https://www.atakansigorta.com/

DEPREM KORKUSU HERKESTE FARKLI OLABİLİR

Deprem gibi doğal afetler halk arasında ortak korkuya sebep olur. Depremin ne zaman olacağını, şiddetini ve yarattığı etkileri bilememek bu korkuyu besler. Bu korkular ve kaygılar herkeste farklı olabilir.

TARİH: 23.11.2022 12:19
Son Güncelleme: 23.11.2022 12:19

Deprem sonrasında eski yaşama dönmek biraz zaman alabiliyor

Deprem ve yarattığı etkilerin korku, öfke, suçluluk ve pişmanlığın deprem sonrasında gösterilen tepkiler arasında olabileceğini söyleyen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Deprem gibi travmatik olaylar, kişilerin bir süre tedirginlik yaşamasına neden oluyor. Günlük yaşamında bu gibi yaralayıcı ve oldukça etkileyici bir deneyim yaşamayan kişi için deprem sonrasındaki süreç oldukça zorlayıcı olabiliyor ve kişinin yeniden yaşamına kaldığı yerden devam etmesi ayları hatta yılları bile bulabiliyor” diye konuştu. 

Özellikle enkaz altından çıkmış veya yakınını kaybetmiş kişiler için durumun çok daha zor olduğunu dile getiren Dokuzlu, “Sağlıklı olan, bu süreçten bir süre sonra normal yaşama devam etmektir ancak travma yaşayan kişi adaptasyon evresinde ve travmayla başa çıkma konusunda zorluk yaşıyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalı” hatırlatmasında bulundu.

Travma yaşayan insanlarla doğru iletişim kurmak da önemli. Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, deprem gibi afetlere maruz kalan kişilere nasıl destek olunabileceğine ilişkin önerilerde bulundu:

Olaya maruz kalan kişiyi dinleyin

Kişi yaşadığı olumsuz durumu tüm ayrıntılarıyla paylaşmak isteyebilir veya hiç bu konu hakkında konuşmak istemeyebilir. Neler hissettiğini, neler yaşadığını anlatmasına izin verin ve sabırla dinleyin. Yaşadıkları hakkında paylaşımda bulunmak istemiyorsa ısrarcı olmayın. Dinlerken yargılamayın, eleştirmekten kaçının. Yaşadığı olumsuzluğu paylaşacağı birinin olduğunu bilmek ona iyi hissettirecektir.

Ona ihtiyacı olduğunda yanında olacağınızı söyleyin

Olumsuz durumlar sonrasında insanlar her zaman konuşmak istemeyebilir, olayı hatırlatacak şeyleri düşünmek istemeyebilirler. Bazen hiçbir şey yapmadan sadece yanında olmak, varlığınızı hissettirmek bile iyi gelecektir. Bu gibi olaylar sırasında veya sonrasında ihtiyaç duyulan şey kişiyi dinleyen, güven veren, anlamaya çalışan, hoşgörülü birinin yanında olduğunu hissetmesidir. İhtiyacı olduğu her zaman size kolayca ulaşabileceğini hatırlatın.

Sağlıklı düşündüğü bir dönemde olmadığını, zamana ihtiyacı olduğunu unutmayın

Afette kayıp yaşayan kişi bu yıkıcı olayın etkisiyle bir süre sağlıklı düşünemeyebilir, kendini anlatırken duygularını ifade ederken zorlanabilir, günlük yaşamına geri dönmesi zaman alabilir. Bu sırada çevresindekilerin desteği, söyledikleri, kişinin iyileşmesine katkı sağlar. Hemen eski yaşantısına dönmesini beklemek ve hiçbir şey olmamış gibi davranmak yapılan en büyük hatalardan biridir.

Yaşadıkları şok ve çaresizlikle birlikte olaylar hakkında doğru yorumlar yapamayabilirler. Bu nedenle onları rahatlatmak adına geçici çözümler üretmek yerine kalıcı ve yaşamlarını kolaylaştırıcı gerçekçi fikirlerle yardımcı olmaya çalışmalısınız.

Toplumdaki diğer bireylere de destek olmak adına afet sonrası psikolojik destek sağlamaya gönüllü uzman kişilerin iletişim bilgilerini mümkün olduğunda fazla kişiyle paylaşmaya çalışın. Buna ek olarak sosyal medyadaki yanlış ve yanıltıcı, paniğe sürükleyici bilgilerin yayılmaması için bu bilgileri gerekli yerlere bildirin.

Suçlayıcı dil kullanmak yerine bugünlerde uzlaşmacı, yardımcı ve barışçıl bir dil kullanmaya çalışın. Birçoğumuz yaşanılan üzücü afetler nedeniyle üzgünüz, duygularımızı paylaşmak istememiz oldukça normal fakat bunu yaparken kendimizi ve başkalarını huzursuz edecek söylemlerden uzak durmalıyız. Toplumdaki kaygının fazla olması kişilerarası çatışmayı ve anlayışsızlığı da beraberinde getirebilir. Bu da gereken yardıma yeterince odaklanmayı engelleyebilir.

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

171 Sayı

170, Sayı

BAŞKAN HASAN MUTLU’DAN CEZAEVİNDEN YENİ YIL MESAJI “HUKUK OLMADAN HUZUR OLMAZ”

TERAZİDERE'DE VATANDAŞA İMAMOĞLU VE MUTLU SELAMI

BAŞKAN VEKİLİ AKIN, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MEHMET FATİH KACIR’I ZİYARET ETTİ

ARNAVUTKÖY’DEN GENÇ ÇİFTLERE DEV DESTEK: 45.000 TL NAKİT VE ÜCRETSİZ NİKAH

TÜRKİYE BOSNA SANCAK DERNEĞİ'NDEN, İBB İTFAİYE DAİRE BAŞKANI ALBAYRAK’A GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

BAŞKAN VEKİLİ AKIN MESAİYE OKUL SIRASINDA BAŞLADI

BAŞKAN VEKİLİ AKIN’DAN BEYKOZ VE ÜMRANİYE’YE NEZAKET ZİYARETİ

AK PARTİ BAYRAMPAŞA DANIŞMA MECLİSİ TOPLANDI

BAYRAMPAŞA'DA YILBAŞI ÖNCESİ SIKI DENETİM

BU GECE İSTANBUL’A FIRTINA, YAĞMUR KAR GELİYOR

BAŞKAN ABDURRAHMAN DURSUN’DAN YENİ YIL MESAJINDA HUZUR DİLEDİ

REMZİ ALBAYRAK’ SERBEST BIRAKILDI, BEKİR ÖNDER’ TUTUKLAMA

BAŞKAN VEKİLİ AKIN’DAN VATANDAŞLARA "KUŞ YEMLİĞİ" ÇAĞRISI

CHP BAYRAMPAŞA SAĞMALCILAR METRO DURAĞINDA VATANDAŞLA BULUŞTU

BEYLİKDÜZÜ’NDE PARKLARA ÇİRKİN SALDIRI

TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NA SULTANGAZİLİ SPORCULAR DAMGA VURDU

GELECEĞİN ŞAMPİYONLARI BAYRAMPAŞA’DA YETİŞİYOR

BAYRAMPAŞA'DA EĞİTİM ZİRVESİ: EDEP TOPLANDI

AFETLERE KARŞI GÜÇ BİRLİĞİ: BAYRAMPAŞA HAZIRLANIYOR

BAYRAMPAŞA’DA GAZİLER VE GENÇLER OMUZ OMUZA

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
DEPREM KORKUSU HERKESTE FARKLI OLABİLİR

İstanbul

01.01.2026

  • İMSAK 06:50
  • GÜNEŞ 08:22
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 15:32
  • AKŞAM 17:53
  • YATSI 19:19

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9
  • Perşembe 4.4 ° / 0.4 ° false
  • Cuma 6.6 ° / 1.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 12.7 ° / 5.9 ° false