Tarih: 31.10.2020 12:43

CUMHURİYET KUTLAMASINA YAKIŞMADI!....

Facebook Twitter Linked-in

Bir toplumun birlik ve beraberliği, toplumun yaşadığı değerlerde farklılıkları gözetmeden biraraya getirmekle oluşulur. Toplumlarda birlik ve beraberlik benim fikrim herkes ben olacak diyerek olmaz.

Toplumlar farklılıklarıyla yaşar, eğer tek olmasını isteseydi yaratan zaten tek tip yaratır kimsenin de farklılık mücadelesine girmesine gerek kalmazdı.

Toplumların farklılıkları dini ve milli günlerde vede toplumsal değerlerde ortadan kalkar. Özelliklede milli günler farklı düşüncede, farklı inançta olan ortak bir iklimde yaşayan toplumları biraraya getirir.

İşte buna milli birlik ve beraberlik diyoruz.  

Cumhuriyet Bayramı da toplumun farklılıklarını ortadan kaldıran, toplumsal değerlerden bir gündür.

Cumhuriyetin 97. Yılının kutladığımız bu günlerde, Bayrampaşa ayağında bir tarafta düzensizlik diğer tarafta kutuplaştıran tartışmaları beraberinde getirdi.

Şimdi yapılan törenleri gördüğümüz zaman neydi o eski törenler diyesimiz geliyor. Tüm kurumlar çelenk sunarlardı, kurum başkanları ve mülki amirler alana geldiği zaman en azından ön sıradaki herkesin elini sıkıp selamlaşırlardı. Şimdi bakıyoruz bu değerlerde ortadan kalkıyor.   

PROTOKOL DÜZENİ YAPMAK BU KADAR ZOR MU?

Devlet yönetiminin belli bir nizamı, düzeneği vardır. Eğer bu düzenek bozulur, nizami kurallar kaybolursa işleyişin de tabiri caizse cılkı çıkar.

Son Milli günlerin kutlanmasında, çelenk koyma törenlerinde bir nizamsızlık, düzensizlik gördük. Pandemi dolayısıyla belli kurallar çerçevesinde yapılan törenler, bazı düzensizlikleri beraberinde getirdi.

Devlet düzeni içerisinde protokol sıralaması diye bir kural ve nizam vardır. Bunu sağlamak o kadar zor değildir. Kimin nerede duracağını belirlersiniz gerekirse yazı ve işaretlerle yerleri belli edersiniz. Bu durum 30 Ağustos Zafer Bayramı töreninde de dikkatimizi çekti, hatta haberimizin yanlış yapılmasına bile sebep oldu. Protokolde herkes durması gereken yerde durmalıdır ki, düzen nizam sağlansın.

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında da bu nizamsızlık vardı. İktidar partisi ilçe başkanı 30 Ağustosta 5. Sırada, Cumhuriyet Bayramı Kutlamasında 3. Sırada yer aldı, Ana muhalefet protokol dışında kaldı. Gerekli yerde olması gerekenler olmazken, olmayanlar protokol sıralamasında göründü.

1.Sırada Kaymakam, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı 2. Sırada tam bu üçlünün arkasında bir tarafa iktidar partisinden itibaren sırayla siyasi partiler, diğer tarafa da müdürler sıralaması diğer sıraları da  birimlerin üyeleri ve vatandaşlar olması gerekir.

Bu kadar basit bir sıralama neden yapılamıyor? Diye soruyoruz.

MUHTARALAR SEÇİLMİŞLERDİR

Geçmiş yıllarda bunu defalarca yazdık bir kez daha bir cümlede muhtarlar için söyleyecek sözümüz var.  Muhtarlar siyasi partiler gibi seçilmişlerdir.  Protokolde siyasi partilerin arkasından en azından emniyet, milli eğitim, sağlık müdürlüklerinden sonra yer verilmelidir. En sonlara bırakılmamalıdır.

SİYASİ PARTİNİN ÇELENGİ YERE YATIRILAMAZ

Cumhuriyetin 97. Yıl kutlamalarında Bayrampaşa’da çelenk töreninden beri asıl tartışılan konu bir siyasi partinin çelenginin yere yatırılması ve gizlenmesidir.

Geçmiş yıllarda tüm kurumlar milli bayram törenlerinde çelenk koyarlar, tüm kesimler bir kaynaşma sağlardı. Yapılan değişiklikle Kaymakam, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı çelenklerinden sonra saygı duruşu, istiklal marşı okunuyor resmi törenden sonra koymak isteyen kurumlar çelenklerini anıta koyuyorlardı.

Bu yılki Cumhuriyetin 97. Yıl kutlamaları kapsamında CHP Bayrampaşa İlçe Başkanlığı çelengiyle alana geldi. Görevliler tarafından çelenk alan dışına çıkarıldığı gibi yere yatırıldı. İlçe Başkanı Hasan Mutlu’nun müdahalesi sonrası çelenk yerden kaldırıldı, tören alanın dışına getirildi burada da bir şekilde görevliler tarafından gizlenmeye çalışıldı. Tören bitmesine, göbek alan boşalmasına rağmen çelengin konulmasına izin verilmedi. Uzunca bir süre bekletildikten sonra çelenk konulmasına izin verildi. CHP İlçe Başkanı Hasan Mutlu’da çelenk koyma sonrasında sitem dolu bir konuşma yaptı.

Öncelikle şunu söyleyelim ki, hangi parti olursa olsun; bir partinin çelenginin, flamasının bu şekilde bir  harekete maruz kalması hiç yakışmamıştır. Fikri ne olursa olsun CHP cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte kurulmuş bu gün de ana muhalefet partisidir. CHP’nin fikrini beğenmeyebilirsiniz fakat aşırı uç değil, terör örgütü değil, ayrılıkçı bir kuruluş değildir.  İlçe yöneticileri de her tür kurallara uyumlu insanlardır. Eğer bir sıkıntı varsa önceden bilgilendirilmesi ve birlikte plan yapılması gerekmektedir.

Böyle bir kuralı kim koydu?

Bu talimatı kim verdi?

Birileri içgüzarlık mı yaptı?

Bunu bilmiyoruz fakat herkesin gözü önünde cereyan eden, tolumu kutuplaştıran bu olay önce Cumhuriyet Türkiyesine ve Bayrampaşa’ya hiç yakışmadı.

Devlet törenin akabinde önceden izin alan tüm kurumlar çelengini rahat koyabilmeli o coşkuyu yaşayabilmeli.        

Bu olay toplumda ciddi sıkıntılar meydana getirmiş, tartışmaları ve süizanlarıda beraberinde getirmiştir.

Toplum devletine güvenir, devletin her kurumuna saygılıdır fakat kutuplaştırmalara karşıda bakışı değişmez.

Bu konu kaymakamlık makamını ilgilendiren bir konudur. Toplumu rahatlatacak bir açıklama yapılmalıdır. Eğer açıklama yapılarak, bu olay açıklığa kavuşturulmaz ise makama karşı bakışı da kimse engelleyemez.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —