KOMİSYONUN AMACI NEDİR?, İLİM YUVALARINDA NELER OLUYOR?, TOPLUM NEDEN TEDİRGİN? EMEKÇİLERİN HAKKI NEDEN VERİLMEDİ?, LİYAKATE GÖRE Mİ? PARTİZANLIKLA MI?
Seçimler geçeli beş ay gibi bir zaman oldu. Beş ay içerisinde belediyenin projelerinden daha çok dip dalgadan sansasyonel kararları ve elaman çıkarmaları veya yer değiştirmeleri konuşuldu.
Tabi sosyal tesislere makyaj yapıp “Çay 3 TL” politikası iyi tuttu, bu perde yüzeyde daha çok konuşuldu.
Fakat buna rağmen dip dalgada asıl konular ve tereddütler de yerini aldı.
Göreve gelir gelmez, “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu” kurulması, cumhurbaşkanının resminin indirilmesi, SMS ile eleman çıkarılması, mescit kapatma, hakaret paylaşımı, İlim Yayma ve Pusula derneğinin yerlerinden çıkarılması ve hızlı bir kadrolaşmaya gidilmesi v.b konular konuşuluyor ve endişeyle izleniyor, ve dip dalgadan sorular ardı ardına geliyor.
KOMİSYONUN AMACI NEDİR?
“Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu” aslında “Cinsiyet eşitliği) şeklindeki bu komisyon TBMM’de 2009 Yılında geçen 5840 Sayılı Kanun ile kurulmuştur. Toplum değerlerine zafiyet getiren bir kanundur. LGBT’lilerin çok sevdiği bir kanundur. Özellikle muhafazakar kesimi rahatsız etmektedir.
Seçim sonrası yeni yönetimin ilk meclisinde “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu” kurulmasındaki amaç nedir?
İLİM YUVALARINDA NELER OLUYOR?
Bayrampaşa’da yıllardır eğitime hizmet eden kuruluşlardan olan Liman Gençlik, İlim Yayma Cemiyeti Bayrampaşa Şubesi ve Pusula Derneği hizmet ettiği mekanlardan çıkarıldı. Bu kurumların çıkarılması sonrası:
Bu kurumlar neden mekanlarından çıkarıldı?
Belediye mekanlarını bazı derneklere verileceği doğru mu?
Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinin “Cemevi” yapılacağı iddiası doğru mu?
TOPLUM NEDEN TEDİRGİN?
Çıkan haberler sonrası ne kadar da yalanlamaya çalışsalar da, baskıları üzerine ağız değiştiğini kamuoyu biliyor. Mescide dokunulması, Sezai de kim? denilmesi, kuran harflerine laf edilmesi ve ilim yuvalarına dokunulması endişeyi beraberinde getiriyor.
Bu olaylar sonrası endişeler yerini alırken:
BAYGEM, Bilgi Evleri, Bilim Merkezi gibi eğitim merkezlerinde nasıl bir eğitim sistemi uygulanacak, milli ve manevi değerlerimizden uzaklaşılacak mı?
EMEKÇİLERİN HAKKI NEDEN VERİLMEDİ?
Genel siyasetinde emekçi ve emekten bahseden bir partinin belediyesinde daha göreve gelmelerinin ayını doldurmadan SMS ile işten çıkarılmalar olmuştu. Tepkiler üzerine bunların bir kısmı geri alındı sonraki zamanlarda tek tek çıkarmalar devam etti.
İşten çıkarıldıkları gibi akabinde haklarını almaları için mahkeme kapıları adres gösterildi.
Bir video paylaşımı ile de belediye emekçileri karaktersiz olarak gösterildi.
Seçimlerde siyasi çalışmalar yapanlara bile dokunulmayacak denilmesine rağmen:
Emekçilerin ekmeğiyle neden oynandı?
İşten çıkarılanların hakları neden ödenmedi de mahkeme kapıları adres gösterildi?
LİYAKATE GÖRE Mİ? PARTİZANLIKLA MI?
Her yeni gelen yönetim kendisine bir A takımı oluşturması doğaldır. Belediyelerde A takımı başkan yardımcılarıdır. Önceki dönemlerde 5 veya 6 başkan yardımcılığı ile yönetilirken bu dönem 7 başkan yardımcısı oldu.
Siyasi başkan yardımcıları zaten Bayrampaşa’yı bilen ve millet iradesiyle seçilmiş kişilerdir.
Bürokrat başkan yardımcıları ise millet iradesiyle değil iki dudak arasında verilen kararla başkan yardımcısı olur. Bu başkan yardımcıları genelde liyakat esasına göre değil partizanca veya ahbap çavuş ilişkileri, akraba yandaş ilişkileri daha ön planda oluyor.
Bayrampaşa’dan olan ve bölgeden olanlara kimse bir şey demiyor. Bayrampaşa’yla ilgisi olmayan, Bayrampaşa’yı bilmeyen başkan yardımcıları için vatandaşın kafasında sorular var.
Belediye sitesine konulan CV’lerde incelediğimiz zaman önemli başarılara imza atanlar olduğu gibi, önemli bir başarı grafiği olmayan, hatta öz geçmişini gizleyenler olduğu iddia ediliyor.
Bu başkan yardımcıları Bayrampaşa’ya ne katacak?
Değişen müdür ve yöneticilere bakarak vatandaş soruyor.
Liyakat üzerine mi yoksa partizanlık, yandaşlık, ahbap çavuş ilişkileri üzerine mi atamalar yapılıyor?
Müdürlüklerde değişenlerin neredeyse çoğunluğu Bayrampaşa dışından geliyor.
Gaziosmapaşa’dan, Şişli’den, Beyoğlu’ndan, Beşiktaş’tan v.s gelip Bayrampaşa’ya ne kadar faydası olacak?
Bu kişilerin konumlarında çok kariyerli, insani değerleri kaliteli insanlar olabilir. Fakat dışarıdan geldiği için, Bayrampaşa’yı Bayrampaşalıyı tanımadığı işçin kendileri de zorlanacak hizmetlerde aksama olmayacak mı?
Yine yeni gelen müdür veya memur, önceki müdür veya memuru atamayacağınıza göre belediye bütçesine külfet getirmeyecek mi?
Memur veya işçi çalışanlar yönetime göre şekil alırlar. Herkes evine ekmek götürmek için çalışıyor. Her bir bireyde verilen görevi en iyi şekilde yapar. Eğer yapmıyorsa yönetimin büyük hatası vardır. İnsanların ekmeğiyle oynamak zulümdür. Her şeye rağmen suiistimal ediyorsa gereği yapıldığı zaman kimse bir şey diyemez.
Devlette devamlılık sadece yarım kalan inşaatı tamamlamak değildir, devraldığın malzemeyi nasıl değerlendiriyorsanız, çalışan kadroyu da değerlendirmektir. Geçmiş dönem belediyesinde görev almış olması, başka siyasi parti mensubu olması, farklı fikirde olması onun ekmeğiyle oynanması için bir sebep midir?
Siyasi olsa dahi çalışmalarına vatandaşın şahit olduğu, toplum gönlünde yer eden bazı yöneticilerin neden görevinden alındığına veya işten çıkarıldığına akıl ermiyor. Vatandaş ister istemez sormak zorunda kalıyor.
Kadın yaşam merkezinde kuruluşundan itibaren yıllardır yöneticilik yapan Gülay Altun neden çıkarıldı? Yerine gelen daha mı liyakatli?
Veteriner Müdürlüğünde, bütün zamanlarda önlüğüyle işinin başında olan, siyaseten de çok kendini belli etmeyen Veteriner Hekim Tayfun Nasuhbeyoğlu neden görevden alındı? Yerine hem de Bayrampaşa dışından, Beyoğlu’ndan gelen daha mı liyakatlidir?
Sağlık Müdürlüğünde, Dr. Kenan Kır dediğiniz zaman Bayrampaşalıların tanıdığı bir isimdi. Bayrampaşalıların sorunlarını bilen çözüm üreten bir isimdi. Bayrampaşalılar Sağlık müdürlüğüne, sağlık sorununun dışında Kenan Kır diye gelirdi. Tüm zamanlarda en iyi şekilde kurumu temsil eder, proje üretir kurumu bir adım öne çıkarmak için çaba sarf ederdi.
Dr. Kenan Kır neden görevinden alındı? Yerine hem de Bayrampaşa dışından, Beşiktaş’tan gelen daha mı liyakatlidir?
Daha bir çok kişiyi sayabiliriz. Değişim için bir sebep olmalı.
Başkan eğitimci, başkan yardımcısı hem de çok iyi eğitimciyken Şişli'den getirilen Eğitim danışmanına gerek var mıydı?
Önceki yönetimin en çok eleştirildiği şey yandaşlarını, yakınlarını, partilileri işe aldı oluyordu. Bayrampaşa’yı 30 Yıldır aynı ekol, 20 Yıldır aynı parti, 13 yıldır aynı başkan yönetiyor. 30 yıl içinde sadece iki başkan yönetti. 30 Yıl sonra bu tartışmalar yapılıyor.
Şimdi aynı şeyleri yaşıyoruz. 30 Yılda o halen gelen Bayrampaşa yönetimi 5 ayda aynı duruma geldi. Sosyal tesisler dahil belediyeye, kimi danışman, kimi müdür, kimi müdür yardımcısı, kimi şef, kimi şoför durmadan adam alınıyor. Onun yakını, bunun eşi, çocuğu, akrabası ve partililer işe alınıyor.
Önceki yönetimin 30 yılda yaptığını, şimdi 5 ayda yapılıyor.
Hatırlayanlar vardır, “Devlette Devamlılık Adil Bir Yönetimle Sağlanır” yazımızın içinde “Devlette Devamlılık Tüm Katmanlarıyla Olur.” Demiştik.
Tekrar söyleyelim, devlette devamlılık yarım kalan bir inşaatı, yarım kalan bir parkı yapmakla olmaz. Devlette devamlılık yarım kalan çalışmalar ve personeliyle birlikte olur. İşten çıkarılan, görevi değiştirilen herkes bu ülkenin vatandaşıdır. Yönetimler, partililerle değil fikri siyasi görüşü ne olursa olsun mevcut kadroyla devlette devamlılığı korumak zorundadır. Adil yönetim böyle olur.
İstanbul
12.10.2024