Reklam
Reklam
ENGELE TAKILMAYALIM

ENGELE TAKILMAYALIM

Bayrampaşa Belediyesi Fizik Tedavi ve Engelliler Rahabilitasyon Merkezi?nde Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tuncer engelli hakları ile ilgili seminer düzenledi.

TARİH: 28.04.2016 00:00
Son Güncelleme: 28.04.2016 00:00

Seminerde derneklerinin amacından bahsederek rehber köpeklerin görme engelliler açısından önemini, görme engelli kişilerin imza haklarını, malülen emekliliğin detaylarını, indirim haklarının neler olduğunu, engellilerin çalışma haklarının neler olduğunu ve çocukların engeli ne olursa olsun eğitim hakkının elinden alınmaması gerektiği dile getirdi.

Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tuncer derneklerinin amacıyla ilgili ve rehber köpeklerle ilgili şunları söyledi. ‘‘2014 yılında Rehber Köpekler Derneği’ni kurduk. Rehber Köpekler Derneği’nin ilk amacı; engelli bireylere bu özel eğitimli köpeklerin temin edilmesini sağlayarak, toplum içerisinde sosyalleşmelerini ve bağımsız hareket etmelerini sağlamaktır. Rehber Köpekler Derneği’nin 7 tane eğitim alan yavrusu var. Bunlar Golden ya da Labrador  cins köpekler oluyor. Barınak ve sokaklardan köpek alamıyoruz. Genetiğini bilmemiz gerekiyor. Çünkü; görme engelli birisine yaklaşık 8 yıl kadar hizmet ediyorlar.

Rehber köpekler, görme engelli bireylere eşlik ederek bağımsız hareket etmelerini sağlamak amacı ile eğitilmiş özel köpeklerdir. Siz sokağa çıktığınız zaman karşıdan karşıya geçerken ya da bir sandalyeye otururken sandalyenizin önüne gelerek sandalyenizin yönünü gösteriyor. Bir belediye binasına girdiğiniz zaman kapıyı size yönlendirebilecek kapasitede zeki ve eğitimli köpeklerdir. Görme engelliler için yetiştirilen köpekler eğer onlar için düzenlenen sınavlardan geçemezlerse diğer engel gruplarına yönlendiriliyorlar’’ dedi.

Seminerin ikinci bölümünde ise Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tuncer engelli haklarının neler olduğunu ve bunların hukuki dayanaklarından bahsetti.

``Engelli hakları, 5378 sayılı engelli hakları kanunuyla temel noktaları ulusal standartlarda sağlanmış durumdadır. Engelli için gereken tüm haklar vardır. Öncelikle ailenin ve toplumun bunu bilmesi gerekiyor. Engelli yakınlarının bu kanunları bilmesi dışında engellilerinde inançlarının olması gerekiyor. Erişilebilirlik bizim en temel haklarımızdan bir tanesidir. Erişilebilirlik fiziksel ve dijital olmak üzere ikiye ayrılır. 2018 yılına kadar tüm engel grupları ile ilgili bina girişlerinin, ulaşım araçlarının ulaşılabilir olması sağlanacaktır. Dijital erişilebilirlik ise web sitelerin görme engellilere göre tasarlanıp, kişinin okumasını ve yazmasını sağlamaktır. Artık üniversitelerde engelli departmanları var. Şuan da en güzel gelişmelerden bir tanesi engelli çocuklarının annelerine part-time zamanlı çalışma hakkının getirilmesidir.

Arttık spor ile uğraşan engelliler için avantajlar var. Dünya Şampiyonu, Avrupa ve Ülke Şampiyonu olduklarında ömür boyu maaş bağlanıyor. Spor ile uğraşırlarsa hem kendilerine güvenleri gelmesi açısından hem de sosyalleşmeleri açısından bu çok önemli. Bu konuda,  bulunduğunuz bölgedeki spor merkezlerinden ya da belediyelerin imkanlarından faydalanalım. Çocukları evde tutmayalım’’ diye konuştu.

Seminerin son bölümünde ise katılımcılar Nurdeniz Tuncer’e sorular sorarak engelli hakları ile ilgili ve sosyal hayatta engel teşkil eden (ör bankalarda rampaların bulunmaması) konularda neler yapabileceklerini sorarak bilgi aldılar.

186. Sayı

185. SAYI

184. Sayı

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

Reklam
Anahtar Kelimeler:
ESNAF İSYANDA: "KALDIRIM İŞGALİ" GEREKÇESİYLE MALLARININ TOPLANMASI ZARARA SOKTU

ESNAF İSYANDA: "KALDIRIM İŞGALİ" GEREKÇESİYLE MALLARININ TOPLANMASI ZARARA SOKTU

KAPADOKYA EFSANELERİ VE TARİHİ ÖYKÜLERİ KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE ANLATILDI

EYÜPSULTAN MEYDANI YENİ ÇEHRESİNE KAVUŞUYOR

HASTANE ÇALIŞANLARININ PAYLAŞIMLARI HASTANEYİ BAĞLAR MI?

BAYRAMPAŞA’NIN ABİSİ HALİT PAŞALI’NIN EŞİ MELAHAT PAŞALI HAKKA UĞURLANDI

GENÇ NÜFUSA YAPILAN YATIRIM TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR

ARNAVUTKÖY BELEDİYESİ’NİN TOPLU AÇILIŞ VE TEMEL ATMA TÖRENİ

SANATLA YAŞAM ATÖLYELERİ’NDE 6. DÖNEM BAŞLADI

EYÜPSULTAN BELEDİYE BAŞKANI ÖZMEN; “ALLAH MAHCUP ETMESİN. İNŞALLAH AÇILIŞINI DA HEP BERABER YAPACAĞIZ”

ESENLERLİLER YAZLIK SİNEMADA BULUŞUYOR

BEYLİKDÜZÜ’NDE YAZ SPOR KURSLARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

AYVALIK, TARİHİ GÜMRÜK MEYDANI'NA KAVUŞTU

EYÜPSULTAN’IN SPORCU GENÇLERİ BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR.

NEVŞEHİR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE SÖYLEŞİ, ATÖLYE VE ÇOCUK ETKİNLİKLERİ BİR ARADA

ANADOLU'NUN İKİ KÖKLÜ DEĞERİ AYNI HEDEFTE BULUŞTU

PUSULA YAZ OKULU KAPANIŞ PROGRAMI YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

BU HAFAT CUMA HUTBESİ "KARDEŞLİK" ÜZERİNE

BİR SUAT MAMUR VARDI “DİYECEĞİZ” AMA İŞ İŞTEN GEÇECEK

CHP BAYRAMPAŞA MERSİN BALKAN’A EMANET

İSTANBULLU EN ÇOK YEŞİL ALAN PROJELERİNE OY VERDİ

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
admin

Haber Editörü

admin

fsdsafsadfsa
Reklam
  • EDİTÖR
  • ÖZEL HABER
  • BAYRAMPAŞA KON.ÇALIŞTAY
  • X HABER

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
3.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
4.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ÇORUM FK 0 0 0 0 0 0
6.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
7.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
8.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
9.GALATASARAY A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.TÜMOSAN KONYASPOR 0 0 0 0 0 0
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0