Tarih: 28.07.2023 15:16

EMİNE ERDOĞAN BM KURULUNA BAŞKANLIK ETTİ

Facebook Twitter Linked-in

Editör: Meryem Ramazan

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in teklifiyle Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Kurulu'nun başkanı oldu ve kurulun ilk toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Toplantının moderatörlüğünü BM-Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif yaptı ve Türkiye'den katılım sağlandı. Ayrıca toplantıda, Politikadan Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Guy Bernard Ryder da katılımcılara hitap etti.

Emine Erdoğan, BM Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı olarak yaptığı konuşmada, kurul üyelerini doğaya olan sevgi ve hassasiyetin bir araya getirdiğini vurguladı.

Emine Erdoğan, ortak bir çaba ile mevcut tahribatın onarılmasının mümkün olduğunu belirterek, Türkiye'de "Sıfır Atık Projesi" ile istikrarlı bir çaba ile büyük sonuçlar elde ettiklerini dile getirdi. Türkiye'nin geri kazanım oranının son 5 yılda yüzde 13'ten yüzde 27,2'ye, 2022'de ise yüzde 30'a ulaştığını söyledi. Hedefin, 2035 yılında yüzde 65 geri kazanım oranına ulaşmak olduğunu ifade etti. Bu başarılarla, 2 bin futbol sahası büyüklüğünde araziyi koruduklarını, 2 milyonu aşkın ailenin bir yıllık su ihtiyacına denk gelen suyu koruduklarını ve 200 binden fazla ailenin bir yıllık enerji ihtiyacına eşdeğer enerji tasarrufu sağladıklarını belirtti. Aynı zamanda binlerce vatandaşa yeni istihdam olanakları sunduklarını sözlerine ekledi. Ancak, elde edilen bu olumlu noktanın umut verici olmasına rağmen daha uzun bir yolculukları olduğunu ve bu yolda birlikte ilerleyeceklerini vurguladı.

Emine Erdoğan, kurul üyelerine dünyanın ortak evimiz olduğunu hatırlatarak, karşı karşıya kalınan iklim krizinin ülke sınırlarını aşan bir sorun olduğuna dikkat çekti. Başarıya ulaşmak için dünya ülkeleriyle ortak bir şekilde mücadele etmenin gerekliliğini vurgulayarak, "Sıfır Atık" uygulamasını uluslararası düzeyde yaygınlaştırmak ve bu projede elde edilen deneyimleri paylaşmak için adım attıklarını ifade etti.

Emine Erdoğan, "Sıfır Atık" hedefinin küresel düzeyde kurumsallaşmasına yönelik ilk adım olan Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'nın geçen yıl eylül ayında BM Genel Sekreteri Guterres ile imzalandığını hatırlattı. Ayrıca, Türkiye'nin BM Genel Kurulu'na sunduğu "Sıfır Atık" konulu kararın oy birliğiyle kabul edildiğini ve bu nedenle 30 Mart'ın "Sıfır Atık" hareketine adanmış bir gün olduğunu belirtti. 30 Mart gününü, "Sıfır Atık" hareketini dünyaya anlatma fırsatı olarak değerlendirdiğini ve bu doğrultuda tüm paydaşlarla çalışmalara başlamayı önemsediğini ifade etti. Kurul himayesinde "Küresel Sıfır Atık Ödülleri" oluşturulmasını önerdi ve bu ödüllerin 30 Mart tarihinde uygun bir atmosferde verilebileceğine inandığını dile getirdi.

Emine Erdoğan, "Sıfır Atık Yılı" ilan edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi ve uygulamaların yaygınlaştırılması için destekleyici uluslararası ve yerel yasal altyapının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu hedefin gerçekleşmesi için "Küresel Sıfır Atık Hareketi"nin bireyler düzeyinde benimsenmesinin önemine değindi. Atık üretmeyen bir yaşam modelini dünya genelinde yaygınlaştırmayı vurguladı ve bu süreçte yerel ve bölgesel kurumların önemli bir rol oynayacağını ifade etti. Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler ve bağlı kuruluşlarıyla, Avrupa Birliği, Türk Konseyi, Afrika Birliği gibi bölgesel örgütlerle iş birliğini güçlendirmenin önemine değindi. Dünyanın kaynaklarıyla nüfusunun 1,5 katına yetebilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, değişmek, adil olmak ve paylaşmayı bilmek gerektiğini belirtti.

Emine Erdoğan, BM-Habitat'ın 31 Ekim Dünya Şehirler Günü etkinliğinin İstanbul'da Üsküdar Belediyesi ev sahipliğinde düzenleneceğini duyurdu. Bu vesileyle, Danışma Kurulu'nun ilk resmi toplantısının da İstanbul'da yapılacağını açıkladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —