Tarih: 23.04.2020 22:17

İLK SAHUR VE İŞ İFTARDA NE YAPMALI?

Facebook Twitter Linked-in

Bu yıl ramazanda on beş buçuk saat oruçlu kalınacak. Bu nedenle uzun süren bu yaz gününde doğru hazırlıklar yaparak oruç tutulması önem taşıyor. iftar, uyku ve sahur vakitleri doğru değerlendirilebilirse, beden bozulmadan oruç tutulması mümkün olabilir. İlk sahur, ilk iftar nasıl olursa sonrası öyle olur.İşte size ilk sahur ve ilk iftarla ilgili uzmanından öneriler...

 

DOKTOR TAVSİYELERİNE DİKKAT EDİN!

İftar, uyku ve sahur vakitleri doğru değerlendirilebilirse, beden bozulmadan oruç tutulması mümkün olabilir. İlk sahur, ilk iftar nasıl olursa sonrası öyle olur. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu ve Diyetisyen Okan Gül İlk iftar ve İlk Sahur ile ilgili uyarılarda bulundu.

 

İLK SAHURDA NELER YAPMALIYIZ?

-Doğru planlama yapın.

-Sahur vaktinizi ertesi günkü planınıza göre ayarlayın. Erken kalkmanız gerekiyorsa erken sahur yapın.

-Normalde ne kadar geç sahur yaparsanız gün içindeki tokluk hali o kadar uzun sürer.

-Şekerli gıdaları sofranızdan uzak tutun. Şekerli gıdalar erken acıkma yapar. Oruç tutmanızı zorlaştırır.

-Meyvelerden sakının. Meyvelerin çoğu sahurda yenirse, erken acıkmaya neden olabilir. Mevsim meyvelerinden tüketirseniz yanında yoğurt, kefir, peynir tüketin. Meyve suyu içmeyin. Sahurda meyve sularından sakının.

-Yeterince su için Az az sık sık su için. bir kerede bardak bardak su içmek mideyi erkenden doldurarark yeterince gıda almanıza engel olabilir.

-Ekmek seçimine dikkat edin. Özellikle sahurda tam buğday, yulaf, çavdar içeren ekmekleri tercih edin. Kan şekerini hızlı yükselten gıdalar, hızlı acıkmaya neden olurlar.

-Zeytinyağı şart. Sahur sofralarının olmazsa olmazı zeytinyağıdır. Uzun süreli tokluk hali için 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı mutlaka tüketin.

-Kefir için. Sahurda protein içerikli gıdalar uzun tokluk süresi için önemlidir. Kefir bağırsak düzenlenmesi, bağışıklık sistemini desteklemesi, sıvı içeriği ile ideal bir sahur içeceğidir. Ayran olmazsa olmazımızdır. Tuz oranını ihtiyaç ve hastalıklarımıza göre belirlemek doğru olacaktır.

-Kuruyemiş rahatlatır. Kuruyemişler hem sindirimi kolaylaştırır hem de uzun tokluk sağlar. 

 İLK İFTARDA NE YAPMALIYIZ?

-Sofrada sadece çorba olsun.Önce çorba için. Sonra hep beraber diğer yiyeceklerinizi koyun.

-Yavaş yiyin. Gün boyu yemekleri özleyip, akşam hemen yutmayın. Reflü, gaz, bağırsak düzenizliği olmaması için yavaş yemelisiniz. Tükrükle yeterince karışmayan gıdalar. İyi sindirilmez.

-Midenizde diş yok. Yemekleri çok çiğneyin. Hem ezilmesi hem de tükrükle daha fazla karışması gıdalardan emilen besin öğelerini, vitamin, mineral miktarlarını arttırır.Yeterince çiğnenmeyen gıdaların midede alma süresi uzar. Gastrit, ülser gibi mide hastalıklarının çıkmasına neden olur.

-Bardaklarınız küçük olsun. Su ve sıvı gıdaları bir kere de çok miktarda içmeyin. Yudum yudum içimler sindirimi kolaylaştırır, alınan lezzeti arttırır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —