DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?
Tarih: 27.04.2024 14:26

DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

Diş ağrısı, dişin içinde veya çevresinde gelişen ağrıya verilen isimdir. Daha küçük çaplı diş ağrıları geçici bir diş eti tahrişinden kaynaklanabilir.

Editör: Cihan Serdar AKTAŞ

 

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diş ağrısı belirtileri şunlardır:

  • Yüzde veya ağız içinde şişlik,
  • Diş eti kanamaları,
  • Soğuya veya sıcağa karşı bir duyarlılık,
  • Soğuk veya sıcakla beraber ağrının azalması,
  • Ağız açmada kısıtlılık,
  • Ateş,
  • Baş ağrısı.

Diş ağrılarınızın çoğunlukla gece başladığının farkında mısınız? Bunun sebebi kan basıncının yatar pozisyonda başa vurmasıdır. Bu durumda vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir.

Bazen zonklayan diş ağrısı veya sabit bir diş ağrısı hissedilebilir. Bazı kişilerde ağrı sadece dişe bir basınç uygulandığında (bir şey ısırılması gibi) görülebilir. Çürümüş dişler kahverengi ya da beyaz bir nokta gibi belirebilir.

Diş çürümelerinin ilk belirtisi tatlı, çok sıcak veya soğuk besinler tüketildiğinde hissedilen ağrıdır. Diş ağrısı şiddetli veya hafif olabilir. Aniden de başlayabilir. Geceleri daha kötüleşir. Düşmüş dolgu ve kırık dişler ağrıyı başlatabilir. Ağrının üst dişlerde mi alt dişlerde mi olduğunu anlamak bazen zor olabilir. Alt taraftaki dişlerle ilgiliyse ağrı genellikle kulaktan geliyor gibi hissedilebilir. Üst dişlerdeki ağrı, sinüslerden, elmacık kemiklerinden ve alın arkadaşındaki küçük, hava dolu boşluklardan geliyor gibi hissedilebilir. Enfeksiyon gelişen dişe yakınsa çenede ağrı daha çok hissedilebilir ve dokunmaya daha duyarlıdır.

Diş çevresinde şişlik görülebilir. Şişliğe, ateş veya baş ağrısı eklenebilir. Enfekte olan dişten kötü bir tada sahip akıntı, ağızdan kötü bir koku yayılabilir. Dişleri birbirine değdirince ağrı oluşabilir.

Bununla birlikte diş ağrısıyla birlikte nefes alma ve yutmada sorun yaşanıyorsa hemen bir diş hekimine başvurulması tavsiye edilir.

Diş ağrısı iki günden daha uzun sürüyor, şiddetleniyor, ağız açıldığında ateş, kulak ağrısı ve ağrı hissediyorsa, ağızda ve yüzde şişlik varsa diş hekimine mutlaka gidilmelidir. Diş enfeksiyonlarının teşhisi ve tedavisinin zaman kaybetmeden bir diş hekiminden randevu alınarak yapılması, enfeksiyonların kafatası ve yüzün yanı sıra kan dolaşımına yayılmasını önler.

 

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş hekiminize danışarak uygulayabileceğiniz diş ağrısına iyi gelen doğal yöntemler:

  • Tuzlu su veya oksijenli su ile gargara yapın,
  • Ağrıyan bölgeye buz uygulayın,
  • Yatarken yüksek yastık kullanın,
  • Yemek yerken ağrıyan tarafla çiğnemeyin,
  • Yumuşak yiyecekler tüketin,
  • Tatlı tüketmeyin,
  • Çok soğuk ya da çok sıcak yemek ve içecekler tüketmeyin.
  • Ağrı kesici alın,
  • Karanfil yağı sürün,
  • Vanilya özütünden faydalanın,
  • Sarımsak macunu yapın,
  • Nane çayı poşeti koyun,

 

Tuzlu Su veya Oksijenli Su İle Gargara Yapın

Tuzlu su, diş aralarındaki kalıntıları gevşetip bir tür temizlik yapabilir. İltihabı da azaltabilir. Ilık bir bardak suya yarım çay kaşığı tuz koyup karıştırın. Bu karışımla ağzınızı iyice çalkalayın. “İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusuna verilebilecek cevaplardan biri dee oksijenli su kullanımı olabilir. Oksijenli su, iltihaplanma ve ağrıyı dindirmeye yardımcı olabilir. Oksijenli su ile gargara yaptıktan sonra ağzınızı iyice durulayın ve oksijenli suyu sakın yutmayın.

 

Ağrıyan Bölgeye Buz Uygulayın

“Evde diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşündüğünüzde akla ilk gelen öneri ağrının ve varsa şişliğin olduğu bölgeye buz uygulanmasıdır. Havluya sarılmış bir buz torbası ile dişinize 15-20 dakika kadar soğuk kompres yapabilirsiniz. Bunu, birkaç saatte bir tekrarlamanız gerekir.

 

Yatarken Yüksek Yastık Kullanın

Uzanırken ya da uykuya geçeceğiniz zaman yüksek bir yastık kullanmak diş ağrısını rahatlatabilir. Çünkü kan basıncı yatış pozisyonunda başa vurur ve diş ağrısı daha şiddetli hissedilir. Yastık bir nebze de olsa bunu hafifletebilir.

 

Ağrı Kesici Alın

“Şiddetli diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusunun şüphesiz ilk akla gelen cevaplarından biri de ağrı kesicilerdir. Çoğumuz diş ağrısı ve diş eti ağrısında hemen ağrı kesicilere sarılırız. Ancak sorun dişin kökünde ise bu yöntem geçici olur ve ilacın etkisi geçtikten sonra ağrı yeniden başlar.

 

Karanfil Yağı Sürün

Karanfil yağı ağrıyı ve iltihabı geçirmeye yardımcı olabilen bir antiseptiktir. Bir parça pamuğa biraz karanfil yağı damlatıp ağrıyan dişinize uygulayın. Küçük bir bardak suyla bir damla karanfil yağı damlatıp onunla ağzınızı da çalkalayabilirsiniz.

 

Vanilya Özütünden Faydalanın

Vanilya özü de geçici bir ağrı kesici görevi görür. Vanilya özütünün içerisinde bulunan antioksidanlar iyileşmeyi hızlandırabilir.

 

Sarımsak Macunu Yapın

Soyulup ezilmiş bir diş sarımsağın macun kıvamına getirilmiş hali de ağrı olan bölgeye uygulandığında ağrıyı kesilebilir. Allisin maddesi içeren sarımsak, bu sayede bakterileri öldürüp ağrıyı dindirmeye yardımcı olur.

 

Nane Çayı Poşeti Koyun

Nanenin mide bulantısındaki yatıştırıcı etkisi gibi bir özellik diş ağrısında da geçirlidir. Bir nane çayı poşetini soğutup ağrılı bölgeye koyabilirsiniz. Poşetin soğuduğundan emin olun.

Bu öneriler, geçici olarak ağrıları dindirmeye yarar. Dişlerde enfeksiyon ya da çürük varsa, kalıcı tedavi için diş doktorundan randevu alınması gerekir.

 

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısı tahriş kaynaklıysa; 

  • Besinleri o bölgeyle çiğnemeyin,
  • Yumurta ve yoğurt gibi yumuşak besinler tüketin, 
  • Çok soğuk, çok sıcak besinler yemeyin,
  • Tatlı besinlerden uzak durun,
  • Sigara içmeyin,
  • Dişlerinizi düzenli fırçalayın,
  • Diş aralarınızı diş ipi kullanarak temizleyin,
  • Yılda iki kez diş hekimine gidin.

Şiddetli diş ağrısı için ağrı kesici kullanın. “Zonklayan diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşünüyorsanız bu ağrıyı evde kendi kendinize geçiremeyeceğinizi bilin. Çünkü diş ağrısı zonklama şeklindeyse bu, dişin içindeki bir ağrıdır ve diş hekime gitmeden evde kendi kendine geçirilemez.

Diş etindeki bir tahrişten (kızarıklık ile belirti gösterir) kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde geçebilir. Bu süre zarfında o dişle çiğneme hareketi yapmamaya çalışın. Hatta mümkünse yumurta, yoğurt gibi daha yumuşak besinler tüketin. Diş hassasiyeti yaratacak tatlı, çok soğuk ve çok sıcak besinlerden uzak durun. Sigara içmeyin.

Ağrıyı kesmek için kesinlikle alkol veya kolonya gibi ürünleri kullanmayın. Çünkü bu tür ürünler diş eti tahrişine ve ağızda o bölgede yanığa sebep olur. Basit bir ağrı kesici ile geceyi geçirip ertesi gün mutlaka diş doktoruna gidin. Diş ağrısına sebep olabilecek çürükleri önlemek için ağız hijyenini sağlarken günde en az bir kez diş ipi kullanın ve dişlerinizi düzenli fırçalayın. Yiyecek kalıntıları ve plakları (bakterilerin diş yüzeylerinde oluşturduğu yapışkan form) çıkarmak için diş ipi ve arayüz fırçası yardımcı olur. Yılda iki kez diş hekimine görünün.

 

Çocuklarda Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Çocuğunuz yeterince büyükse ağrıyan dişini göstermesini ve ağrısını tarif etmesini isteyin. Çocukların diş ağrısını geçirmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Çocuğun, ılık suyla ağzını çalkalamasını sağlayın. Hatta bir çay kaşığı tuz karıştırıp onunla çalkalama yapmasını isteyin.
  • Dişlerin arasına bir şey sıkıştıysa diş ipi kullanarak bunları çıkartın.
  • Diş çevresinde şişlik veya sivilce olup olmadığını kontrol edin. Çünkü bu durum, diş apsesi belirtisi olabilir. Diş kırığı var mı, renk değişikliği var mı bakın.
  • Soğuk kompres uygulayın.

Çocuklarda diş ağrısı tedavisi çocuğun yaşına, belirtilere ve genel sağlık durumuna göre şekillenir. Çocuklarda diş ağrısında antibiyotik, ağrı kesici, tuzlu su ile ağız çalkalama, diş çekimi, dolgu, apsenin temizliği, kanal tedavisi gibi tedaviler uygulanır. Çocuklarda yaygın görülen diş çürüklerine karşı 6 ayda bir kontrol önemlidir. Çocuklarda diş ağrısı sorunu ile karşılaştığınızda, en kısa sürede bir diş hekiminden randevu almanız önerilir.

 

Diş Ağrısı Nasıl Engellenir?

Birçok diş ağrısı vakası diş çürümesinin sonucu ortaya çıktığından dolayı, ağız hijyenine özenle dikkat etmek bundan kaynaklı diş ağrılarını önleyebilir:

  • Düzenli olarak florürlü diş macunu ile dişleri fırçalamak,
  • Günde en az bir kez diş ipi kullanmak,
  • Profesyonel temizlik için yılda iki kez diş hekimine danışmak iyi ağız hijyeni uygulamaları arasında sayılır.
  • Bununla birlikte şeker miktarı düşük yiyecekleri tercih etmek dişlerin daha uzun süre sağlam kalmasına yardımcı olabilir.

Diş ağrısı yaşamamak için almanız gereken önlemleri, tüm detaylarıyla bir diş hekiminden alabilirsiniz.


Anahtar Kelimeler: AĞRISI NASIL GEÇER?

TÜRK KIZILAY BAYRAMPAŞA'DAN HASAN MUTLU'YA ZİYARET

ÜMRANİYE’YE 3 ALTIN MADALYA BİRDEN: AVRUPA’DA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEKLER

BAŞKAN EREN ALİ BİNGÖL, 19 MAYIS'I GENÇLERLE PLANLADI

ŞİLE’DE DOĞA MERAKLILARI 10. ŞAKAYIK ŞENLİĞİ’NDE BULUŞTU

FATURALARA YENİ DÖNEM GELİYOR

ÖZEL İNSANLARDAN, ÖZEL ÇALIŞMALAR SERGİLENDİ

BAYRAMPAŞA VAKFI’NDAN HASAN MUTLU’YA ZİYARET

BAYRAMPAŞA YEŞİLAY’DAN MUTLU’YA ZİYARET

SAPIK SUCU, HAKİM KARŞISINDA

İMAMOĞLU’DAN BAŞKAN BAHÇETEPE’YE TEBRİK ZİYARETİ

İSMETPAŞA MUHTARI VE AZALARIN’DAN MUTLU’YA ZİYARET

RUMELİ TÜRKLERİ DERNEĞİNDE BAYRAK DEĞİŞİMİ

PAŞA’LI MEHMET AKİF’TEN BÜYÜK BAŞARI

SULTANGAZİ BELEDİYESİ’NDEN ANNE ÇOCUK PİKNİĞİ

İSKİ’DEN DİJİTAL TEKNOLOJİ ATAĞI

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ MAYIS AYI MECLİSİ 1. OTURUM YAPILDI.

SANCAKTEPE'DE HIDIRELLEZ COŞKUSU

MALTEPE ORMANLARINDA TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

ÇOCUKLAR TRAFİK KURALLARINI VE İLK YARDIMI, TRAFİK EĞİTİM PARKI’NDA EĞLENEREK ÖĞRENDİ

“GÖRKEMLİ HATIRALAR” İLE ATAŞEHİR’DE 3 FİDAN ANILDI

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

09.05.2024

  • İMSAK 04:02
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 13:06
  • İKİNDİ 16:59
  • AKŞAM 20:16
  • YATSI 21:52
  • Perşembe 20.8 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Cuma 17.8 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.8 ° / 11.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16