CHP Bayrampaşa İlçe Başkanlığı meclis üyeleri ile birlikte yaptıkları basın toplantısında çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
Basın Toplantısına İlçe Başkanı Hasan Mutlu, İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri Neriman Bakan Saniye Gökcel, Bayrampaşa Belediyesi Meclisi CHP grup Başkanvekili Ahmet Çapık, Grup Sözcüsü Nihat Terzi, İBB ve Bayrampaşa Meclis Üyesi Abdul Fettah Dindar, Kadri Sancaktar, meclis Üyeleri Fatoş serin, Atilla Özen, Gökhan Dal, Bahri beşkardeş, Nesrin Özmen, Çetin Tüfekçi, Yalçın Kaya katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İlçe Başkanı Hasan Mutlu; basın toplantısı amaçlarının, yapılan çalışmalarla ilgili kamuoyunu basın aracılığıyla doğru bir şekilde bildirmek, halka bildirmek olduğunu belirtti.
Hasan Mutlu; “Şu anda sahada siyaset yoğunlaştı. Hem genel siyaset hem de yerel siyaset yoğunlaştı. Çünkü önümüzde 2023 genel seçimleri ve 2024 yerel seçimlerine artık kısa zaman kaldı. Dolayısıyla siyasi arena yoğunlaştı bizlerde bu alanda hem Bayrampaşa halkımıza yardımcı olmak, Bayrampaşa'daki devam etmekte olan İBB projelerinin sürdürülebilir hale getirilmesi, onların takipçisi olmak, varsa eksik işler onları da tamamlamak için çaba sarfediyoruz.
ELİNDE BOŞ ÇANTAYLA PAZAR İÇERİSİNDE TURLAYAN VATANDAŞLARIMIZ VAR
İçinde bulunduğumuz şartlar epey zorlaştı. Özellikle ocak ayından sonra asgari ücretin 2.825 liradan 4.253 liraya gelmesi bir şekilde vatandaşı günlük mutlu etti, halay çekenler oldu ama bir ay geçtikten sonra o halay çekenlerin hepsi halayın boşuna olduğunu gördü. 2.825 liralık asgari ücretin alım gücü ile bugün 4.250 liranın alım gücüne baktığınız zaman bu 4.250 liranın alım gücünün o günkü asgari ücretin yarısı kadar olmadığı, yapılan enflasyon ve devalüasyonlarla ortaya çıktı. Açıklanan enflasyon gerçek değerinde olmadığı halde sahaya yansımasının hepimizde ne kadar farklılıklar oluştuğunu gördük. Bugün pazar yerlerini ziyaret ediyoruz. Elinde boş çantayla pazar içerisinde turlayan vatandaşlarımızı görebiliyorsunuz. Düne kadar o pazar çantasının 150 - 200 lirayla dolduran vatandaşlarımız bugün bir markete ya da pazara girdiği zaman minimum 500 - 600 liranın altında pazardan ya da marketten çıkamaz hale geldi. İnsanımız günlük ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. İşletmelerimiz özellikle genel giderler yapılan son zamlardan sonra büyük sancılar çekmeye başladı. Hayatın ne kadar zorlaştığını, işin içinden çıkılmaz hale geldiğinde hepimiz görebiliyoruz. Dolayısıyla yine de bu şartlar bu koşullar içerisinde hem bu olağan dışı gelişmeleri vatandaşlarımızla paylaşmaya hem de bunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi.
BAYRAMPAŞA’MIZ DA SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ
Bayrampaşa ile ilgili de, yıllardır Bayrampaşa'da yaşayan insanlar olarak geriye dönüp bakıldığın da, 20 yıl önceki Bayrampaşa ile şimdiki Bayrampaşa arasında hiçbir değişikliğin olmadığını, hatta bölge ilçelere göre de çok kayıplar olduğunu belirten hasan Mutlu; “Yapılan yatırımların tamamına yakınının İBB tarafından yapıldı, yerel belediyenin hiçbir şekilde projesinin olmadığını görebiliyoruz. Bayrampaşa diğer ilçelere benzemiyor. Hem yatırım anlamında benzemiyor hem de yaşam alanları benzemiyor. Yatırım anlamında baktığımız zaman 39 ilçe arasında meydanı olmayan tek ilçeyiz. Bayrampaşa’da ailenizle birlikte çıktığınız zaman parkta oturmayı yada bir yemek yiyeyim diyebileceğiniz bir yer bulamıyorsunuz. Bayrampaşa kendi iç dinamikleri içerisinde göç almayan, kendi içinde bu yıla kadar büyümüş olan bir kentti. Ama son zamanlarda kontrolsüz göç, özellikle sınır dışı göç, Bayrampaşa’mızın da birçok mahallesinde etkili olmaya başladığını, özellikle burada yaşayan vatandaşlarımızın güvenliklerinin zorluk içerisine düştüğünü görebiliyoruz.
Bayrampaşa her geçen gün bu sorunlar yumağından kurtulması gerekirken her geçen gün yeni sorunlar, yeni sıkıntılar yükleyerek devam ediyor. Belediye bütçesi her ne kadar denk bütçe yapılsa da her yıl 30 – 40 – 50 milyon gibi üzerine koyan bugün 200 milyonun üzerinde borçlu bir belediyemiz var. Bizler sosyal belediyecilik anlayışı içerisinde şu anda var olduğumuz İBB’de ve İstanbul dışında birçok Büyükşehir Belediyesinde ve yerel belediyelerde nasıl bu sorunu çözmüş isek yarın da Bayrampaşa’mız da bu sorunları çözeceğimize inanıyor ve kesinlikle ve kesinlikle vatandaşa da bu doğrultuda meclis üyelerimizle birlikte söz veriyoruz. Biz iktidara geldiğimizde bu sorunların hiçbiri artık sizlerin gündeminde olmayacak. Bu sorunlar artık sorunlar yumağı olmaktan çıkmış hale gelecektir” diye konuştu.
Bayrampaşa belediye bütçesi ve faaliyet raporuyla ilgili konuşan Meclis Üyesi ve Denetim Komisyon Üyesi Gökhan Dal; 2021 faaliyet raporunu değerlendirirken ,“2019 ve 2020 yılı denetimlerinde elde etmiş olduğumuz denetim bulguları ile benzerlikler olan bir çok denetim bulgusunu gözlemlediğimiz gibi, bunlardan farklı olan yeni denetim bulgularına da şahitlik ettiğimizi belirtmek isteriz” diye başladığı sözlerine şöyle devam etti.
Gökhan Dal; “Öteden beri ifade ettiğimiz ihalelere verilen tekliflerin yetersizliğinin yine 2021 yılında da devam ettiğini görmüş bulunmaktayız.
İdarenin yaptığı ihalelere yine aynı şekilde az sayıda firmanın katıldığını görmekteyiz. Bununla birlikte verdiğimiz bir çok örnekte kırım miktarlarının yeterli düzeyde olmadığı görülmüştür.
Rekabet ortamının 2021 yılında da ihalelerde yeteri kadar sağlanamadığı açıktır.
İdarenin bu durumu, çok daha fazla firmayı ihalelere davet ederek aşması mümkündür.
Ancak, idarenin bunu pek tercih etmediğini de görmüş bulunmaktayız.
İhaleler açık dahi olsa, rekabeti arttırmak adına firmalar ihalelere davet edilmelidir.
Pazarlık usulü ihalelere baktığımızda da, durumun çok fazla değişmediğini görmüş bulunmaktayız.
Pazarlık usulü ihaleler, idarenin kendisinin teklif istediği ihaleler olmasına rağmen, idarenin ihalede sadece iki teklif ile ihaleleri gerçekleştirdiğine, yine bu dönemde de şahit olduk.
Doğrudan alımlara baktığımızda, önceki dönemlerde yanlışlığını ısrarla ifade ettiğimiz bölünerek yapılan işlemlere, 2021 yılı içerisinde de devam edildiğini görmüş bulunmaktayız.
Bununla birlikte yine maalesef iktidar partisi ilçe yöneticilerinin, gerek doğrudan alım yolu ile gerekse açık ihale yolu ile, defaatle belediyemize mal ve hizmet satışı yaptığına şahitlik etmiş bulunmaktayız.
Ayrıca bazı doğrudan alımlarda teklif veren firmaların, aynı adreslerde yer alan firmalar olduğunu meclis konuşmamızda ifade ettik.
Yine teklif veren bazı firmaların ortaklarının birbiri ile ilişkili olduğunu da görmüş bulunmaktayız.
Fen işleri müdürlüğümüzde dikkatimizi çeken iş artışları ve fiyat farklarının ihale maliyetlerini ne denli etkilediğinden bahsederken aslında söz konusu durumun planlama noktasındaki hataların sonucu olduğunu ifade ettik.
Sosyal işler müdürlüğü ile ilgili olarak, ekonomik koşullardaki zorlukların müdürlük bütçesine olumsuz olarak yansıdığını, yapılan yardımların önceki dönemlerle mukayese edildiğinde, yetersiz kaldığını örneklerle açıkladık.
Ulaşım işleri müdürlüğümüzde araç yakıt giderlerinin 1.000.000 litre altına düşmediğini, akaryakıt fiyatlarına sürekli olarak ardı arkası kesilmeden gelen zamlar düşünüldüğünde, tasarrufun öneminin her geçen gün daha da artacağını ifade ettik.
Veteriner işleri müdürlüğümüz için yapılan ihalede fiyat karşılaştırma tutanaklarındaki fiyat ortalamaları ile gerçekleşen ihale bedeli arasındaki farklılıkları detaylı olarak ortaya koyduk.
İşletme iştirak müdürlüğümüz için bir çok işin birleştirilerek, torba misali yapılan ihalelerin fayda sağlamaktan uzak olduğunu, bunun yerine uzmanlık alanları dikkate alınarak bazı ihalelerin bölünmesinin, hem ekonomik hem de teknik açıdan daha faydalı olacağını detayları ile anlatmaya çalıştık.
Bununla birlikte teknik yeterlilik isteyen bazı ihalelerde, ihale şartnamesinde teknik yeterlilik şartının aranmadığını gördük.
Ayrıca belediyemiz, adres yerinin nerede olduğu dahi tam belli olmayan bir firmadan; açık ihale, pazarlık usulü ihale ve doğrudan temin yolu ile toplamda 1.670.680 TL + Kdv tutarında mal ve hizmet alımı gerçekleştirilmiştir.
Basın yayın ve halkla ilişkiler müdürlüğü ile ilgili olarak yapılan incelemelerde, fiyat karşılaştırma tutanaklarında fiyat alınan firmaların ihalelere davet edildiğini gördük. Bu durumda fiyat tespitinin sağlıklı olarak yapılamayacağını, ihaleye davet edilen firma ile fiyat alınan firmaların aynı olmaması gerektiğini ifade ettik.
Kültür işleri müdürlüğümüzde, 2021 yılı için BAYGEM hedeflerinin tutmadığını, planlanan öğrenci sayısına kıyasla fiilen eğitim gören öğrenci sayısının çok düşük kaldığını ve bu durumun rantabıl olmadığını detaylı olarak açıkladık.
Kaldı ki 2021 yılı bütçesi meclisten geçerken, bu konuda da uyarılarda bulunmuştuk. Böylelikle sonucun bizi haklı çıkardığını, bir kez daha görmüş olduk.
Yine Kültür müdürlüğü için, destek hizmetleri müdürlüğünün yaptığı bir doğrudan hizmet alımında, hizmet gerçekleştikten sonra alımın yapıldığını tespit ettik.
Bu gibi durumların, ilgili hizmet alımının kimden yapılacağının doğrudan alım yapılmadan belli olduğuna yönelik, zaten var olan şüphelerimizin bariz kanıtı olduğunu ifade etmek isteriz.
Emlak istimlak müdürlüğümüzü incelerken, belediyemizin kiraya verdiği gayrimenkuller için, tahsil edemediği kümülatif alacaklara ilişkin bir bilgi verilmediğinin de, altını çizmek isteriz.
Belediyemizin kimlerden ne kadar kira alacağı vardır?
Uzun zamandır tahsil edilemeyen kiralar için hukuki takip başlatılmış mıdır?
Neden bu bilgilerin denetim komisyonu ile paylaşılmasından imtina edilmektedir?
Bunlar Bayrampaşa'nın cevap bekleyen önemli sorulardır.
İktidar partisinin bulunduğu binada 6. katın kirasının belediyemiz tarafından ödendiği görülmüştür.
Bu kat Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne tahsis edilmiş olsa da, iktidar partisi tarafından kullanıldığı da bilinmektedir.
Ayrıca ilgili binaya dışarıdan bakıldığında da iktidar partisinin tabelasının 6. katı da kapsadığı görülmektedir.
Kamu kurumu olan bir yerde hiç bir parti amblemi, tabelası bulunamaz.
Belediyemizin imkanları hiç bir kişi, hizip ya da siyasi maksatlı menfaatler için kullanılmamalıdır.
Bu imkanlar, ilçemizde bulunan 285.000 vatandaşımızın ortak menfaatleri doğrultusunda kullanılmalıdır.
Belediyemizin mali durumuna baktığımızda;
Bilançoda KVYK ve UVYK borç toplamın 340.923.133 TL olarak 2021 yılını tamamladığını görmekteyiz.
Bu borçlar içerisinde vergi, sgk ve diğer yükümlülükler borç toplamının da 52.665.616 TL ye ulaştığı tespit edilmiştir.
Bununla birlikte belediyemize açılan hukuki davalar neticesinde, 52.339.000 TL civarı belirlenmiş tazminat riski olduğunu ve bu riskin bilançoda yer almadığını da ayrıca belirtmek isteriz.
2021 Yılı gider gerçekleşmesinin 238.945.866 TL, gelir gerçekleşmesinin ise 259.985.213 TL olduğunu görmekteyiz.
Gelir ve gider karşılaştırması yapılırken, bu gelir gerçekleşmesinin içerisinde önceki dönemde tahakkuk eden, fakat tahsilinin 2021 yılında yapılan vergi gelirleri olduğu da unutulmamalıdır.
Gerek gelir yönünden gerekse gider yönünden bütçeye kalem kalem bakıldığında, oldukça büyük sapmalar olduğu, bu sapmalara yönelik tutarsal bilginin detaylarını istememize rağmen, tarafımıza bu bilginin verilmediğinin ve sapma sebeplerinin denetim raporuna yazılmadığının halkımız tarafından bilinmesini isteriz.
Meclis konuşmalarımızda örneklerle, ihale numaralarını tutanaklara geçirerek anlattığımız bu hususları Bayrampaşalı görmektedir.
Şüphesiz Bayrampaşalılar feraset sahibidir.
Sabırla, dikkatle ve itidalle vermiş olduğumuz bilgileri gözlemlemektedirler.
Ziyaret ettiğimiz derneklerde, lokallerde bu konular konuşulmakta, hatta vatandaş caddede ve sokakta gördüğü yerde bizlere detaylı olarak bu konular hakkında sorular sormaktadır.
Bayrampaşa'da iktidarın, yapılan bu vahim hataları basit ve küçük görerek, her ne olursa olsun sonuca etkisinin kısıtlı olacağını düşünmesi, aslında sistemin şeffaflığa ve yönetsel hesap verebilirliğe ne kadar muhtaç olduğunun en açık göstergesidir.
Cumhuriyet Halk Partisi Bayrampaşa temsilcileri olarak, Bayrampaşalıların haklarını imkanlar dahilinde en iyi şekilde savunmaya çalışırken, açıkladığımız bu denetim bulgularının günü geldiğinde Bayrampaşalılar tarafından hatırlanacağına yönelik kuşkumuz olmadığını belirtiyor” dedi.
İBB projelerinin durması ve ağır gitmesi ille ilgili sorumuza İBB ev Bayrampaşa Belediyesi meclis Üyesi Abdul Fettah Dindar Haziran ayı meclisinde geniş bir sunum yapacağını belirtti. Bazı projelerde proje tadilatına gidildiği bazı projelerde de oluşan ekonomik durumdan dolayı müteahhit anlaşmazlığı olduğunu ama projelerin devam ettiğini ifade etti.