31 Mayıs 2020 Günü yazdımız yazıda “Hesapsız normalleşmenin sonu felaket olmasın” demiştim. Yazının paylaşımında tepki gösterenler olmuştu.
Yazımızda doğru olan kararların yanısıra yanlış kararlar olduğunu, tehlike olduğunu yapmıştık. Özellikle büyükşehirlerin sınırlarının tedbirsiz açılmasının en büyük yanlış karar olduğunu belirtmiştik. 1 Haziran 2020 ile 13 Haziran 2020 arasında % altına düşen vaka sayası her geçen gün artarak %3.2 oranına kadar çıktı. Son zamanlarda vaka sayısı Anadolu illerinde artığı görüldü, sebebinin Büyükşehir sınırlarının tedbirsiz açılmasıdır.
Tehlikenin farkında mısınız?
1 Haziran : %2,6
2 Haziran: %2,4
3 Haziran: %1,7
4 Haziran: %1,8
5 Haziran: %1,6
6 Haziran: %2,4
7 Haziran: %2,6
8 Haziran: %2,5
9 Haziran: %2,7
10 Haziran: %2,5
11 Haziran: %2,0
12 Haziran: %2,9
13 Haziran: %3,2
Editör köşemizde yayınladığımız yazıyı yeniden yayınlıyoruz.
1 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren tüm kesimler normale dönüyor. Sadece 65 Yaş üstü ve 18 altı gençlerin sokağa çıkma yasağı devam ediyor.
Cafe, kahve, restaurant, havuzlar, plajlar, spor salonları, parklar, piknik alanları ve şehirlerarası giriş çıkış yasaklar v.s kalkıyor. 29 Mayıs cuma namazıyla cuma namazları ve öğle, ikindi namazları camilerde serbest oldu.
Bu serbestlikler önümüzdeki zamanda nasıl bir hal alacak göreceğiz ama bazılarının riski çok yüksek. Potansiyel olabilecek yerler var. Bu durum düşünülmeden yada öylesine karar verilmiş gibi.
Camilerden başlayalım, vakit namazları biraz önlem alındığı zaman büyük bir potansiyel değil. Neredeyse camiler vakitlerde 1/3 gibi bir doluluk oranı olur, heleki yatsı ve sabah namazları o kadar da kalabalık değil. Fakat cuma namazları potansiyel riski yüksek. Burada karar anlaşılır gibi değil. Sırf havası olsun diye, İstanbul’un fetih günü yeniden fetih diyen diyanet işleri bakanının sözleri de bunu gösteriyor. Tamam tüm kontroller yapılarak stadları kullanılarak cuma namazı da kalınabilir ama vakit namazlatının kısıtlanması anlaşılır gibi değil. Şu an yasakların olduğu bir mücadele edildiği savaş verildiği dönemde cuma önceliği garip geldi, #yanlış karar.
Büyükşehirlerin sınırlarının açılmasıyla otogarlarda biletler tükendi bu gösteriyor ki, kontrolsüz bir sefer başlıyor. Zaten bayrama 3 gün kala bir ay ve sonrası kadar kalacaklara izin verildi. Kontrolsüz bir şekilde insanlar köylerine gitti. Büyükşehir sınırları bir süre daha kontrollü olmalıydı, #yanlış karar...
Cafe, restauran, lokantalar kontrol sağlanır fakat kahvelerde oyun oynayan insanlarda bu kontrolü nasıl sağlayacaklar biraz riskli. Biliriz ki oyunlar genelde 4 kişi oynanır seyircisi olur. Kahvelerde sade çay servisine izin verilmeliydi, #yanlış karar
Turizm açılıyor riski çok yüksek potansiyel. Havuzlarda, plajlarda nasıl kontrol sağlanacak. Kumsalda yatan insanları nasıl kontrol edilecek. Bu yıl turizm otel hizmeti dışında olmamalıydı. Özellikle havuz ve plajların açılması #yanlış karar.
Ve en riski büyük, potansiyel ortam konserler. Restaurant saat 22.00’ye kadar konserler 24.00’e kadar izin veriliyor. Bu yılda konserler açılmasaydı daha iyi olurdu. İnsan sağlığından daha mı önemli. #Çok yanlış karar.
Düğün salonları kontrollü olarak açılacak ama kontrol ne derece uygulanacak. Düğünde dans etmeden, halay çekmeden, horon oynamadan, çifte telli oynamadan düğün yapılamayacağına göre kontrol nasıl sağlanacak. Bu yıl evlilikler düğünsüz olsa ne eksik olurdu. #Yanlış karar
Birde bunun güvenlik sorunu var. Plajlarda, düğünlerde kahvelerde uyarıları ne kadar inleyecekler. Birde bir pavyon gibi içkili mekanlar da ne derece uyulacak.
Birde çözülemeyen pazar sorunu var yerel yönetimler çok basitten bir türlü çözüm bulamadılar.
Tatbiki hayat normale dönmeli. Ama kontrollü ve kademeli olarak dönmeli. Önceliklerle başlanarak, kademeli dönüşüm sağlanmalıydı. Tüm yasakların bir anda kalkması riski artırdı inşallah felaket olmaz.
1918 İspanyol gribi 1. Dalga normal geçerken 2. Dalga da ölümlerin 5 kat artacağını kimse düşünemedi ve felaket geldi.
İşin başından beri sağlık bakanı ve sağlık çalışanlarının hayat veren çalışmaları, bazı bakanlıkların doğru karar yanlış uygulamaları ve yerel yönetimlerin beceriksizlikleri heba etti. Şimden sonrada heba olmasın diye şu an beklemekten başka bir şey kalmadı.
Şu an yapılan yanlış kararlardan zarar görmemek için insanların kendi tedbirleri koruyacak. Sağlık Bakanını Fahrettin Koca’nın gevşemeyin diyerek uyardığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Maske, mesafe, temizlik” ilkeleriyle tedbirli yaşayarak bu yanlış kararlara direneceğiz.
Dileriz, yanlış kararlarım, hesapsız normalleşmenin sonucu felaket olmasın....