HİDROJEN GİRİŞİMLERİNE KREDİ VE HİBE YAĞACAK

HİDROJEN GİRİŞİMLERİNE KREDİ VE HİBE YAĞACAK

Yeşil enerjiyi kesintisiz kullanma imkanı sunan hidrojene yönelik yatırımlar dünyada ve Türkiye’de hızla artıyor. Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, hidrojenin enerji dönüşümünün merkezinde olduğunu vurguladı.

Öncelikli gündem maddeleri arasında karbon salımını  azaltılması da yer alıyor.Karbon salımını azaltmak için enerji üretim kaynaklarını arttırılmasının  öncelik olduğunu belirten Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, “Bunda hidrojene de önemli bir rol düşüyor. Hidrojen karbonsuzlaşma ve net sıfır dönüşümünün anahtarlarından biri” dedi.Hidrojenin enerjiyi karbonsuz bir şekilde depolayıp taşıma yöntemlerinden biri olduğunu ifade eden Okutur, “Her ne kadar elektrik depolama amaçlı yeni batarya teknolojileri gelişse de, hidrojen maliyeti düşük ve çevreci bir depolama çözümü olarak öne çıkıyor” dedi.

TEŞVİKLER HAZIRLANIYOR

Onur Okutur:  “Buna uygun teşvik mekanizmaları oluşturuldu. Bazı ülkeler vergi teşviği sağlarken bazı ülkeler Ar-Ge teşviği sağlıyor. Türkiye de de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ‘Türk Hidrojen Teknolojisi Stratejisi ve Yol Haritası’nı kısa süre önce yayınlandı.  2030 yılına kadar 2000 MW’lik elektrolizör kapasitesine ulaşılması hedefi konuldu. 2035 yılında 5.000 MW, 2053’te ise 70.000 MW’lik bir elektrolizör kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.” Dedi.

GİRİŞİMCİLERE HİDROJEN ÖNERİSİ

“Şu anda kilogramı 5-7 dolar arasında değişen yeşil hidrojen maliyetinin 2035 yılında 2.4 dolara, 2053 yılında ise 1.2 dolara düşürülmesi hedefleniyor” diyen Onur Okutur, Güney Marmara’da bir ‘Hidrojen Vadisi’ projesinin hayata geçirildiğini söyledi. Dünyanın önde gelen şirketlerinin hidrojen çalışmalarına çok büyük bütçeler ayırdığını belirten Okutur, Avrupa’daki yatırımın 2030’a kadar yaklaşık 40 milyar Euro’ya ulaşacağına dikkat çekerek, “Hidrojen alanında girişim fikri, teknoloji geliştirme çalışması olan gençlerin finansmana ulaşmakta güçlük çekmeyeceği görülüyor” dedi.