Beykoz Belediyesi’ne ait Paşamandıra Mahallesi’nde bulunan Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’nden son bir yılda 3.500 kg meyve ve 8.440 kg sebze olmak üzere toplam 11 bin 940 kg ürün hasat edilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Bunun yanı sıra, yine Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi bünyesinde çiftçilere tarımsal eğitimler verilerek budama, aşılama ve çoğaltma teknikleri aktarıldı.
Tarımsal Üretimin Kalbi: Beykoz Fide ve Tohum Tesisi
Beykoz Belediyesi, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından verilen Fide Üretici Belgesi’ni alarak bu belgeye sahip olan ilk ve tek belediye oldu. 2024 yılında Beykoz Fide ve Tohum Tesisinde üretilen yazlık ve kışlık 1.300.000 sebze fidesi, 343 Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı ve 110 Çiftçi Belgeli üreticiye ulaştırılırken, hobi amaçlı üretim yapan 3.545 vatandaş da fide desteğinden yararlandı. 2025 yılı için ise toplam 604 üretici fide desteği için başvuruda bulundu.
Beykoz Köy Pazarı’nda Doğrudan Satış
Yerel üreticileri desteklemek ve tüketicilere doğrudan erişim sağlamak amacıyla Cumhuriyet Mahallesi’nde kurulan Beykoz Köy Pazarı’na, kuruluşundan günümüze 97 üretici kayıt yaptırdı. 78 tezgâhtan ortalama 43’ünün aktif olarak açık olduğu Beykoz Köy Pazarı’nı bir yılda ortalama 53 bin kişi ziyaret ediyor.
Beykoz Bostanları ve Engelsiz Tarım Atölyesi
Beykoz’da tarımsal üretimi teşvik etmek amacıyla Çubuklu Mahallesi’nde hizmet veren mini hobi bahçelerinden yararlanan vatandaşlara 35 bin adet sebze fidesi dağıtıldı. Ayrıca, Beykoz Bostanları’nın içerisinde bulunan ve Beykoz Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Beykoz Erişilebilir Yaşam Merkezi’nden hizmet alan özel çocuklara “Engelsiz Tarım Atölyesi” kapsamında üretilen 1.850 kg sebze ve 315 kg meyve hasadı gerçekleştirildi. Hasat edilen sebze ve meyvelerden oluşan 2.353 adet paket BEYMER’li öğrenciler ve ailelerine ikram edildi.
Topraksız Tarım Serası ve Teknik Eğitimler
Beykoz’da modern tarım tekniklerine yönelik çalışmalar kapsamında Topraksız Tarım AR-GE Uygulamaları Serası’nda 5.944 adet kıvırcık hasadı yapıldı. Üniversite öğrencileri, akademisyenler ve tarım yatırımcıları başta olmak üzere 589 kişiye topraksız tarımla ilgili eğitimler verildi.
Alım Garantili Çiftçi Destekleme Projesi Beykozlu Çiftçilerin Yanında
Beykoz Belediyesi, ilçede faaliyet gösteren üreticiler için hayata geçirdiği Alım Garantili Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında, 75 bin kg meyve ve 10.690 kg sebze satın alınarak ürünleri ihtiyaç sahibi 4.000 haneye ulaştırıldı. Ayrıca, Alım Garantili Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında 40 bin adet süt mısırı alınıp halka ikram edildi.
Beykoz’da Üreticilere Düzenli Destek ve Denetim
Beykoz’da Çiftçi Kayıt Sistemi, Çiftçi Belgesi, Arıcılık Kayıt Sistemi, Örtü Altı Kayıt Sistemi ve TürkVet Hayvancılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 1.970 aktif üretici, Beykoz Belediyesi teknik personeli tarafından sahada ziyaret edilerek tarımsal süreçler takip edildi. Ekim, dikim, gübreleme, hastalık kontrolü ve hasat aşamaları düzenli olarak Beykoz Belediyesi tarafından denetlendi.
Etkinlikler ve Festivallerle Tarıma Destek
Beykoz Belediyesi, üreticilere destek vermek amacıyla ilçe genelinde birçok etkinliğe imza attı. Tarihi Küçüksu Çayırı’nda düzenlenen Mısır Şenliği’nde alım garantili proje kapsamında 20 bin süt mısırı vatandaşlara ikram edildi. İstanbul’un en çok bal üretilen ilçesi Beykoz’da verimi artırmak üzere kışlık arı yemi dağıtımı yapıldı. Beykoz’da faaliyet gösteren 126 arıcıya 16 bin kg kışlık arı yemi desteği sağlandı. Arı yemi desteğinin yanı sıra İBB işbirliğinde üreticilere Arıcılık Eğitimi verildi.
Mimar Sinan Üniversitesi iş birliğiyle Agroekolojik Yol Haritası Çalıştayı düzenlendi. 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında kadın üreticiler ile bir araya gelindi. Permakültür Ekolojik Parkı Projesi kapsamında, yurtdışından gelen öğrenciler tarım konusunda bilgilendirildi.
Beykoz Belediyesi, tarımda sürdürülebilirliği sağlamak, üreticiyi desteklemek ve ilçedeki gıda güvenliğini artırmak için çalışmalarına hız kesmeden devam edecek.
İstanbul
03.04.2025