Tüm dünyayı esareti altına alan Coronavirüs insanlığın korkulu rüyası oldu.
Tüm dünyayı esareti altına alan Coronavirüs insanlığın korkulu rüyası oldu.
Tüm ülkeler kendi iç dinamikleriyle tedbirler almaya çalışıyorlar. En büyük tedbir insanları evlerinde tutmak sosyal mesafeleri korumak konusunda sürekli uyarılar yapıldı.
TEDBİRLİ OL AMA TELAŞ VE KORKUYA KAPILMA
Tedbirler alınırken insanları telaş ve korkuya kapılacak şekilde yapılmamaları.
Virüsten korunacağız derken insanlar titizlik, korku ve panikatak hastalığına kapılmasınlar.
Uyarılarda bulunurken bunlara dikkat etmek lazım.
Uzmanların uyarıları gösteriyor ki, virüs pislik ve yakın temasla oluşup bulaşıyor.
Bu durum gösteriyor ki, çok telaş etmeden korkuya kapılmadan olağan tedbirlerimize ek tedbirler koyarak hayatımıza devam etmemiz gerekir.
Biz millet olarak zaten temizliğine dikkat eden bir kültürümüz var.
Kucaklaşma kültürümüzden fedakarlık yaparsak temastan vazgeçersek işi olmayanlar evde kalıp kalabalıklar oluşturmazsa tedbir işini çözeriz.
Öyle korku ve panikatan olacak kadar telaşlanmadan tedbirli olmak gerekir. Kendimizi sabırlı, iradeli tedbirli hayatımıza devam etmeliyiz.
Özellikle çocuklar oldukça çok etkileniyor. Çocuklara da oldukça olumlu davranmak gerekir. Korkuya kapılmalarına mahal vermemek gerekir. En güzeli temizlik yönünden çocukları bilgilendirmek gerekir.
Mesela, Temizliğin faydalarını anlatarak “Temizliğimize dikkat etmezsek mikrop kaparız sağlığımız bozulur” gibi. Ama “Hasta oluruz virüs bulaşır” v.s korku meydana getirecek söylemlere de dikkat etmek lazım.
Zaten doğal yaşantımıza ek tedbirlerle hayatımıza devam edip bu belayı da hep beraber atlatacağız.
DEVLETİN ALDIĞI DESTEKLER YETERLİ Mİ?
Millet kendi tedbirlerini alırken devlette kendi çapında tedbirlerini alıyor.
Hatta bir çok ülkeden daha iyi tedbirler aldık. Sağlık bakanlığı başta olmak üzere devlet gereken çalışmaları yaptı. Tedbirler ortaya koydu.
Fakat tedbirler vatandaşa dokunmadı. Asıl tedbirler vatandaşa dokunmalıydı.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 19 madde ve sonrasında açıklanan tedbir paketleri özellikle ekonomik olarak vatandaşa dokunmadı.
Vergi ötelemek, kredi ötelemek vatandaşın problemini çözmüyor.
Evet yasaklamalar, ulaşımdaki kararlar doğru ama vatandaşlar ne yapacağını bilmiyor.
Berber, kuaför, Cafe gibi yerler kapandı. Otobüs ve minibüsler de yolcu tedbiri konuldu. Bunlar doğru ama nasıl ve ne kadar devam edecek vatandaş tedirgin.
Bu konuda ciddi tedbirler alınmalı. Vatandaşı rahatlatacak, vatandaşa dokunacak tedbirler alınmalı.
ÖNÜMÜZDEKİ PROBLEMLER
1 - Zorunlu kapanan sektörlerde çalışanlarına maaş ve iş yeri kiraları vermek küçük esnafı ciddi şekilde zor duruma sokuyor.
2 - Özellikle özel sektörde çalışan kesim ya ücretsiz izine ayrıldı yada işyeri kapandığı için işten çıkarıldı.
3 - İşyeri tedbir amaçlı karar ile kapanmayan imalatçı, toptancı ve perakende iş yerleri vatandaş eve kapandığı için iş yapamıyor, kirasını ve eleman ücretini ödeyemeyecek duruma geldi.
4 - Seyyar satıcılar ve serbest pazarlama yaparak geçimini sağlayan, evine ekmek götüren kesim şu an iş yapamadığı için zor durumda kaldı, evine ekmek götürmekte zorlanıyor.
5 - Aileler evde kalıyor ama sıkıntılı olan aileler huzur sorunu yaşıyor, çalışamadığı için geliri kalmayan ailelerde gerginlikler yaşanıyor.
6 - Ulaşımda getirilen sosyal mesafe kapsamında yolcu kısıtlaması sonrası yolcu ulaşımda sorun yaşanıyor. Minibüs ve otobüsler yolcu kısıtlamasından dolayı ya sefere çıkmıyor yada kurala uymuyor.
Coronovirüs tedbirleri alınıyor diye bir çok sorunu beraberinde getirdi.
Asıl tedbir bu konuda olmalıydı. Elbette büyük iş güçlerine de destek verilmeli ama bu dönemde küçük ve orta ölçekli esnaf ve çalışan kesime dokunulmalıydı. Emekli maaşını 1500 altına değil açlık sınırı olan emeklilere de dokunulmalıydı.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1 - İş yerini kapatmak zorunda olan veya kapatmasa da iş yapamayan esnafa kira ve geçim desteği sağlanmalı.
2 - İş yeri kapandığı için yada iş yapılamadığı için işten çıkartılma önlenmeli veya ücretsiz izinin önü kesilmeli, çalışana maaş desteği verilmeli.
3 - Emekli maaşları en az 1500 liraya çıkarıldı. Fakat asıl sorun emeklilerde 1500 liraya çıkarmak değil açlık sınırı üstüne çıkarmak olmalı. En az maaş açlık sınırı olan 2500 civarına çıkarılmalı.
4 - Birçok emekli maaşının yanında çalışarak geçinmeye çalışıyor. Bayram ikramiyesi erken verilme yerine, bayram ikramiyesine dokunmadan evde kal ikramiyesi verilmeliydi.
5 - Bu tip dönemlerde aslında devlet geliri diye bir çalışma yapılmalı.
6 - Ulaşım desteği verilmeli. Toplu ulaşım minübüsleri ve otobüsleri daha sık sefer yapmalı, onlara yolcu garanti desteği verilmeli.
Bu tedbirlerle vatandaş daha rahat kendisini izole eder ve virüs illetinden daha kısa zamanda kurtulur normal hayata döner.
#EvdeKal #TedbirliKal
Hasta vatandaşlarımıza acil şifa, vefat edenlere rahmet dilerim. Allah milletimize ve devletimize yar ve yardım etsin.
İstanbul
21.11.2024