DEPREM SONRASI VERTİGO SALGINI: HASTANELERDE ARTAN VAKA SAYISI ENDİŞE VERİYOR!

DEPREM SONRASI VERTİGO SALGINI: HASTANELERDE ARTAN VAKA SAYISI ENDİŞE VERİYOR!

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerin ardından, acil servislerde en sık görülen sağlık sorunlarından biri olan vertigo şikayetleri alarm veriyor.

 Konya Kızılay Hastanesi Nöroloji bölümünden Uzman Dr. İlker Bebek, depremin ardından vertigo vakalarında artış olduğunu belirterek, uykusuzluk ve stres gibi faktörlerin vertigoyu tetiklediğini açıkladı. Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan depremler sonrasında, deprem bölgesinde acil servislere başvuran hastalarda psikojen ve anksiyeteye bağlı olarak vertigo vakalarında artış gözlendi. Uzman Dr. İlker Bebek, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Vertigo Vakalarında Artış Kaydedildi

Uzman Dr. Bebek, "Deprem sonrasında psikojen ve anksiyeteye bağlı olarak vertigo hastalarımızın sayısı oldukça arttı. Bu nedenle, psikojenik hastalıklar ve anksiyeteye yönelik tedavileri diğer vertigo tedavilerine ek olarak tercih ediyoruz. Hastalar, acil servislere baş dönmesi, çevrenin dönmesi veya yer kayması gibi hastadan hastaya değişen şikayetlerle başvuruyor" dedi. Vertigonun yaşam kalitesini düşüren önemli bir sorun olduğunu belirten Uzman Dr. Bebek, "Dünya nüfusunun yaklaşık %10'unu etkileyen bu hastalıktan kadınlar, erkeklere göre daha fazla etkilenmektedir. En sık başvuru nedenlerinden biri olan vertigo genellikle beynin kan dolaşımında yetersizlik olduğu durumlarda görülen baş dönmesi (santral vertigo) ve kulaktaki denge merkezinin etkilenmesine bağlı olarak dengenin bozulması (periferik vertigo) şeklinde ikiye ayrılır. Ayrıca, kalp ve damar hastalıkları, metabolik hastalıklar da nedenler arasında yer alır. Bunun yanı sıra inme, migren, beyin tümörleri gibi beyinle ilgili nedenlerin yanı sıra iyi huylu pozisyonel baş dönmesi (benign pozisyonel vertigo) ve Meniere gibi iç kulaktaki aşırı basınç gibi nedenler de bulunur" şeklinde konuştu.

İlaçsız Tedavi İmkânı Var

Vertigonun nedenini araştırmak ve patolojiyi belirlemek için multidisipliner bir yaklaşım ve kapsamlı tetkikler gerektiğini ifade eden Uzman Dr. Bebek, "İyi huylu pozisyonel baş dönmesi en sık görülen vertigo nedenidir. İç kulaktaki denge organından beyne sinyal taşıyan denge sinirinin iltihaplanmasıyla karakterize olan iç kulak enfeksiyonu (vestibüler nörit) ve iç kulak su basıncının artmasıyla (Meniere) kulaktan kaynaklanan vertigo nedenleridir. Teşhis konan ve iyi huylu pozisyonel baş dönmesi teşhisi konulan hastalara baş dönmesi için bazı manevra tedavileri uygulanır ve genellikle ilaç tedavisine ihtiyaç duyulmadan tedavi tamamlanır" diye belirtti.

Sağlıklı Beslenme Önemli

Vertigo nedenlerinin yanı sıra, uyku düzensizliği, başa darbe almak ve stres bozukluklarının da nedenler arasında yer aldığını belirten Uzman Dr. Bebek, "Büyük deprem felaketinin ardından hastanelere başvuran vertigo şikayetiyle gelenlerin sayısında gözle görülür bir artış oldu. Bu hastaların bir kısmı daha önceden vertigo atakları geçirenlerden oluşurken, çoğunluğu depreme bağlı anksiyete, stres bozukluğu ve kaygılı ruh hali geliştiren hastalardan oluşmaktadır. Bu tür hastaları nörolojik ve KBB muayenelerinden geçirerek müdahale edilmesi gereken bir durum olup olmadığını inceleriz. Sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Bol su içmek, çay, kahve, sigara ve tuz tüketimini azaltmak, vertigo hastalığı için önemli önerilerdir. Stres seviyesini düşüren önerilerde bulunarak, gerektiğinde ilaç tedavisini de eklemeyi öneriyoruz" şeklinde konuştu.