Ekrem İmamoğlu’ndan Gençlere ‘Yol Çağrısı’: Sizinle Beraber Yol Yürüyeceğim ‘Öğrenilmiş Çaresizlikler’ Benim Defterimde Yok Biz, O Dünyaları Artık Değiştirmek İstiyoruz
İstanbulun Fethinin 570. Yılında İBB belediyesi organizasyonunda maltepe miting alanında kutlandı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un Fethi'nin 570. Yıldönümü etkinliklerinde konuştu. Seçim sonuçlarının kimseyi umutsuzluğa sevk etmemesini isteyen İmamoğlu, “Keşke bugün her şey farklı olsaydı. Keşke bugün, milyonlarca insanın tamamı sürece daha farklı bakabilseydi. Keşke olsaydı; maalesef olmadı. Mutluluk, yolda olmak ve yol almakla ilgiliyse, o menzile yetişmek için daha hızlı koşacağım. Bu yola, bu yürüyüşe elbise biçmeye, çerçeve çizmeye, birtakım isimler koymaya çalışanlar olabilir. Bu işlerden ben anlamam. Ben, geçmişi temsil etmiyorum. ‘Öğrenilmiş çaresizlikler’ benim defterimde yok. Klişe benzetmeler benim defterimde yok. Hükmü çoktan ortadan kalkmış yargılar, bizim düşünce dünyamızda tor zerresi bile olamaz. Ben, geçmişin anlamsız alışkanlıklarını asla rehber edinmedim, edinmiyorum. Ben, siz gençlerin gözlerine bakıyorum. Sizi anlamaya çalışıyorum. Sizinle beraber yol yürüyeceğim. Biz, o dünyaları artık değiştirmek istiyoruz” dedi.
“FATİH SULTAN MEHMET, SADECE İSTANBUL’U DEĞİL, BU ŞEHİRDE YAŞAYANLARIN GÖNLÜNÜ DE FETHETTİ”
“Bu konuları konuşacağız. Önce bu tarihi günle ilgili düşüncelerimi paylaşayım” diyen İmamoğlu, İstanbul’un fethi ve bunu gerçekleştiren komutan olarak tarihe geçen Osmanlı İmparatorluğu’nun efsane padişahı Fatih Sultan Mehmet’in devlet adamlığı üzerine bir konuşma yaptı. Fetihle birlikte yalnızca dünyanın siyasi haritasının değişmediğine, güç ilişkileri ve dengelerin de yeniden belirlendiğine dikkat çeken İmamoğlu, “Fatih Sultan Mehmet, sadece kadim şehri değil, bu şehirde yaşayanların gönlünü de fethetti. Şehirde yaşayan her inanıştan insanı kucakladığı için, fetih kalıcı oldu. İstanbul, Fatih Sultan Mehmet'in özgün kişiliğinden aldığı büyük güçle, ilhamla tüm inanç ve kültürlerin bir arada yaşadığı, örnek bir dünya başkenti oldu. İstanbul; adaletin, hoşgörünün, hukuka saygının merkezi oldu. Evrensel hoşgörünün simgesi oldu. Bugün hepimiz, farklı coğrafyalardan bu toplumun, bu güzide milletin evlatları olarak burada yaşıyoruz. İstanbul'un aziz ve şanlı tarihine hep birlikte sahip çıkmakla sorumluyuz. Bu bizim Fatih Sultan Mehmet Han'ı olduğu kadar… Bakın bu genelde unutulur. Beş yıl düşman işgali altında kalmıştır İstanbul. İstanbul'u işgalden kurtarıp, bir kez daha hepimize armağan eden kişi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Onun için, sorumluluğumuz ona da olan borcumuzdur” diye konuştu.
İstanbul
21.11.2024