Adaylar iş ilanlarında maaş bilgisi görmek istiyor.
Günümüzün rekabet ortamı dünya standartlarında üretim ve hizmeti gerekli kılmakla birlikte, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet üstünlüğü elde etmek insan kaynakları kalitesiyle doğrudan ilintili. Hızla değişen iş gücü şartlarına uyum sağlamak ve stratejik yok haritasına uygun insan kaynakları politikaları izlemek tüm şirketler için zorunluyken, paydaşların istihdam piyasasındaki sorunları gidermek için yaptığı çalışmalar büyük önem arz ediyor. Özellikle pandemiyle birlikte hem iş veren hem de çalışan deneyimini çift yönlü olarak geliştirmeye yönelik atılan adımlar artıyor; eşitlik, şeffaflık, verimlilik ve sürdürülebilirlik gibi ilkelerin merkezi değeri giderek daha iyi anlaşılıyor.
“İlanlardaki maaş belirsizliği adayların görüşmeye gitme olasılığını %33 düşürüyor”
Konuya ilişkin görüşlerini aktaran insan kaynakları uygulaması Bonded 24 Saatte İş’in Kurucu Ortağı Mert Yıldız, “1 Kasım itibari ile Amerika'da yürürlüğe giren bu yasa ile artık şirketler iş ilanlarında maaş ve yan hakları belirtmek durumundalar. 4 milyon New York çalışanı artık işe girmeden önce ne kadar maaş alacağını biliyor olacak. Bu konu, Bonded 24 Saatte İş’te uzun süredir gündemimizdeydi. Çalışan adayları ile sürekli iletişim halinde olduğumuz için ilan detayları kısmında özellikle maddi şartlara ait netlik ve şeffaflık beklentisi çok uzun süredir dile getirilen bir konuydu. Hatta analizle tespit ettiğimiz bir diğer konu, bu bilgilerin paylaşılmadığı durumlarda adayların görüşmeye gitme olasılığının %33 oranında düştüğüydü. Ciddi bir kayıp. İş ortaklarımızı bu konuda bilgilendirerek ilanlarında maaş bilgisi vermeleri yönünde teşvik ettik” dedi.
10 bin 384 adayın %78'i iş ilanlarında maaş rakamını görmek istiyor
Yasanın New York’ta çıkmasının hemen ardından, “Maaş şeffaflığı bizim ülkemizde olsa, şirketler ilan açarken maaş ve yan hakları belirtmek zorunda olsalar ne olur?” sorusunu kullanıcılarına yönelterek bir kamuoyu araştırması yaptıklarını söyleyen Mert Yıldız, uygulamada aktif olarak iş arayan 10 bin 384 kişinin araştırmaya katıldığını ve katılımcıların %78'inin soruyu "Olması gereken bu” şeklinde cevapladıklarını ifade etti. Yıldız, “Sonuç aslında bizi hiç şaşırtmadı. Örneğin, eskiden "prim" çok değerliydi. Asgari ücret ile çalışan biri prim imkanından dolayı çalıştığı yerde mutlu olabiliyordu. Fakat artık asgari ücret + prim imkanı adaylar için çekiciliğini yitirdi. Adayların çoğu, "Prim ve bahşişe güvenemem, ben kesin bir sonuç istiyorum" diyor, baz maaşa önem veriyor. Şeffaflık talebi artan adaylar, her ay eline geçecek düzenli maaşı ve hayatını kolaylaştıracak yan haklarını bilmek istiyor” sözlerini kullandı.
“Beklentileri doğru yere koymak şeffaflık kadar önemli”
Maaş ve yan haklardaki netliğin belirleyiciliğinin yanında uzun soluklu çalışma arkadaşları bulmanın yönteminin sağlıklı şartlar sağlamak, güven kazanmakla ilişkili olduğunu sözlerine ekleyen Mert Yıldız, “Maaş ve yan hakları ilanlarda belirtmek tek başına yeterli de değil. Çalışan adaylarının beklentilerini çok iyi anlamak ve yönetmek gerekiyor. Biz bu süreç içerisinde geri bildirim almaya açık iş ortaklarımızla bu bilgileri paylaşıp, çalışan adaylarının beklentilerini anlatıyoruz. Bu sayede pek çok kez maaş miktarlarının artmasına vesile olduk. Örneğin deneyimli bir garsonun Beşiktaş ve Kadıköy bölgesinde alabileceği maaş aralığı belli. Bir şirket bu aralığın altında bir imkan sağlıyorsa, ideal çalışanını bulmak konusunda yetersiz kalıyor. Hal böyle olunca da devreye biz giriyoruz ve olması gereken şartların iletişimi tarafında şirketlere destek oluyoruz. Aynı şey adaylar için de geçerli. Deneyimine göre istediği maaş aralığı ülke standartlarının üzerinde ise bunu da adaya iletiyoruz ve beklentisinin doğru seviyeye çekmesini sağlayarak işe yerleşme olasılığını artıyoruz. Dolayısıyla şeffaflığın yanında her iki taraf içinde beklentileri doğru yere koymak çok önemli” ifadelerini kaydetti.