Bu yazımızda da Bayrampaşa İstanbul’a bağlı olduğuna göre, İstanbul partiler için bir belediye seçiminden öte devlet seçimi gibi olduğuna göre İstanbul’a bakalım dengelerin fotoğrafını çekip analiz edelim istedik.
Seçim süreci konuşulmaya başladığından bu tarafa doğal olarak Bayrampaşa merkezli bir gazete olduğumuz için hep Bayrampaşa’yı yazdık, Bayrampaşa’yı analiz ettik, Bayrampaşa’daki dengelerin fotoğrafını çektik. Bu yazımızda da Bayrampaşa İstanbul’a bağlı olduğuna göre, İstanbul partiler için bir belediye seçiminden öte devlet seçimi gibi olduğuna göre İstanbul’a bakalım dengelerin fotoğrafını çekip analiz edelim istedik.
AK PARTİ NEDEN ZORLANIYOR?
Kolay değil İstanbul’u 25 yıldır aynı ekol yönetti, AK Parti 21 yıldır devleti yönetiyor, 15 yıl İstanbul’u yönetti. Elbette hem başarıları görülecek hem de yorgunlukları ve yıpranmışlıkları görülecek. Şimdide aday çıkarırken yeni bir yüz yeni bir vizyon bulmakta zorlanması çok doğaldır.
Ama asıl sorun 2019 seçimlerinde yapılan inatlaşmalar, iç kavgalar, dengeleri hesap edememiş olması, rakibinin yeni ve dinamik bir adayla çıkması seçimi kaybetmesine sebep oldu. Hele ki, 2. Seçime giderken yapılan büyük hata, terörist başından medet umulması kaybı katmerleştirdi. Şimdi yeniden o dengeleri hesap edip, yarışa önde başlayan rakibine karşı aday bulması çok zor görünüyor.
AK PARTİ ALGI SİYASETİNDEN VAZGEÇMELİ
AK Parti 10 yılı geçen bir zaman diliminde en çok yaptığı şey algı siyasetidir. 2015 seçimlerinde çok bariz görülmüştü. Halkın gündelik hayatına dokunacak projelerden uzaklaştı, uzun vadede devletin yapısına yarayacak projelerle vatandaşın karşısına çıkıyor yada kutuplaştırıcı, düşmanlaştırmaya yönelik algı siyaseti yapıyor. Algı siyaseti devlet seçimlerinde önceleri çok faydalı oldu, sonra kısmen ama yerel seçimlerde pek işe yaramıyor. Bundan artık vazgeçmeli reel siyasete dönemli.
İstanbul’da da bu algı siyaseti çok yapıldı hala yapılmaya çalışılıyor. Hükümeti, belediyeleri devlet hükümeti, devlet belediyesi olarak değil parti hükümeti, parti belediyesi olarak görüyor, hal böyle olunca da kabullenmiyor, algı siyasetini öne çıkarıyor.
Bu algı siyasetine “Çöp Çamur” gibi, uzaktan yapılan basın toplantıları gibi, kazalarda yapılan algılar gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Siz ne kadar algı yapsanız da vatandaş her şeyi görüyor, vatandaş yerel yönetimlerde yapılanla birlikte yaşıyor.
BU SEÇİMLERDE EKREM İMAMOĞLU İLE CHP RAHAT
Adayı belli olan CHP belki de ilk defa bu seçimlerde özellikle İstanbul’da çok rahat görünüyor. Tüm algılara rağmen adayı belli çalışmalar hızla yürüyen bir CHP var. Önceki seçimlerde rahat olan hep AK Parti olurdu bu sefer roller değişti. 2019 seçimlerinde ilk kez aday olmasına rağmen şimdide politikasını iyi yürüten bir Ekrem İmamoğlu var, tıpkı 2002’lerden 2012’lere kadar ki Recep Tayyip Erdoğan gibi. Algısız, katıksız yaptığı işlerle örnekler gösteren.
İSTANBUL SEÇİMLERİNDE NE OLUR?
Geçtiğimiz yıl cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesi en çok konuşulan şey muhalefetin cumhurbaşkanı adayını açıklamaması olmuştu. Bu yerel seçimlerinde de AK Parti’nin büyükşehir özellikle İstanbul ve Ankara adaylarını açıklamamış olması konuşuluyor. O zamanda demiştim şimdide diyorum süresi olan bir şey neden açıklamadı diye sorulmaz.
Fakat ilk defa bu seçimde AK Parti sadece büyükşehirlerde değil kritik ilçelerde bile zorlanıyor.
İstanbul’da CHP mevcut başkan Ekrem İmamoğlu ile çok rahat görünüyor. AK Parti Ekrem İmamoğlu’nun karşısına kimi çıkaracak kısa bir zaman sonra belli olacak. Murat Kurum, Ali Yerlikaya, Fahrettin Koca gibi bakanlık yapan ve İç Anadolu Blokundan Konya menşeli, yine bakanlık yapan Adil İsmailoğlu, Mehmet Ergün Turan Karadeniz bloğundan Trabzon menşeli, M. Tevfik Göksu Güneydoğu Blokundan Adıyaman menşeili, birde aileden savunma sanayiinde, teknolojide başarılı olan Selçuk Bayraktar’ın adı geçiyor. Bu adı geçenlerin hepsi kendi mevkilerinde başarılı olan insanlar, fakat oya nasıl yansır buna bakmak gerekir asıl. Yerel seçimlerde parti kadar aday ve demografik dengeler de önemli.
AK PARTİ VE CHP DIŞINDA NELER OLUR
İstanbul’da her dönemde olduğu gibi AK Parti ve CHP mücadelesi öncelikli olacak.
İYİ Parti, YRP, SP, DEM Parti ve diğerleri adaylarını çıkarıp çıkarmayacaklarını bilmiyoruz.
Peki bu partiler aday çıkarırsa kimi etkiler? Asıl soruda bu.
İYİ Parti aday çıkarırsa CHP ile ittifak yapmış olmasına rağmen CHP’den ziyade merkez sağ seçmenden oy aldığı için CHP’den daha çok AK Parti’yi etkiler. YRP ve SP Muhafazakar seçmenden oy alıyor yine AK Parti’yi etkiler. Dem Parti hem sağ hem sol seçmenden oy alacağı için her iki tarafı da etkiler.
Fakat bir gerçek var yerel seçimlerde partilerden ziyade kişi ve demografik yapılar öne çıkıyor ve vatandaş seçilme ihtimali olan ilk ikiyi görüyor ona göre oyunu kullanıyor.
Sonuç olarak İstanbul seçimleri kritik bir seçim, İstanbul’u alan Türkiye’yi alır baskısı da partiler üstünde olacaktır. Zor olan bu yarışta CHP daha rahat. AK parti daha stresli bir seçim süreci yaşayacaktır. Kazanan İstanbullunun belediye başkanı olacaktır. Kimsede algı yapmasın 5 yıl önce 2019 seçimler öncesi söylenenleri hatırlayalım ama hiçbir şey olmadı.
İstanbul
31.10.2024