DİSK/Metal İş'in raporuna göre, asgari ücretli, öğün başına 6,8 TL, eğitim için ise, aylık 74 lira ayırabiliyor. Kiraya çıkmak istediğinde ise ortalamada kasım fiyatlarıyla, ancak 29 metrekarelik bir daire tutabiliyor.
DİSK/Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), TÜİK Tüketim Harcamaları İstatistikleri'nde en yoksul yüzde 20'lik gelir grubunun madde gruplarına göre, yaptığı harcama oranlarını baz alarak, gelecek yılın asgari ücretinin satın alma gücünü hesapladı.
GIDA İÇİN GÜNLÜK 82 LİRA
Hesaplamalara göre, eşi çalışmayan, iki çocuklu bir asgari ücretli, şubatta eline geçecek olan 8 bin 506 liralık gelirinden gıda için günlük ayırabileceği 82 lira ile hem eşinin hem kendinin hem de çocuklarının masraflarını karşılamak durumunda. Buna göre, asgari ücretlinin, her bir öğün için kişi başına ayırabildiği tutar 6,8 lira.
Söz konusu ailenin, dışarıdan yemek hizmetlerine ayırabildiği tutar ise, aylık 323 lira. Buna göre, aile fertlerinin dışarıda yapılmak zorunda olunan gıda harcamalar için ayrılabileceği tutar ise, toplam günlük 10 lira olacak.
ANCAK 17 METREKARELİK BİR DAİRE KİRALAYABİLİYOR
Endeksa.com veri tabanı sonuçlarına göre, Kasım 2022 itibarıyla Türkiye genelinde ortalama kiralık evlerin metrekare fiyatının 58,6 TL olduğunu varsayıldığında asgari ücretlinin, kira için ayırabileceği tutar, sadece bin 700 TL oldu. Buna göre, asgari ücretli kiraya çıkmak istediğinde ortalamada kasım fiyatlarıyla, ancak 29 metrekarelik bir daire tutabiliyor.
2023 yılı asgari ücretiyle çalışan birisi, İstanbul'da, ancak 17 metrekarelik bir daireyi kiralayabiliyor. Asgari ücretlinin, çalıştığı işyerinin servis imkânı yoksa işyerine ulaşımı da büyük bir sorun. İstanbul'da bir aylık abonman ücreti 602 TL.
Asgari ücretlinin, çocuğunun eğitimi için ayırabileceği tutar ise, aylık 74 lira her bir çocuk için 37 lira olacak.