FİKİR VE DEVLET ADAMI RECAİ KUTAN ESENLER’DE ANILDI

FİKİR VE DEVLET ADAMI RECAİ KUTAN ESENLER’DE ANILDI

Yakın zamanda aramızdan ayrılan, Milli Görüş Hareketinin önemli isimlerinden fikir ve devlet adamı Recai Kutan, Esenler Belediyesi ve TEKDER İstanbul Şubesi iş birliğiyle düzenlenen“Vefa ve İstikametle Bir Ömür”programıyla anıldı.

94 yaşında hayatını kaybeden Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen panelde anıldı. Panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. Abdullah Demir üstlendi. Programa eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop, eski Adalet Bakanı ve AK Parti Grup Başkan Vekili Abdulhamit Gül, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı İbrahim Ertan Yülek ve ESAM Genel Sekreteri Atik Ağdağ katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, katılımcılara Recai Kutan'ın hayatını anlatan bir video da izletildi. 

 “ALNINIZI HİÇ ÖNE EĞDİRMEDİK”

Recai Kutan ve Milli Görüş Hareketi'nin öncülerini "büyük adamlardı" diyerek anlatan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, "Bugün Türkiye'de çok verimli güzelliklerden bahsedebiliyorsak, bugün Türkiye'de çok büyük dönüşümlerden bahsedebiliyorsak, bugün Türkiye'de siyasetin paradigmasının değişiminden bahsedebiliyorsak geçmişte onların attığı imzanın çok önemli katkısı var" dedi.  Kutan'ın, Refah Partisi'nin kapatıldığı dönemde gerçekleştirilen bir toplantıda söylediği “Alnınızı hiç öne eğdirmedik” sözünü hatırlatan Göksu, "Evet alnımızı hiç yere eğdirmediler. Yüzümüzü hiç kara çıkarmadılar. Gerçekten baktığımızda kendileri, örnek alacağımız, kendilerinden inancı, direnişi, iddiayı ve ideali öğrendiğimiz insanlar olarak önümüzde hep var oldular. Var olmaya da devam edecekler" ifadelerini kullandı.

"GÜVENİLİR BİRİNE İHTİYAÇ DUYULDUĞUNDA AKLA GELEN İLK İSİM "

Açılış konuşmalarının ardından geçilen panelde söz alan eski TBMM Başkanı  Mustafa Şentop, konuşmasının başında vefa kavramının önemine değinerek şu şekilde konuştu:

"Bir siyasi harekete, bir davaya veya bir değerler silsilesine öncülük edenlere vefa göstermek, hem o siyasi harekete hem de o isimlere olan bağlılığın bir tezahürü anlamına gelir. İnsanlar, içinde yaşadıkları dönemin şartlarına göre değerlendirilmelidir. Türkiye'de 1940'lı ve 1950'li yıllar, Müslüman olduğunu göstermenin cesaret istediği dönemlerdi. O zamanlarda bir milletin değerlerine bağlı, İslami hassasiyetleri esas alan bir fikri ve siyasi hareketin içinde yer almak, gerçekten güçlü bir şahsiyet ve derin bir inanmışlık gerektiriyordu. Recai Kutan denilince akla gelen en belirgin özellik ise 'emin adam' olmaktı. Siyasi geçmişine bakıldığında da zor zamanlarda güvenilir birine ihtiyaç duyulduğunda ilk akla gelen isim olmuştur."

 “RECAİ AĞABEY BİZİM İÇİN BİR LİMANDI "

Zor zamanlarda konuşmanın ve siyaset yapmanın ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten AK Parti Grup Başkan Vekili Abdulhamit Gül, "Türkiye'de tek parti döneminin koyu baskısının olduğu, ekonomik anlamda ve diğer alanlarda dindarların baskılandığı, inananların baskılandığı, Türkiye'nin savaşlardan yorgun çıktığı, dünyanın yeniden kurulduğu bir dönemde bir hükmi şahsiyet oluşturmak, bir kişilik oluşturmak gerçekten çok zor bir iştir. Ancak zor zamanda konuşan, zor zamanda siyaset yapan ve bu ülkenin temel yapı taşlarını kuranlardan biri Recai ağabeydir. Herkesin ağabeyi, siyasetin beyefendisi ve siyasetin dervişi olmuştur. Milli Gençlik Vakfı’nda görev yaptığımız zamanlarda Recai ağabey bizim için adeta bir güvenli limandı. Bir mesele ya da sorun olduğunda onun kuşatıcı ve pozitif bakış açısı bizlere ışık tutardı. Adalet Bakanı olarak görev yaptığı dönemde de kendisiyle sık sık telefonda görüşerek tecrübelerinden her zaman istifade ettim" dedi.