GÖKHAN DAL “YÖNETİMLER HESAP VERİRİ OLMALI”

GÖKHAN DAL “YÖNETİMLER HESAP VERİRİ OLMALI”

Bayrampaşa Belediyesi Meclisi 2020 Faaliyet Raporu görüşme oturumunda CHP Grubu adına Gökhan Dal konuştu.

Bayrampaşa Belediyesi Meclisi 2020 Faaliyet Raporu görüşme oturumunda CHP Grubu adına konuşan Gökhan Dal, “Denetim komisyonu kurulurken, Ocak ayında yapmış olduğumuz her partinin komisyonda yer alması gerektiğine ilişkin teklifimizi bir defa daha vurgulamak istiyorum. Siyasi partilerimizin, meclisimizde temsil edildiği gibi yapılan iş ve işlemlerin denetiminde olması gerekir. Meclise girmiş tüm siyasi partilerin denetim komisyonunda bulunması, CHP olarak biz tek bir üyeyle temsil edilecek olmamıza rağmen İYİ Parti, MHP komisyonda olmasını Bayrampaşa için değerli ve önemli buluyoruz. Maalesef meclisimizde bu demokratik anlayışı geçen dönem olduğu gibi bu dönemde göremedik” dedi..

DENETİM YÖNETİMİNDE ŞEFFAFLIK VE YÖNETİCİLER HESAP VEREBİLİR OLMALI

Gökhan Dal denetimin önemine vurgu yaparak  şöyle konuştu; “Geçen yıl yapmış olduğumuz denetim konuşmamızın başında denetim yönetiminde şeffaflık ve yöneticilerin hesap verebilir olmaları gerektiğinden detaylı olarak bahsetmiştik. Denetimin önemi açısından unutulmaması gereken hususları kısaca hatırlatmakta fayda görüyoruz. Bunu hakkıyla yerine getirmenin her belediyenin başlıca görevleri arasında olduğunu düşünmekteyiz. Denetim yönetimi işlevlerinden birisidir. Dolayısıyla yönetim ve denetim arasında birbirinden bağımsız ele alınmayacak bir ilişki söz konusudur. Yönetim ve planlamanın olduğu her yerde denetin kesinlikle olmalıdır.

Yerel yönetimlerde yeterli denetimin olmaması, kamu kaynaklarının etkin kullanımı konusunda büyük bir risktir. Hangi sistem olursa olsun, hangi model benimsenirse benimsensin, yerel yönetimdeki birimler denetlenmeli ve denetim sonucunda elde edilen verilen titizlikle incelenmelidir. Aslında ihtiyacımız olan yönetsel anlamda bir kültür ve anlayış değişikliğidir. Denetime çekince kaydı ile yaklaşılmamalı, her türlü bilgi ve belge denetime açıkça sunulmalı ve denetim komisyonu da bu konuda ısrarcı olmalı. Belirlenen amaçlara ulaşıp ulaşmadığını ölçen en iyi araç devletim. Denetim, sadece kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması yönetiminin hukuka uygunluğu saydam ve hesap verebilir bir kurumsal yapının kurulması ve işletilmesi için değil, en az bunlar kadar yönetimin keyfine karşı vatandaşın hukukunu korunması için de önemli bir araçtır.

Denetim komisyonunun bu yıl, bu konuda nispeten biraz daha gayretli ve kontroller konusunda biraz daha istekli olduğunu görmüş bulunmaktayız. Ancak bu konuda isteğin daha fazla artması gerektiğine yönelik fikrimi koruduğunu da belirtmek isterim. Bununla birlikte maalesef bu dönem Pandemi sebebiyle çalışma sürelerinin sınırlı olması, İmkanların önceki döneme göre daha zorlu olması sonucu meydana getirmiştir. Komisyon yine zamanı verimli kullanarak elinden geldiğince daha fazla kontrol yapmaya çalışarak denetim sürecini tamamlamıştır.”

TEKLİFLER AZ REKABET YOK

Gökhan Dal Bazı örnekler vererek Faaliyet Raporunu değerlendirdi.

2020 yılı için tespit ve değerlendirmelerimizi sizlerle paylaşalım.

Destek Hizmetleri Müdürlüğü; Müdürlüğün yaptığı ihaleler, 1 adet açık ihalede sadece 1 teklif, 3 adet açık ihalede sadece 2 teklif, 5 adet açık ihalede sadece 3 teklif, 2 ayrı açık ihalede 4 teklif, toplamda 13 adet açık ihale gerçekleştirdi. Bu ihalelerden 9 tanesinde 3 ve altında teklif alındığı görülmüştür. Bu durum rekabet ortamı için oldukça yetersiz kaldığı açıktır.

Fen İşleri Müdürlüğü;  Müdürlüğün yaptığı ihaleler, 1 adet açık ihalede sadece 2 teklif, 1 adet açık ihalede sadece 3 tekil, 1 adet açık ihalede 11 teklif, 1 adet açık ihalede 12 teklif alındığı görüldü. 1 adet pazarlık usulü ihalede sadece 2 teklif, 4 adet pazarlık usulü ihalede ise sadece 3 teklif aldığını görüldü. Pazarlık usulü ihaleler idarenin bizatihi kendisinin teklif istediği ihaleler olmasına rağmen. idarenin birçok ihalede sadece 2 ya da en fazla 3 teknik heyet ile görüştü. Fen İşleri Müdürlüğü'nde maalesef 2 ihale haricinde rekabet yeterli ölçüde oluşturamadığımız net bir şekilde ortadadır. Fen işleri müdürlüğümüzün yaptığı toplam 9 ihaleden sadece 2 adet ihalede 3 ten fazla teklif almıştır. Kaldı ki bu ihalede kırım oranlarının diğerleriyle mukayese edilmeyecek derecede yüksek olduğu görülmüştür. İhalelerde gerekli rekabet ortamı oluşturması belediyenin lehine sonuçlar doğuracak. Bu konuya bu kadar önem atfettiğimiz hassasiyetle üzerinde durmamız somut örneklerle daha iyi anlaşılacağını buluyoruz.

Bir ihaleyi 2012 yılında 2020 yılına kadar hiç sekmeden her yıl sürekli olarak aynı firmanın aldığı görülmektedir. Firma adı. Özbek yedek parça ve servis A.Ş. 2020 yılında yapılan son ihalede kırım oranı maalesef sadece %5.21.

Veteriner İşleri Müdürlüğü; Müdürlüğün yaptığı 1 ihalesinden sizlere bahsetmek istiyoruz. İhale konusu başıboş hayvan toplama, vektörle mücadele. ilgili ihalenin yine burada da aynı şekilde 2012 yılından bu yana aynı firma tarafından alındığı görülmektedir. 9 yıl yani 2010 ile 2020 yılları arası boyunca aynı firma aynı ihaleyi almaya devam etmektedir. Firma Sis Tarım Halk Sağlığı Sanayi Ticaret Ltd. Şti.. Bu firmaya ilişkin. 2020 yılında yapılan son ihalede toplam kırım oranı sadece %3.6 olarak gerçekleşti.

Rekabet ortamını bunun için çok önemli ve çok gerek. Kuşkusuz bu kıstaslara uygun olan, ancak ihanet asla uygunluğu tartışmalı olan bu örnekler artırılabilir.

TEKLİF ÇOK OLUNCA KIRIM YÜKSEK OLUR

Doğru yapıldığına inandığımız işleri ifade etmekten imtina etmeyeceğimizin bilinmesini isteriz. Fen işleri müdürlüğünün olumlu gördüğümüz bir ihalesine bakalım. İhalenin konusu 2020 yılı içerisinde İsmetpaşa ve Muratpaşa mahalleleri ile muhtelif cadde ve sokaklarda bordür ve özellikle yol düzenlemesi oluşturmaktadır. İlgili ihaleye tam 11 firmanın teklif verdi. İhalenin yaklaşık maliyeti 4.511.346 TL. İhalenin gerçekleştirildiği fiyatı ise 2.531.978 TL. Yapılan bu ihalede kırım oranı %44 olarak gerçekleşti.

Görüldüğü gibi ihaleleri daha fazla rekabete açık şekilde yaptığınızda yani teklif veren firmaların daha fazla olmasını sağladığınız da belediyemizin finansal anlamdaki kazancının da aynı oranda artacağı açık.

Doğrudan temin yoluyla yapılan alımlarda yine aynı alışkanlıkların devam ettiğini üzülerek görmekteyiz. Bu alışkanlıklar değişmediği sürece, bu örnekleri burada her konuşmada tekrar tekrar açıklamaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.

Doğrudan temin bir ihale usulü olmayıp, kamu ihale kanunun 22. maddesinde belirtilen şekilde teminat ve ilan gerektirmeyen ancak parasal sınırı olan, 2020 yılı için KDV hariç 90 100 TL sınırı olan bir alım şeklidir. Bu miktarı aşan alımlar. Açık ihale veya pazarlık usulü ihale olarak yapılmak zorundadır. İhale yoluyla yapılması gereken alımların bölünerek doğrudan alım yolu ile yapılmaya devam edildiği görüldü.

Gökhan dal bazı örneklerle de doğrudan alımlara vurgu yaptı.

Konuşmasından ihale ilanlarının ilçemizde yayın yapan yerele gazetelere verilmesini, bilinmeyen gazetelere ilan verilerek ihalenin gizlendiğini iddia eti.