https://www.atakansigorta.com/

FAİZ LOBİSİ GALİP GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık dile getirdiği faiz lobisi gene galip geldi, politika faizi 200 baz puan artırılarak yüzde 17'ye yükseltildi. Böylece Naci Ağbal'la beraber ikinci faiz artışı kararı da gelmiş oldu.

TARİH: 24.12.2020 17:24
Son Güncelleme: 24.12.2020 17:24

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 23'üncü Başkanı Murat Uysal'ın 7 Kasım'da görevden alınıp yerine eski Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın atanmasının ardından ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı gerçekleşti. Geçtiğimiz ay politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 10,25'ten yüzde 15'e çıkartan Merkez Bankası, bu ay da 200 baz puanlık faiz artırımına gitti. Böylece politika faizi yüzde 15'ten yüzde 17'ye yükseltildi.

 Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama metninde şu ifadeler yer aldı:

"KÜRESEL EKONOMİYE İLİŞKİN BELİRSİZLİKLER DEVAM ETMEKTEDİR"

"Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15'ten yüzde 17'ye yükseltilmesine karar vermiştir. Küresel ekonomiye dair veriler üçüncü çeyrekte başlayan kısmi toparlanmanın devam ettiğine işaret etmektedir. Ancak, aşıya dair olumlu gelişmelere karşın, son dönemde artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler devam etmektedir.

 Milli gelir verileri ve son çeyreğe ilişkin göstergeler iktisadi faaliyette güçlü bir seyre işaret etmektedir. Ancak, artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluşturmaktadır. Diğer yandan, salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talep cari işlemler açığını artırmaktadır.

"GÜÇLÜ BİR PARASAL SIKILAŞTIRMA YAPILMASINA KARAR VERİLMİŞTİR"

İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

 Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.

"FİNANANSAL İSTİKRARI OLUMLU ETKİLEYECEĞİ DEĞERLENDİRİLMİŞTİR"

Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

 TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

MAHFİ EĞİLMEZ: FAİZİN NEDEN DEĞİL SONUÇ OLDUĞUNU ÖĞRENMİŞ OLDUĞUMUZU GÖRÜYORUM

Ekonomist Mahfi Eğilmez faiz kararının ardından sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Eğilmez'in açıklaması şöyle:

"Faizin neden değil sonuç olduğunu öğrenmiş olduğumuzu görüyorum. Keşke yazdıklarımızı 5 yıl önce okumuş olsalardı."

Akademisyen ve finans uzmanı Özgür Demirtaş da Merkez'in kararına desteğini açıkladı. Demirtaş "Merkez Bankasının bugün aldığı karar doğru bir karardır. Kendilerini tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

KASIM AYINDA DA ARTIRILMIŞTI

21 Kasım tarihinde yapılan toplantıda faiz oranları 475 baz puan artırılarak yüzde 15 seviyesine yükseltilmişti.

Piyasalarda faiz artışı beklentisi vardı. Beklentiler artışın 0,75 puan ile 2 puan arasında olacağı yönündeyken, tahminlerin ortalaması 1,5 puandı.

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

171 Sayı

170, Sayı

Anahtar Kelimeler: LOBİSİ GALİP GELDİ

İMAM HATİP ORTAOKULU SINAV TAKVİMİ BELLİ OLDU

SULTANGAZİ’DE ARA TATİL YİNE ÇOK EĞLENCELİ

MİLLET BAHÇESİ’NDE İNTERNET HIZLANIYOR

ŞAMPİYONLAR KUPALARINA KAVUŞTU: BAŞKAN VEKİLİ AKIN’DAN GENÇLERE TAM DESTEK

BAYRAMPAŞA’ KIZILAY GÖNÜLLERE DOKUNUYOR

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA KOCAMAN SORU İŞARETLİ BİR TAHLİYE

BAŞ DÜŞMAN BAĞIMLILIK: EN İYİ NARKOTİK ANNE

BAŞKAN VEKİLİ AKIN'DAN KARTALTEPE’DE ESNAF VE KOMŞU ZİYARETİ

İBB EMEKLİ PAZAR DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI

ÇOCUKLAR TATİLİN TADINI SPORLA ÇIKARDI

GÖNÜLLER BİR, KÜLTÜRLER KOMŞU: BAYRAMPAŞA’DA KARDEŞLİK BULUŞMASI

BAYRAMAPAŞA BELEDİYESİ NE YAPILAN OPERASYONDA 6 TUTUKLAMA

BAŞKAN ALİCAN ÇAM VE İBB HEYETİNDEN KİPTAŞ KÜLTÜR MERKEZİ'NDE İNCELEME

SULTANGAZİ BELEDİYESİNDE DÖNÜŞTÜREN ELLER ATÖLYESİ

BAYRAMPAŞA’DA HİZMET KALİTESİNE ‘EĞİTİM’ DOPİNGİ

GENÇLERE SPOR AKADEMİLERİ YOLUNDA ÜCRETSİZ DESTEK

BAYRAMPAŞA’DA KARNE SEVİNCİ: ÇOCUKLAR GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİ

2026 EYÜPSULTAN SÖMESTİR FESTİVALİ BAŞLADI

ŞİŞLİ BELEDİYESİ USULSÜZ YAPILAŞMAYA GEÇİT VERMİYOR

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
FAİZ LOBİSİ GALİP GELDİ

İstanbul

29.01.2026

  • İMSAK 06:43
  • GÜNEŞ 08:11
  • ÖĞLE 13:22
  • İKİNDİ 15:59
  • AKŞAM 18:23
  • YATSI 19:46

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9
  • Perşembe 13 ° / 9.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 10.4 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 7.2 ° / 6.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı