DÜNYANIN TEK YÜZER NÜKLEER GÜÇ SANTRALİNE İLK YAKIT İKMALİNE BAŞLANDI

DÜNYANIN TEK YÜZER NÜKLEER GÜÇ SANTRALİNE İLK YAKIT İKMALİNE BAŞLANDI

Rosatom’un bünyesindeki enerji birimi Rosenergoatom Concern A.Ş’den uzmanlar, Çukotka Özerk Bölgesi’nde yer alan Pevek kentinde bulunan dünyanın tek yüzer nükleer güç santraline ilk kez nükleer yakıt ikmali işlemini başlattı.

TARİH: 27.11.2023 18:51
Son Güncelleme: 27.11.2023 18:51

Editör: Cihan Serdar AKTAŞ

Taze yakıt demetleri Akademik Lomonosov yüzer güç ünitesinin sancak tarafındaki iki reaktörden birine yüklendi. Daha önce Kuzey Deniz Rotası üzerinden Pevek limanına özel nakliye konteynırlarla getirilen yakıt demetleri derhal Akademik Lomonosov’a aktarıldı. Akademik Lomonosov için yakıtı, Rosatom’un Yakıt Şirketi TVEL’in bir kuruluşu olan Mashinostroitelny Zavod A.Ş üretti. 

Yüzer nükleer güç santralinin Baş Makine Mühendisi Alexey Fedotov konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Nükleer yakıt ikmali işlemleri sırasında radyasyon güvenliği gereklerini yerine getirmek üzere tüm önlemler alınmıştır. Reaktöre yüklemeden önce 121 yakıt demetinin her biri sıkı bir onay kontrolünden geçti. Tüm düzenekler, uzmanlar tarafından kapsamlı bir şekilde incelendikten sonra otomatik vinç kullanılarak sırayla reaktöre yerleştirilecek.” 

Yüzer Güç Santrali Nükleer Güvenlik Departmanı Başkanı ve Baş Fizik Uzmanı Maxim Shamambayev de konuyla ilgili olarak, “Bu çalışmalar sırasında yüzer güç ünitesinin bulunduğu bölgedeki radyasyon arka planı değişmedi, radyasyon arka planı Pevek için doğal olan seviyelerde ölçüldü” dedi.

Doğrudan su üstünde yürütülen yakıt ikmali işleminin bu yılın sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Akademik Lomonosov’un solunda bulunan reaktör ünitesine bir sonraki nükleer yakıt ikmalinin 2024'te yapılması planlanıyor.

 

Bilgi notu: 

Rosatom, Rusya’nın tek küresel teknoloji şirketi ve inşa halindeki NGS sayısı bakımından tedarikçiler arasında dünya lideri konumunda bulunuyor. 

Yüzer güç santralinin Çukotka’da devreye alınması iki temel hedefe ulaşmayı amaçlıyor. İlk olarak, 1974’ten beri faaliyette olan Bilibino NGS’nin ve 70 yıldan daha uzun süredir faaliyet gösteren Chaunskaya NGS’nin kapasitelerinin yerini alacak. İkinci olarak, Chaun-Bilibino enerji merkezindeki batı Chukotka’da bulunan büyük madencilik faaliyetlerine güç sağlamak. Chaun-Bilibino altın madenciliği şirketlerini ve Baimskaya cevher bölgesinin geliştirilmesiyle ilgili projeleri içeren büyük bir cevher ve metal merkezi.

Akademik Lomonosov’un kıyıda termal enerji tüketimi olmaksızın Pevek kıyı şebekesine sağlanan toplam gücü, maksimum termal güç kaynağı modunda yaklaşık 44 MW olmak üzere yaklaşık 76 MW. Pevek’in nüfusu 4 binden biraz fazla. Yüzer güç santrali 100 bin nüfuslu bir kente elektrik sağlayabilme kapasitesine sahip. 

Rusya Federasyonu’nun Arktik bölgesinin entegre gelişimi, devletin stratejik önceliklerinden birini oluşturuyor. Kuzey Deniz Rotası’nda taşıma hacminin artırılması, ulaştırma ve yük taşımacılığı alanındaki hedeflerin çözümünde büyük önem taşıyor. Bu lojistik koridorun gelişimi, düzenli yük trafiğinin oluşturulması, yeni nükleer buzkıranların inşası ve ilgili altyapının modernizasyonu ile sağlanıyor. Rosatom Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un işletmeleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor. 

Mashinostroitelny Zavod A.Ş, nükleer güç santralleri (NGS) için dünyanın en büyük yakıt üreticilerinden biri olma özelliği taşıyor. Tesis, VVER-440, VVER-1000, RBMK-1000, BN-600, 800, VK-50, EGP-6 reaktörleri için yakıt tertibatları, yabancı müşterilere tedarik için tozlar ve yakıt peletlerinin yanı sıra araştırma reaktörleri için nükleer yakıt üretiyor. Şirket, Rosatom’un Yakıt Şirketi TVEL'in şirketleri arasında yer alıyor. www.elemash.ru.

Rosenergoatom Concern A.Ş (www.rosenergoatom.ru), Rosatom’un elektrik enerjisi bölümünün bir parçası ve nükleer güç santrallerinin işletme kuruluşu (operatör) işlevlerini yerine getiren sektördeki en büyük işletmelerden biri. Şirketin, yüzer güç santrali de dahil olmak üzere faaliyet gösteren 11 NGS’nin yanı sıra NGS’lerde Acil Durum Operasyonları için Bilimsel ve Teknik Merkez, tasarım ve mühendislik ve teknoloji birimleri de bulunuyor. Rusya'da faaliyette olan 11 nükleer güç santralinde toplam kurulu gücü 29,5 GW'ın üzerinde olan toplam 37 güç ünitesi işletiliyor.

186. Sayı

185. SAYI

184. Sayı

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

RUMELİ BALKAN KÜLTÜR MERKEZİ OLACAKTI, KAS-DER’E VERİLİYOR

MECLİSTE 15 TEMMUZ RUHU YAŞANDI: TÜM GRUPLAR ANDI

300 GÜNLÜK ÇİLE: İDDİANAME NEREDE? BU ZULME BİR SON VERİLMELİ!

KONYA BOZKIR'DA TARİHİ YATIRIM SEFERBERLİĞİ! MUSTAFA DESTİCİ VE NAZİF KARABULUT'TAN TOPLU AÇILIŞ

HAYIR ZİNCİRİ İNSANİ YARDIM DERNEĞİ'NDEN MUHARREM AYINA YAKIŞAN ANLAMLI AŞURE PROGRAMI...

BASINI UNUTMAYANLARA TEŞEKKÜR: CHP GRUBU VE DSP GRUBU

10. ÖMER HALİSDEMİR ULUSAL BİSİKLET TURU 15 TEMMUZ RUHUYLA ARNAVUTKÖY’DEN BAŞLADI

BELEDİYE CEVAP VERMEDİ, CHP İKİNCİ KEZ SORU ÖNERGESİ VERDİ: SABRİ AKPINAR PARKINI SORDU

DİVAN, BAŞKAN, BAŞKAN VEKİLİ: NE FARKI VAR? MECLİSİ GERMEYE GEREK VAR MI?

YAZ KUR'AN KURSLARI YAPILAN PROGRAMLA AÇILDI

KITALARIN BİRLEŞTİĞİ NOKTADAN HAYKIRIYORUZ! UNUTMA UNUTTURMA!

SAADET PARTİSİ’NDEN NATO’YA HAYIR

6. ULUSLARARASI SREBRENİTSA KOŞUSU BAYRAMPAŞA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İGDAŞ’TAN 3.3 MİLYAR TL’LİK REKOR YATIRIM

İBRAHİM AKIN, BAKAN MURAT KURUM İLE GÖRÜŞTÜ, KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUŞULDU

EYÜPSULTANLI KADINLARA BOĞAZ GEZİSİ

HÜSEYİN BAŞ :-"BU DESTANSI MİLLÎ MÜCADELE'NİN ADI KURTULUŞ SAVAŞI'DIR"

EYÜPSULTAN'DA ŞARKILAR EŞLİĞİNDE HATIRALARA YOLCULUK YAPTILAR

SULTANGAZİ’DE KENTSEL DÖNÜŞÜME DEVAM

BAYRAMPAŞA’DA İHALE TARTIŞMASI BİTMEK BİLMİYOR

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
Cihan Serdar Aktaş

Haber Editörü

Cihan Serdar Aktaş

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
3.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
4.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ÇORUM FK 0 0 0 0 0 0
6.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
7.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
8.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
9.GALATASARAY A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.KONYASPOR 0 0 0 0 0 0
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
  • Pazar 31.2 ° / 22.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.3 ° / 22.9 ° Güneşli