Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 99. YILI

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 99. YILI

İstiklal Marşı'nın Kabulü aslında çok ilginç bir hikayeye sahiptir.Hem yazılması hem kabul edilmesi.İşte bu süreci sizlere anlatmaya çalışalım.

TARİH: 12.03.2020 12:55
Son Güncelleme: 12.03.2020 12:55
Reklam

Osmanlı Devleti'nde Milliyetçilik anlayışı olmadığından dolayı tarih boyunca Osmanlı Devleti'nin Milli bir Marşı olmamıştır. Nerdeyse 600 yıl kadar hüküm sürmüş olan büyük bir devletin Milli Marşının olmamasına rağmen, Avrupa'da yeni kurulan devletlerin bile Milli Marşlarının olması Osmanlı Devleti'nde Milliyetçilik anlayışının olmadığının bir göstergesidir.

23 Nisan 1920 tarihinde kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasından hemen sonra Milli Eğitim Bakanlığı, İstiklal Savaşı’nın anlam ve önemini belirtecek ve yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bağımsızlığının sembolü olacak milli bir marşının olması gerektiğini anlamış ve bu sebepten dolayı çalışmalar yapmaya başlamıştır. 1921 yılının başında bir yarışma açılmasına karar verilmiştir. Yarışma sonucunda toplanan şiirlerden en güzeli Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Milli Marşı olarak kabul edilecektir. Ayrıca yarışmanın sonucunda kazanan şahsa o dönemin şartlarında gerçekten çok büyük bir meblağ olan 500 Tl civarında bir para ödülü verileceği bildirilmiştir.

Ülke içerisine duyurular yapılmış, toplumun her kesimine bu yarışmanın duyurulması sağlanmaya çalışılmış ve katılımın hat safhada olması konusunda gerekli önlemlerin alınması başlatılmıştır. Ülkemizin işgal altında olduğu, kısıtlı iletişim imkânları ile ancak duyurulabilen bir ortamda, Kurtuluş Mücadelesinde harap ve bitap düşmüş, okuma yazma oranının çok düşük seviyelerde olduğu, Türkiye Cumhuriyeti Halkının bu yarışmaya katılımının düşük olacağı beklenmiştir. Nitekim de öyle olmuştur. Yarışmaya katılacaklara 6 ay gibi uzun bir süre tanınmasına rağmen düzenlenen bu yarışmaya ancak 724 adet şiir aday olmuştur.

Dönemdeki ismi ile Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) bu şiirleri değerlendirmek için bir komisyon oluşturmuştur. Yarışmaya katılan 724 şiir teker teker okunmuş ve içlerinden 6 adet şiir elemeyi geçip Meclis Matbaası tarafından bastırılıp milletvekillerine dağıtılmıştır.

Dönemin Milletvekillerinden Mehmet Akif Ersoy yarışmada para ödülü olduğundan dolayı yarışmaya katılmak istememiştir. Dönemim bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver Bey Ankara’da yaşayan Mehmet Akif Ersoy’a 5 Şubat tarihinde para konusunun çözümlenebileceğini, endişe edilmemesi gerektiğini ve yarışmaya mutlaka kendisinin de katılması gerektiğine dair bir mektup yazmıştır. Bunun üzerine Mehmet Akif Ersoy "Ben mebusum, müsabakaya katılmam. Ayrıca çok istiyorsanız da bir şiir yazıp size veririm" diyerek para konusundaki hassaslığını bildirmiş ve evinde bir şiir yazarak “Kahraman ordumuza" ithaf ettiği şiiri, Maarif Vekaleti' ne teslim etmiştir. Çok beğenilen bu şiir seçilen 6 şiire ilave olarak yarışmaya katılmıştır.

Yapılan oylamalar sonucunda yarışma sonuçlanmış, en beğenilen ve anlamlı şiir olarak Maarif Vekil Hamdullah Suphi Bey tarafından büyük bir coşku ile okunan Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı şiir büyük tezahürat ve alkışlar eşliğinde, oybirliği ile yarışmanın birincisi olarak 12 Mart 1921 tarihinde seçilmiştir.

İstiklal Marşı olarak kabul edilen bu şiir Meclis kürsüsünde birkaç kez daha okunmuştur. Yazılan bu güzel ve anlamlı şiirden etkilenen bütün milletvekilleri ayakta heyecanla yeni marşımızı dinlemişlerdir. Aradan bir kaç gün geçmesinden sonra Meclis yetkilileri yarışmanın birincisine verilmesi icap eden para ödülünü vermek üzere Mehmet Akif Ersoy'a gitmişlerdir. Mehmet Akif Ersoy bir kez daha böyle bir parayı asla kabul edemeyeceğini "Ben müsabakaya girmedim. Bu para benim hakkım değildir ve bana aitte olamaz" sözleri ile tekrar ifade etmiştir. Meclis yetkilileri ise ısrarlarını sürdürerek "Bu parayı devletimizin kasamızda tutamayız. Lütfen siz alın, isterseniz bir yere bağışlarsınız" diyerek yarışma ödülünü Mehmet Akif Ersoy'a teslim etmişlerdir. Mehmet Akif Ersoy bunun üzerine yarışmadan kazandığı ödülü hastanede yatmakta olan gazilerimize bağışlamıştır.

186. Sayı

185. SAYI

184. Sayı

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

Anahtar Kelimeler: İSTİKLAL MARŞI’ KABULÜNÜN .
MALATYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE USTALIĞIN İZLERİNDEN ÇOCUKLARIN HAYALLERİNE

MALATYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE USTALIĞIN İZLERİNDEN ÇOCUKLARIN HAYALLERİNE

DÜNYANIN KITALARARASI TEK TRİATLONU, BEYKOZ’DA YAPILACAK

TÜRK KIZILAY GAZZE’DE PROTEZ DESTEK PROJESİ BAŞLATTI

NERMİN HANIM ZEYTİNLİĞİ’NDEN KAZ DAĞLARI’NIN BEREKETİNİ SOFRALARA TAŞIYAN LEZZET

DÜNYA SOFRALARININ PROTEİN İHTİYACINI KARŞILADILAR, YILLIK İHRACATTA 2 MİLYAR DOLARI AŞTILAR

MALATYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDE OĞUZHAN KOÇ'TAN “GELELİ KEBABI”NA TAM NOT

BAYEGAN PENDİK, SÜPER LİG’DE ÜÇÜNCÜ KEZ ZİRVEDE

ATİLA AYDINER BAŞKAN YARDIMCISI YALÇIN SIRAKAYA’YI YENİ GÖREVİNDE ZİYARET ETTİ

OKULDA TUVALETİ ERTELEYEN ÇOCUKLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA DİKKAT

SULTANGAZİ’DE YILDIZLI GECELER UNUTULMAZ FİLMLER

EYÜPSULTANLI “FİLENİN SULTANLARI” KAMERUN’U AĞIRLADI

TÜRKİYE GENÇLİK FİLARMONİ ORKESTRASI 20. YILINDA TÜRKİYE VE AVRUPA’DA AYAKTA ALKIŞLANDI

AK PARTİ İSTANBUL TEŞKİLATINDAN ANKARA'YA 15 BİN KİŞİLİK ÇIKARMA

TEHLİKELİ BİNA HABERİMİZE AÇIKLAMA: "HER ŞEY KONTROL ALTINDA"

14 AĞUSTOS 2026 CUMA HUTBESİ "HER YETİM BİR EMANET"

SEDA’DAN LİSELERE GİRİŞ SINAVI’NDA ÜSTÜN BAŞARI

TÜGVA SULTANGAZİ 2026 YAZ OKULU KAPANIŞ PROGRAMI

YÜZLERCE ÇOCUĞUN SÜNNET ŞÖLENİ BOĞAZ TURUYLA TAÇLANDI

İBB’DEN; ÇİFTÇİLERE ÜCRETSİZ KIŞLIK SEBZE FİDESİ!

DAHA GÜVENLİ BİR EYÜPSULTAN İÇİN EL ELE VERDİLER

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
admin

Haber Editörü

admin

fsdsafsadfsa
Reklam
  • EDİTÖR
  • ÖZEL HABER
  • BAYRAMPAŞA KON.ÇALIŞTAY
  • X HABER

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GENÇLERBİRLİĞİ 1 1 0 0 1 3
2.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 1 1 0 0 1 3
3.ARCA ÇORUM FK 1 0 0 1 0 1
4.GALATASARAY A.Ş. 1 0 0 1 0 1
5.CORENDON ALANYASPOR 1 0 0 1 0 1
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 1 0 0 1 0 1
7.KASIMPAŞA A.Ş. 1 0 0 1 0 1
8.TRABZONSPOR A.Ş. 1 0 0 1 0 1
9.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
10.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
12.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
13.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
14.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
17.FENERBAHÇE A.Ş. 1 0 1 0 -1 0
18.TÜMOSAN KONYASPOR 1 0 1 0 -1 0