Son dönemde bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, sektörde yeni çalışma alanlarının ortaya çıkmasını sağlıyor. Peki çağın gerekliliklerine uygun bilişim meslekleri hangileri?
Son dönemde bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, sektörde yeni çalışma alanlarının ortaya çıkmasını sağlıyor. Özellikle gençler kariyer tercihlerinde bilişim alanındaki mesleklere yönelmeyi hedefliyor. Peki çağın gerekliliklerine uygun bilişim meslekleri hangileri? Dünya Mühendisler Günü’nde konuşan Hakan Eryavuz geleceğin bilişim mesleklerine dair değerlendirmelerde bulundu.
Bilişim teknolojileri alanındaki çalışmalar özellikle gençler tarafından ilgiyle takip ediliyor. Alanda yürütülen faaliyetler de yeni teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlıyor. Bilişim teknolojilerinin kullanımı günden güne artarken; veri güvenliği, büyük veri ve yapay zeka teknolojilerine dair tartışmalar gündemden düşmüyor. Tüm bu gelişmeler, özellikle kariyer planı yapan genç isimleri geleceğin bilişim mesleklerini araştırmaya yöneltiyor.
VERİ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİĞİ
Dijital teknolojilerinin toplumsal hayattaki yerinin günden güne arttığını gözlemliyoruz. İnsanlar verilerini dijital alanda saklarken birçok yeni teknolojiden faydalanıyor. Bu noktada veri güvenliği meselesi ön plana çıkıyor. Özellikle geçtiğimiz dönemde yaşanan Cambridge Analytica skandalının ardından alanda yürütülen akademik çalışmalar da ilgiyle takip ediliyor.
CTI ANALİSTİ
CTI analistleri, siber alandaki uzmanlıklarıyla analitik ve teknolojik kabiliyetlerini uyum içinde kullanarak darkweb gibi tehlikeli alanlarda istihbarat tespitleri yapan profesyonellerdir. Gelecekte, siber tehdit istihbaratı alanında uzmanlaşan meslek grubu üyeleri hem kamu alanında hem de özel sektörde daha kapsamlı görevler üstlenebilir.
SOC ANALİSTİ
SOC analistleri CTI analistlerinden farklı olarak, yaptıkları gözetleme faaliyetleriyle firmaların güvenlik durumunun ne kadar iyi olup olmadığını kontrol eden profesyonellerdir. Alandaki analistler, söz konusu gözetleme faaliyetleri doğrultusunda saldırılara karşı çeşitli önlemler geliştiriyor. Ayrıca güvenlik çözümlerinin başında görev alarak istihbaratların sürekli olarak kontrol edilmesini sağlıyor.
VERİ ANALİSTİ
Günümüz dünyasında veriye ulaşmanın giderek daha kolay bir hale geldiğini söyleyebiliriz. Veriye ulaşımın kolaylaşması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Ancak verilerin boyutunun her geçen gün arttığını düşünürsek verilerin enformasyona dönüşmesi noktasında detaylı analiz süreçlerine ihtiyaç duyuyoruz.
BULUT MÜHENDİSİ
Birçok kurum dijital verilerini depolama noktasında bulut hizmet sağlayıcılarından destek alıyor. Bulut mühendisleri, kullanıcı talepleri doğrultusunda uygun depolama araçlarını tercih ederek veri akışı süreçlerini takip ediyor. Verileri inceleyerek muhtemel ihtiyaçları tespit eden mühendisler, bu doğrultuda analiz yaparak çeşitli raporlar hazırlıyor. Bu kapsamda elde edilen raporlar ışığında iş süreçleri daha verimli bir hale getiriliyor. Gelecekte bulut mühendislerinin daha da popülerleşmesini bekliyoruz.
İstanbul
28.01.2025