Bayrampaşa Belediyesi 2024 Bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Meclis Üyesi ve Bütçe Komisyon Üyesi Gökhan Dal, yapılan 2024 bütçesinin olumlu ve olumsuz yönlerini müdürlükler bazında anlattı
“2019 yılından bu yana 5. ve son olan bütçe görüşmesine geçmeden önce bütçenin hazırlandığı dönemde yurt içi ve yurt dışı gelişmelerine göz atmak istiyorum” diyerek genel bir ekonomik değerlendirme yapan Gökhan Dal, “Pandeminin etkisinin yavaş yavaş azaldığı, Ukrayna Rusya savaşının etkilediği enerji ve hammadde fiyatlarının dengesizliğinin azaldığı görülmekte. Bununla birlikte enflasyonun dünya çapında olarak düştüğü görülmektedir. ABD enflasyonu geçen sene yılda 8.3 olurken eylül ayı sonu ile yüzde 3.7 olarak açıklandı. Rasyonel politikaların hâkim olduğu dünya çapında ölçekte yavaşta olsa iyiye gittiği görülmektedir. Yurtdışındaki ekonomik durum bu olduğu halde, bizdeki ekonomiye kısaca değinelim. TÜİK’e göre aylık bazda enflasyon % 4.75 arttı. Yıllık olarak yüzde 65 ile yılın zirvesinde. Dolar yılbaşında 18.70 TL olarak başlarken bugün itibariyle kur 27.54 TL olduğunu görmekteyiz” dedi.
Genel bir ekonomi bilgilendirmesinden sonra 1.8 milyar TL bütçeyi önce gider yönünden sonra gelir yönünden değerlendirdi.
GELİR GİDER ORANI BELLİ OLMAZSA BÜTÇE GÜVEN VERMEZ
Gökhan Dal Müdürlükleri şöyle değerlendirdi.
Özel Kalem Müdürlüğü: 14 milyon 640 bin TL tutar belirlenmiş. Önceki dönemlere göre yüksek bir artış olduğunu düşünmekteyiz.
İnsan Kaynakları Müdürlüğü: 13 milyon 352 bin TL öngörü yapılmıştır.
Bilgi İşlem Müdürlüğü: 17 milyon TL öngörü yapılmıştır. Bu müdürlüğün önceki dönemlerde de söylediğimiz gibi bu müdürlükte de tasarruf yapılabileceğini söylemekteyiz.
Yazı İşler Müdürlüğü: 14 milyon 620 bin TL öngörülme yapılmıştır.
Teftiş Kurulu Müdürlüğü: 2 milyon 785 bin TL öngörü yapılmıştır.
Hukuk İşleri Müdürlüğü: 5 milyon 750 bin TL öngörü yapılmıştır
Basın Yayın Ve Halk İlişkiler Müdürlüğü: 47 milyon 976 bin TL öngörü yapılmıştır. Bu dönemde de müdürlükte tasarruf yapılacağını söylemeye devam etmekteyiz.
Destek Hizmetleri Müdürlüğü: 13 milyon 250 bin TL bütçe öngörülmüştür. Tasarruf yapılabilir bir müdürlük olduğunu söyleyebiliriz.
Emlak İstimlak Müdürlüğü: 24 milyon 876 bin TL planlama yapılmıştır.
Fen İşleri Müdürlüğü: 189 milyon TL bütçeleme yapılmıştır.
İmar Ve Şehircilik Müdürlüğü: 25milyon TL bir öngörü yapılmıştır.
İşletme İştirakler Müdürlüğü: 255 milyon 275 bin TL öngörüde bulunmuştur. Müdürlükte tasarruf yapılacağı kanaatindeyiz.
Mali Hizmet Müdürlüğü: 138 milyon TL planlama yapıldığı görülmüştür.
Park Ve Bahçeler Müdürlüğü: 128 milyon TL olarak planlanma yapılmıştır. Kesinlikle tasarruf yapılabileceğini düşünmekteyiz.
Ruhsat Ve Denetim Müdürlüğü: 12 milyon TL bütçelendirme yapılmıştır.
Kültür Ve Sosyal İşler Müdürlüğü: 162 milyon TL bütçe düşünülmüştür. Bütçeye olumsuz bakıyoruz.
Sağlık İşleri Müdürlüğü: 39 milyon TL öngörüde bulunulmuştur.
Temizlik İşleri Müdürlüğü: 248 milyon TL planlanan bütçe, 2023 yılı bütçesiyle kıyaslandığı zaman yaklaşık olarak %50 oranında bir artış görülmüştür. Tasarruf edileceğini düşünüyoruz
Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü: 254 milyon TL öngörülen bütçeye olumsuz bakıyoruz.
Zabıta Müdürlüğü: 54 milyon TL bir bütçe planlanmıştır.
İklim Değişikliği Ve Sıfır Atık Müdürlüğü: 22 milyon TL bütçeleme yapılmıştır.
Kentsel Tasarım Müdürlüğü: 16 milyon TL bütçeleme öngörülmüştür.
Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü: 35 milyon TL bütçenin az olduğunu düşünüyoruz.
Veteriner İşleri Müdürlüğü: 21 milyon TL tahmini bir bütçeye sahiptir.
Gelir yönünden incelediğimiz zaman ise vergi gelirleri tahminen 884 milyon 723 bin TL, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 116 milyon 872 bin TL, alınan bağış ve yardım 41 milyon TL, diğer gelirler 761 milyon 360bin 500 TL, sermaye 2 milyon TL, ret ve iadeler – 5 milyon 925 bin TL toplam 1 milyar 800 bin TL.
Önceki dönemlerde de dediğimiz gibi bütçeleri test edebileceğimiz husus gelir ve giderlerin sapma oranlarıdır. Bu oranların verilmiyor oluşu bütçenin güvenirliliğini düşürmektedir. Bu bütçenin Bayrampaşa için iyi olacağını düşünmediğimiz için bütçeye olumsuz bakmaktayız.
İstanbul
21.11.2024