Gaziosmanpaşa’da Türk ve mülteci kadınlar Yenilikçi Girişimci Kadınların Desteklenmesi Projesi’nde buluştu.
Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin atölyelerinde makarnadan reçele, pasta yapımından maske üretimine kadar birçok alanda eğitim alan kadınlar, el emeği ürünler üreterek aile ekonomilerine destek sağlıyor.
Gaziosmanpaşa’da Türk ve mülteci kadınların sosyal bütünleşmesini ve ekonomik gelir elde etmesini amaçlayan Yenilikçi Girişimci Kadınların Desteklenmesi Projesi için lansman töreni düzenlendi. Zat-ı Gül Hanım Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman ve kursiyer kadınlar katıldı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Marmara İstanbul Bölge Müdürü Elif Selenay da video bağlantısı üzerinden davetlileri selamladı. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin mutfak ve dikiş atölyelerinde 3 ay süreyle eğitim alan kadınlar, sertifikalarını Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’nın elinden aldı.
“2020 YILINA GAZİOSMANPAŞALI KADINLARIMIZ DAMGAYI VURDU”
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, “Aile ekonomisinden daha çok kültürlerin kaynaşmasına katkı sağlayan bir çalışmaydı. 2020 yılına Gaziosmanpaşalı kadınlarımız damgayı vurdu. Pandemi zorlukları aşıldı. Türk kadınlarımızla mülteci kadınlarımız güzel bir dayanışma örneğini ortaya koydu. Hem kendi el emeklerini burada sergiliyorlar. Hem de aynı zamanda iki kültürün kaynaşmasını güzel bir örneğini ortaya koymuş oldular” dedi.
“7 YIL PAZARCILIK YAPTIM”
Kursiyer Yasemin Sezgin, “ Bu proje Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin düzenlediği bir projeydi. Dönüşüm mutfağında hazırlanıyoruz. Bayanlarla birlikte makarna, pancarlı, havuçlu her türlüsünü yapıyoruz. Çevremize yakınlarımıza satıyoruz. 7 yıl pazarcılık yaptım. Yapamazsın dediler ama ben 7 yıl yaptım. Hiçbir zaman pes etmedim. Kadınlar güçlü oldukça, dimdik durdukça, Türkiye güçlü olacaktır” dedi.
KADINLARA EĞİTİMLER VERİLDİ
Gaziosmanpaşa Belediyesi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) iş birliğinde yürütülen proje, yenilikçi ve girişimci 15 Türk ve 15 mülteci kadını bir araya getirdi. Mekan ve eğitmenler Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından, gerekli malzeme ve makinalar da WALD tarafından yurt dışı hibe fonlarıyla sağlanarak hayata geçirilen proje dâhilinde kadınlara eğitimler verildi.
HEM KAYNAŞTILAR HEM GELİR ELDE ETTİLER
Belediyenin mutfak ve dikiş atölyelerinde yemek, pasta, reçel, makarna yapımı ve maske üretimi gibi alanlarda eğitimle alan kadınların ürettiği el emeği üretilen ürünler, birçok noktada satışa sunuldu. Satışlardan elde edilen gelirle kadınlar, aile bütçelerine ve ekonomiye katkı sağlıyor. İlk etapta 30 kadının yaralandığı projede yılsonuna kadar 200 kadının hayatına dokunulması hedefleniyor.
İstanbul
22.11.2024