EKMEĞE YENİ ZAM KAPIDA!

EKMEĞE YENİ ZAM KAPIDA!

Mahalle fırınının aylık enerji harcaması 20 bin lira olacak.

Doğal gaz, elektrik ve una gelen zamların ekmek üretiminin girdi maliyetini artırdığını belirten TUMMAB Başkanı Serdar Yalçınkaya, "Bazı tedbirler alınmadan bu süreç aşılamaz. Asgari ücrete gelen zammı da düşündüğümüzde ekmeğin üretim maliyetleri bir hayli yükseldi" dedi.

Dün, Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Bayraktar, bu değerlendirmenin ardından Türkiye Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı Serdar Yalçınkaya'dan da ekmeğe yönelik benzer bir uyarı geldi.

Yalçınkaya, 4 kuşaktır ekmek üretim sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirterek üretim maliyetlerindeki artışa dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yıllık enflasyon oranının yüzde 36,08 olduğunu hatırlatan Yalçınkaya, sektörün içinde bulunduğu sıkıntıları değerlendirdi. Yalçınkaya

"Üretimde enerji önemli bir maliyet. Maliyet dediğimiz unsur, yaklaşık hammadde giderlerimizin yüzde 10’u ölçeğindedir. Son fiyat artışlarından sonra hammadde girdilerimizin maliyet içindeki payı yüzde 20’ye ulaşmış durumda. Hammadde maliyet artışlarımızdan sonra, enerji maliyetlerinin artışı da üretimi bir hayli zorlaştırdı'' dedi.

'MAHALLE FIRINININ AYLIK ENERJİ HARCAMASI 20 BİN LİRA OLACAK'

Enerji maliyeti de kullanılan teknolojiye göre değişiklik gösteriyor. Fırınlarda doğal gaz, fosil yakıtlar veya elektrik kullanılıyor. Onun dışında soğutma ve aydınlatma için de enerji kullanılıyor. Bir mahalle fırının bir aylık enerji harcaması 10 bin lira. Bu 10 bin liralık yaklaşık enerji maliyeti, şu andaki fiyat artışlarıyla 20 bin lira civarında bir rakama çıkacak.



Anahtar Kelimeler: EKMEĞE KAPIDA!