSER TARAMASI YAPTIRANLARIN SAYISI 5 KAT ARTTI

KANSER TARAMASI YAPTIRANLARIN SAYISI 5 KAT ARTTI

Eyüpsultan Belediyesi ve Eyüpsultan İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen kanser tarama programında mahalle düzeyine inilerek çalışmalar yapıldı.

Dünyada ölüm sebepleri arasında ikinci sırada yer alan ve önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanser hastalığına karşı farkındalığı artırmak için ekim ayı boyunca çeşitli etkinlikler düzenlendi. Sağlık Bakanlığı tarafından 2008 yılından beri “Ulusal Kanser Tarama Programı” kapsamında birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak kanser taraması yapılıyor. Rahim ağzı (serviks), meme ve kalın bağırsak (kolon) kanseri taraması yapılan kanser türleri. Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda, kanser tarama aracı 21 Günde Tüm Mahallelerde Kanser Taraması Programı ile Eyüpsultan halkına hizmet verdi. Meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri taramalarının bilgilendirme, randevu ve uygulamasının yapıldığı saha çalışmasından ilçede yaşayan bin 200 kişi yararlandı.

 

KANSER TARAMASI TALEBİ PANDEMİDE AZALDI

COVİD-19 pandemisiyle birlikte azalan kanser taramalarını ve vatandaşın konu hakkındaki farkındalığını artırmak amacıyla mahallelere kadar gidip kanser taraması programını hayata geçirdiklerini dile getiren Eyüpsultan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Şeyma Halaç, “Kanseri ne kadar erken evrede yakalarsak o kadar erken tedaviye başlamış oluruz, bu sayede erken teşhis ve tedavi ile hastalıktan kurtulabiliriz Toplumumuzda genel alışkanlık olarak hastalık halinde bir sağlık kuruluşuna başvurmak var, aksi durumda kişi kendini sağlıklı bir birey olarak kabul ediyor. Bu yaklaşım bizim halk sağlığı taramalarımız için ciddi bir bilinçlendirme çalışmasını gerektirdi. Kanser taramalarında hedef kitlemiz herhangi bir sağlık şikâyeti olmayan ancak risk grubunda yer alan sağlıklı bireyler. Kanser taramalarına dair bilgi ve farkındalık eksikliği sahada tarama yaptırmama sebepleri arasında yer alıyor “ diye konuştu.

 

“TARAMA SONRASI TAKİP SÜRECİNİ DE YAPIYORUZ”

Çalışmanın oldukça etkili olduğunu dile getiren Halaç, “Tarama yaptıktan sonra alınan örnekler İl Sağlık Müdürlüğümüzün laboratuvarlarında değerlendiriliyor ve riskli bulunana kişilere bilgi veriliyor. Riskli bulunan kişilerle birebir görüşüp randevu oluşturuyoruz, böylece tarama sonrasında takip sürecini de sürdürüyoruz. Bu saha çalışmasının içerisinde Eyüpsultan Belediyesinin de olması sahadaki çalışmanın vatandaş tarafından kabul görmesi açısından da etkili oldu. Duyuru noktasında da belediyenin kanallarını çok aktif bir şekilde kullandık. Olumlu anlamda vatandaşı mesajlarımıza maruz bıraktık. Kanser taraması olduğunu duyurduk. Belediyemizin süreçteki katkıları, hizmetin tabana yayılması, topluma ulaşması ve görünürlüğü konusunda etkili oldu” ifadelerini kullandı.