Bayrampaşa’nın ve komşu ilçelerinin en çok ziyaret edilen alışveriş merkezi Forum İstanbul’un da bulunduğu 9 şirket konkordato verdi. İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 9’u AVM olmak üzere toplam 10 şirkete 3 ay mühlet verdi.
Marmara Forum, Forum İstanbul gibi büyük alışveriş merkezlerinin de aralarında bulunduğu 9 AVM için konkordato talep edildi. AVM’lerinin toplam borcunun yaklaşık olarak 600 Milyon Euro olduğu belirtildi.İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme, Avmlerin bağlı olduğu 9 şirketle beraber toplam 10 şirket için 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. Bu karar sayesinde bütün şirketler korumaya alınmış olduğu söylendi. Doç. Dr. Murat Oruç, Bağımsız Denetçi Prof. Dr. Hakan Taştan ve Mali Müşavir Prof. Dr. Halil İbrahim Alpaslan mahkeme tarafından geçici konkordato komiseri olarak atandı.
Konkordato talep eden alışveriş merkezleri ise şöyle:
600 MİLYON EUROLUK BORÇ!
Bu 9 AVM, tek çatı altında en fazla AVM’yi barındıran grup olarak öne çıkıyor. Konkordato verilen AVM’lerin yıllık ziyaretçi sayısı yaklaşık 76 milyon olduğu kayıt edildi. Söylenene AVM’lerde toplam 1500 mağaza olduğu belirtildi. Şirketlerin toplam borcu ise 600 milyon Euro. Şu anki Euro kuruna göre yaklaşık 20 milyar TL borç olduğu hesaplandı.
BU KADAR BORÇ NASIL OLDU?
Konkordato talep edilmesinin gerekçeleri dava dilekçesinde belirtildi. 2018’de yapılan düzenleme ile AVM’lerin kiraları döviz üzerinden alması yasaklanmıştı. Şirketlerin ise döviz üzerinden borçlanıp kirayı TL olarak alması şirketlerin mali durumlarını olumsuz bir şekilde etkilediği açıklandı. Hızlı artan döviz kuru sebebiyle 10 şirket borçlarını öderken zorlandı. Ayrıca 2 yıl süren Covid 19 salgınından dolayı AVM’lerin bir süre kapalı olması ve ziyaretçi sayılarının düşmesi de mali olarak sıkıntıya düşündürdüğü başka bir neden olarak gösterildi.Dava dosyasında 600 milyon Euro’luk borcun neredeyse tamamı bankalara olduğu ve bu bankalarının ikisi yerli biri yabancı olduğu belirtildi.
KONKORDATO NEDİR?
Konkordato, bir şirketin mali sıkıntılarla başa çıkabilmek için alacaklıları ile anlaşmaya varmayı amaçlayan bir mali durum düzenleme sürecidir. Şirket, iflas etmek yerine konkordato talep ederek, borçlarını yapılandırmaya ve ödemelerini düzenlemeye çalışır. Bu süreç, mahkemeye başvuru yapma ve alacaklıların onayını alma aşamalarını içerir. Alacaklılar, şirketin mali durumunu inceleyerek önerilen planı kabul edebilir veya reddedebilirler.
Editör:Burak İNCEOĞLU
İstanbul
21.11.2024