İZODER 17 AĞUSTOS DEPREMİNİN 24. YILINDA UYARIYOR
Tarih: 16.08.2023 12:08

İZODER 17 AĞUSTOS DEPREMİNİN 24. YILINDA UYARIYOR

Büyük Marmara Depremi’nin üzerinden tam 24 yıl geçti. Yaklaşık 20 bin vatandaşımızın hayatını kaybettiği 45 bin vatandaşımızın da yaralandığı bu büyük felaketi unutmamak deprem kuşağında yer alan ülkemiz için büyük önem taşıyor.

Editör: Cihan Serdar Aktaş

Her fırsatta depremin değil tedbirsizliğin ölümlere sebep olduğunu vurgulayan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Kendimizi olumsuz dış etkenlerden korumak için inşa ettiğimiz binalarımız depremde de güvenli limanımız olmalı” diyerek depremlerde yıkılmayan güvenli binalar için su yalıtımının önemine dikkat çekti.

Ülke olarak 17 Ağustos 1999’da gerçekleşen Büyük Marmara depremini derin bir acı olarak yüreğimizde taşırken 6 Şubat 2023’de yeni ve korkunç bir deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık. Deprem, korku olarak Türk toplumunun bilinçaltına yerleşirken bilimin sesi doğru yapılaşma ile yıkılan binalara, buna bağlı olarak deprem sebepli ölümlere dur denilebileceğini söylüyor. Özetle deprem değil yanlış yerde, standartlara uygun olmadan yapılan denetimsiz binalar öldürüyor. Oysa yaşamlarımızı konforlu ve huzurlu bir şekilde sürdürmek için  inşa ettiğimiz binalar mezarımız değil güvenli limanımız olmalı.

 

17 Ağustos Marmara Depremi’nin 24. yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yapan İZODER - Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, şunları söyledi: “İZODER olarak deprem hassas noktamız. 1999 yılından bu yana her fırsatta depreme karşı alınması gereken önlemler konusunda ilgili kurumlar ve vatandaşlarımız nezdinde gerekli uyarıları yapmaya devam ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki yapılar, depremden değil hatalı uygulamalar ve denetimsizlikten dolayı yıkılıyor. Sıklıkla tekrarladığımız gibi depremin yol açtığı yıkımların en önemli nedenlerinden biri yapının taşıma gücünü olumsuz etkileyen korozyon. Betonarme yapı sistemlerinin en zayıf noktalarından birini suya karşı olan hassasiyeti oluşturuyor. Yağmur, kar, yeraltı suları, zeminde yer alan nem, mutfak, banyo, tuvalet gibi ıslak hacimlerdeki su kaçakları, binanın inşa edildiği zeminde bulunan basınçlı veya basınçsız yeraltı suları nedeniyle binalar sürekli olarak suya maruz kalabiliyor. Suyun taşıyıcı yapı elemanlarına nüfuz etmesi, betonun içindeki demirin paslanmasına yani korozyona neden oluyor. Korozyon ise yapının yük taşıma kapasitesini azaltıyor. Betonarme yapıların sağlıklı bir şekilde, tasarım ömürleri süresince işlevlerini sürdürebilmesi için yapının tamamının standartlara uygun şekilde su ve ısı yalıtımı ile korozyondan korunması gerekiyor. Özetle yapıların ana unsurları olan demir ve betonu suyun olumsuz etkilerinden yalıtımla koruyarak binalarımızı depreme karşı güvenli hale getirebiliriz.”

 

Su yalıtımsız binalar korozyon nedeniyle sadece 5 yılda taşıma kapasitesinin yüzde 50’sini kaybedebilir

Yaptığı açıklamada Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Erdoğdu’nun donatı ve korozyon ilişkisini ortaya koyan araştırmasından verileri paylaşan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Suya maruz kalan bir donatı, 5 yılın sonunda taşıma kapasitesinin yüzde 50’sini, 15 yılın sonunda yüzde 90’ını, 24 yılın sonunda ise tamamını kaybediyor. Yani herhangi bir deprem ya da dış etken olmadan bile sadece donatı korozyonu ile bir yapının çökmesi söz konusu. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından yapılan incelemeler sonucunda, yüzde 79’u hasarlı bulunan 55 bin 651 konut ve işyerinin yüzde 64’ünde korozyon tespit edilmişti” dedi.

 

Türkiye’de su yalıtımlı bina sayısı yapı stokunun yüzde 2’si bile değil

Yalıtımla binaların enerji verimli, sağlıklı, konforlu ve güvenli olduğunu söyleyen Emrullah Eruslu, açıklamalarına; “Binaların deprem gibi yıkıcı etkenler karşısında ayakta kalabilmesi için hayati öneme sahip olan Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği, sadece 5 yıl önce yürürlüğe girdi. Bundan sonra tüm binalarda doğru su yalıtımı uygulaması yapılması büyük önem taşıyor. Binanın doğrudan suya maruz kalan çatı, temel, ıslak hacim gibi bölgelerinde uygulanacak su yalıtımı ve halk arasında terleme olarak bilinen yoğuşmayı önleyen ısı yalıtımı uygulamalarının doğru ve eksiksiz yapılması ile binalarımızı koruyabiliriz. Bugün ülkemizde 30 yıllık binalar ömrünü tamamlamış olarak görülüyor, oysa binalarımızın ömrü en az 80-100 yıl olmalı. Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2018’den itibaren inşa edilen ve zorunlu olarak su yalıtımı yapılan bina sayısı toplam yapı stokunun sadece yüzde 1,5-2’sini oluşturuyor. Yaklaşık 10 milyon bina, 22 milyonun üzerinde konutun bulunduğu ülkemizde bu oranlar maalesef güvenli bina sayısı konusunda olmamız gereken noktadan çok uzakta bulunduğumuzu gösteriyor” diyerek devam etti.

 

İstanbul’da olası depremde 194 bin binanın hasar göreceği tahmin ediliyor

“7,5 büyüklüğündeki senaryo depreminde İstanbul’daki binaların ortalama yüzde 17’sinin (yaklaşık 194 bin bina) orta ve üst seviyede hasar göreceği tahmin ediliyor” diyen Emrullah Eruslu; “20 Ekim 2020 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği ana Bilim Dalı tarafından hazırlanan “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi” raporunda yer alan sonuçlar durumun ciddiyetini ortaya koyuyor; 7,5 büyüklüğündeki senaryo depreminde İstanbul’daki binaların ortalama yüzde 26’sının hafif, yüzde 13’ünün orta, yüzde 3’ünün ağır ve yüzde 1’inin çok ağır hasar görmesi bekleniyor. Senaryo depreminde ağır ve çok ağır hasarlı binaların aldıkları deprem hasarı onarılamayacak boyutta olmakta ve bu hasar seviyelerindeki binaların yıkılıp tekrar yapılması gereği ortaya çıkıyor. Öte yandan orta hasarlı binaların da onarım yerine yıkılıp yeniden inşasının çoğunlukla daha uygun olduğu belirtiliyor” şeklinde konuştu.

 

Kiralayacağınız ya da satın alacağınız evlerde mutlaka su ve ısı yalıtımı olmalı

Başta bilim insanları tarafından yakın bir gelecekte yaşanma olasılığına işaret edilen Marmara Depremi’ni kapsayan bölgeler olmak üzere yurt genelinde gerçekleştirilecek kentsel dönüşümün güvenli binalar inşa etmek için önemli bir fırsat barındırdığına dikkat çeken Eruslu, “Yeni inşa edilecek binalarda zemin etüdünün doğru yapılması, yapının tekniğine uygun olarak tasarlanması, iç ve dış etkenlerden yalıtım ile korunması ve bütün süreçlerin yine tekniğine uygun şekilde denetlenmesi gerekiyor” dedi.

Eruslu, yeni bir ev kiralayacak veya satın alacaklara da uyarılarda bulunarak şunları söyledi: “İlk aşamada binanızın ruhsat durumunu ve tarihini sorgulayın. Ülkemizde yapı ruhsatı alabilmek için 14 Haziran 2000 tarihinden itibaren ısı yalıtımı, 01 Haziran 2018’den itibaren ise su yalıtımı yapılmasının zorunlu olduğunu bilerek binanın yalıtım durumunu sorgulayabilirsiniz. Binanın ara katlarındaki dış duvarlarındaki su izleri, sıva kabarıklıkları, mantar ve küf oluşumları yapıda ısı yalıtımı eksikliğini gösterir. Kiralayacağınız veya satın alacağınız konutun içini gezerken başta kuzey cepheleri olmak üzere tüm duvarlarını kontrol edin. Eğer çatı katında oturacaksanız tavanlar ile birlikte tavan ve dış duvar birleşimlerinde aynı şekilde su izleri, sıva kabarıklıkları ve yapısal çatlak olup olmadığına bakın. Bu problemler ile karşılaşırsanız yapıda ısı yalıtımı ve/veya su yalıtımı eksikliğine işaret eder. Sadece oturacağınız daireyi kontrol etmeniz yeterli değil. Yapıya gelecek suyu uzaklaştıracak olan bir drenaj sistemi olup olmadığını sorun. Yapısal çatlakların olup olmadığı ve demirlerin açığa çıkıp çıkmadığını mutlaka takip edin. Kolon kiriş gibi taşıyıcı elemanlara zarar verilmediğinden emin olun. Yapının temelinde su yalıtımı yapılıp yapılmadığını sorgulayın. Binanın bodrumunda perde duvar, kiriş ya da kolonlarda su izleri, çatlaklar, su ve nemden kaynaklanan siyah lekeler ya da pamukçuklar yapının temelinde su yalıtım problemi olduğunu gösterir. Sonradan binanın çatısına, tuvalet, banyo gibi suyun kullanıldığı ıslak hacimlerine su yalıtımı, dış cephelerine ise dıştan ısı yalıtımı yapılması mümkündür. Ancak binanın temellerine sonradan su yalıtımı yapılarak binanın suyun zararlı etkilerinden korunmasının mümkün olmadığı unutulmamalıdır.”

İZODER’in öncülüğünde, yalıtım sektörünün katkıları ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın destekleri ile hazırlanan ‘Su Yalıtım Yönetmeliği Kılavuzu’na www.izoder.org.tr sitesinden ulaşabilirsiniz.

İZODER Hakkında

1993 yılında yalıtım bilincini Türkiye çapında yaygınlaştırmak amacıyla kurulan İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği, yalıtım konusunda kamuoyunu ve sektörü bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçlayan ve bu doğrultuda ısı, su, ses ve yangın yalıtım malzemeleri üreticilerini, satıcılarını ve uygulayıcılarını bir çatı altında toplayan bir sivil toplum kuruluşudur. Isı, su, ses ve yangın yalıtımı hakkında daha fazla bilgiye, 0800 211 33 67 numaralı İZODER ücretsiz danışma hattından, www.izoder.org.tr web sitesinden veya info@izoder.org.tr e-posta adresinden ulaşılabilir.


BAĞIMLILIK ve AİLE İLİŞKİLERİ

BAĞIMLILIKTA AİLENİN VE ÇEVRESEL ETKENLERİ

HOCA HAYRİ EFENDİ MERKEZ CAMİİ TEMELİ ATILDI

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELEDE YEŞİLAY’IN VİZYONU VE ÇALIŞMALARI

BAĞIMLILIK BEŞİĞE KADAR DÜŞTÜ

BEYLİKDÜZÜ’NDE “NESİLLER ARASI AKTARIM” SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BAYRAMPAŞA'DA UZUN NAMLULU SİLAHLA DEFALARCA HAVAYA ATEŞ ETT

4-6 YAŞ KUR'AN KURSU ZİYARETİ

TEM OTOYOLU'NDA TRAFİĞİ FELÇ EDEN KAZA

BEYLİKDÜZÜ’DE “FARKINDALIK VE ERİŞİLEBİLİRLİK” ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BÖLGE BİRİNCİSİ KÜÇÜK KIZLARDAN BAŞKAN KARABULUT’A ZİYARET

KADINA ŞİDDETE HAYIR SÖYLEŞİSİ: UMUT VARSA HER ŞEY MÜMKÜN

ÇİN HALK CUMHURİYETİ BÜYÜKELÇİSİ’NDEN DOĞU PERİNÇEK’E ZİYARET

ELEKTRİK KESİNTİLERİ TARİHE KARIŞIYOR

ZEKÂ OYUNLARI ŞAMPİYONASI KURA ÇEKİMİNDE BÜYÜK HEYECAN!

BEYLİKDÜZÜ’NDE “25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ”NE ÖZEL SÖYLEŞİ DÜZENLENDİ

BEŞİKTAŞ'TA KAYIP KARDEŞLERİ BULMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

14 YAŞINDAKİ GENÇ PİYANİST AYLİN TOPUZ, MACARİSTAN BUDAPEŞTE ULUSLARARASI PİYANO YARIŞMASINDAN TÜRKİYE’YE ÖDÜLLE DÖNDÜ…

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

01.12.2024

  • İMSAK 06:32
  • GÜNEŞ 08:03
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 15:22
  • AKŞAM 17:44
  • YATSI 19:09
  • Pazar 13.1 ° / 10.6 ° false
  • Pazartesi 13 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 12.3 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 12 11 0 1 22 34
2.Fenerbahçe 12 9 1 2 22 29
3.Samsunspor 13 8 3 2 11 26
4.Eyüpspor 13 6 3 4 6 22
5.Göztepe 12 6 3 3 8 21
6.Beşiktaş 12 6 3 3 7 21
7.Sivasspor 14 5 6 3 -4 18
8.Antalyaspor 13 5 6 2 -8 17
9.İstanbul Başakşehir 12 4 4 4 0 16
10.Rizespor 12 5 6 1 -8 16
11.Trabzonspor 12 3 3 6 3 15
12.Gazişehir Gaziantep 12 4 5 3 0 15
13.Kasımpaşa 13 3 4 6 -3 15
14.Konyaspor 13 4 6 3 -6 15
15.Kayserispor 12 2 4 6 -9 12
16.Alanyaspor 12 2 5 5 -5 11
17.Bodrum FK 13 3 8 2 -7 11
18.Hatayspor 12 1 7 4 -8 7
19.Adana Demirspor 12 0 10 2 -21 2