Düğün sezonunun başlamasıyla beraber çarşı-pazarda hareketli günler yaşanıyor. Ancak enflasyonun da etkisiyle düğün maliyetleri son yılların zirvesine tırmandı.
Beyaz eşyadan mobilyaya, gelinlikten salon kirasına kadar bir düğünün maliyeti en az 400 bin TL'yi buluyor. Üstelik ev kirası maliyeti bu rakamın dışında geliyor. Yaz mevsimi geldi ve düğün sezonu açıldı. Mobilyacılardan gelinlikçilere, kuyumculardan beyaz eşyacılara, züccaciye satıcılarından tekstilcilerine kadar birçok sektör, büyük bir pazar oluşturuyor.
Düğün, çeyiz, takı ve ev eşyaları gibi başlıca harcamaları içeren evlenme süreci için çiftler minimum 400 bin TL gibi bir miktarı gözden çıkarıyor. yapılan "Evlilik Maliyeti Fiyat Araştırması" bu yıl da çiftleri düşündürecek sonuçlar ortaya koydu. Geçtiğimiz yıla göre düğün, çeyiz, takı ve ev eşyalarının maliyetleri 400 bin TL'ye yaklaştı.
Yeni evlenecek çiftleri en çok zorlayan masraflardan biri de salon kiraları. En basit bir düğün bile, 300 kişilik bir organizasyon için kuru pasta ve meşrubat ikramını içeren 50 bin TL'den başlıyor. Geçtiğimiz yıl 574 bin 358 çiftin evlendiğini hatırlatarak, bu yıl da yaklaşık 600 bin çiftin evlenmesinin beklendiğini söylendi.
Çiftlerin bütçesini alt üst eden bir diğer kalem ise mobilya. Ortalama kalitedeki salon, oturma, yatak odası takımları ve aksesuarlarının toplam fiyatı en az 120 bin TL'yi buluyor. Beyaz eşyaların ise televizyon, bilgisayar, buzdolabı, çamaşır-bulaşık makinesi, ocak, fırın, ütü, süpürge gibi ürünlerden oluşan ortalama fiyatı, en düşük etiketli ürünler tercih edilse bile 60 bin TL'yi aşıyor.
Perdeler, halılar, yemek takımları, küçük ev aletleri gibi görünüşte küçük kalemler, isimlerinin aksine toplamda 50-55 bin TL'ye kadar ulaşan maliyetleriyle bütçeyi sarsıyor. Gelinlik, damatlık, fotoğraf ve video çekimleri, gelin arabası süslemesi ve ilk ev kirası da 50 bin TL'lik bir maliyeti temsil ediyor. Düğünlerin olmazsa olmazı takıda ise ince bileziklerin fiyatları 15 bin TL'ye kadar çıkıyor. Kız ve erkek tarafının ikişer bilezik takması durumunda takının maliyeti 60 bin TL'yi bulabiliyor.
Özellikle mobilya ve elektronik-eşya kategorilerinde online satışlarda ciddi bir yükseliş yaşandı, "Geçen yıl beyaz eşya ve küçük ev aletleri, 96,7 milyar TL'lik işlem hacmiyle giyim sektörünü geride bırakarak e-ticarette en yüksek pazar payına sahip sektör konumuna yükseldi."
Züccaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz, züccaciye bütçesinin minimum 25 bin TL olduğunu belirtiliyor. Evlenme sürecindeki organizasyonlarda süslemelerin (balonlar, isimler, makas, tepsi vb.) önemli olduğunu ve bu detayların da hesaba katılması gerektiği vurgulanıyor. Genel olarak mobilyadan düğün salonuna, isteme çikolatasından beyaz eşyaya kadar bir düğün için minimum 400 bin TL'lik bir harcamadan bahsediyoruz. Bu hesapla 550 bin çiftin evleneceği düşünüldüğünde, toplam alışveriş trafiği 2 milyar 250 milyon TL'yi buluyor.
Pırlanta takılara ayrılan ortalama bütçe ise 25 bin TL civarında. Son yıllarda düğün sezonunun sonbahar ve kış aylarına da yayıldığı evlenen çift sayısının 2021'de 563 bin 140, 2022'de ise 574 bin 358 olduğunu ifade ediliyor. Evlilik alışverişlerinin toplam ciroya oranı yüzde 20.
İstanbul
03.12.2024