180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

171 Sayı

170, Sayı

169. Sayı Kasım 2024

ÇOCUKLARIN DA HAKLARI VAR

‘Uluslararası Çocuk Haklarının İzlenmesi: Küresel Örnekler Sempozyumu’, Üsküdar Üniversitesi tarafından Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

TARİH: 19.10.2023 11:34
Son Güncelleme: 19.10.2023 12:24

Açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, Üsküdar Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurper Ülküer ve Kanada New Brunswick Üniversitesi Globalchild Programından Dr. Ziba Vaghri katılım gösterdi.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuk hakları konusunun yanlış bilinen, çocukları koruma hakları gibi anlaşılan bir konu olduğunu ifade etti ve çocuk hakları konusunun toplum tarafından doğru anlaşılmadığını söyledi.  Prof. Dr. Tarhan, “Çocuk bizim çocuğumuz ama bizim kölemiz değil. Köle efendi ilişkisi gibi anne çocuk, baba çocuk ilişkisini görmek çocuk haklarına yönelik yapılan hatalardan biri.” dedi.

“Çocuk hem aileye ait hissedecek kendisini hem de özgür hissedecek.” diyen Tarhan, çocuğun bireyselleşmesine izin verilmediğini, aşırı koruyuculuğun çocukları özgüven düşüklüğüyle yetiştirdiğini ve çocuklarda aileye bağlılık değil bağımlılık oluştuğunu anlattı.

ANNEDEN PSİKOLOG, ÖĞRETMEN OLMAZ

Çocuklara aklının duygularını yönetmesi gerektiğinin öğretilmesinin önemine vurgu yapan Tarhan, bunun öğretilmemesi durumunda uzamış ergenlikler yaşandığını söyledi. Prof. Dr. Tarhan, “Anneden öğretmen olmaz, anneden psikolog olmaz. Anne, annelik rolünü yaşayacak. Anne kaptan gibi olmayacak, çocuğun hayatının kaptanı gibi olmayacak, kılavuz kaptanı gibi olacak. Çocuk hayatını yönetecek anne referans noktası olacak, fikir verecek, kararı çocuğa bırakacak.” dedi.

SAVAŞLAR ÇOCUK HAKLARINA ZARAR VERİYOR

Prof. Dr. Tarhan “İnsanın yalnızlaşmasının bedelini en çok çocuklar ödüyor. Çocuklar ihmal ediliyor, mağdur kalıyor. Savaşta da şu anda pek çok çocuk ölümleri olduğunu görüyoruz. Dün akşam öğrendik Gazze’de hastane bombalandı. 500 kişi ölüyor. Sivil kişiler ölüyor. Çocuk hakları sempozyumunda bu konuya dikkat çekmeden geçemedim. Filler dövüşüyor, çimler eziliyor. Çocuklar eziliyor. İyi ki nükleer silah var diyorum. Dünyada nükleer silah olmasaydı çok büyük savaşlar olurdu. Nükleer silah korkusu büyük savaşları duruyor.” Diyerek savaşların etkisine de dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurper Ülküer, “Dünya ülkelerinin hemen hemen hepsinin imzaladığı çocuk hakları sözleşmesi 30 yıldır bizimle birlikte. 30 yıldır bu sözleşme çocuk hakları ile birlikte çocuğun bir birey olduğunu bize tekrar tekrar hatırlatıyor. Çocukları kendi yolunu çizen bireyler olarak görür ve bizler sadece bu yolda onlara rehber olabiliriz. Çocuk hakları sözleşmesi bir koruma, gereklilik değil, çocukları yetkin bireyler olarak görebileceğimiz bakış açısı getirmiştir bize.” Dedi.

ÇOCUKLARIN YANINDA OLMAMIZ GEREKİYOR

Kanada New Brunswick Üniversitesi Globalchild Programından Dr. Ziba Vaghri, 21. Yüzyılda çocuk hakları önemine işaret etti. Dr. Vaghri, ” Gezegenimiz önemli sorunlarla karşı karşıya. İklim değişikliği, savaşlar, gıda güvenliği gibi birçok sorun var. Çocuklar da birçok sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. Bizim çocukların yanında olmamız gerekiyor. Ülkeniz çocukların hakları konusunda taahhütlerde bulundu. Bunlar ücretsiz sağlık ve eğitim konusu... Küresel seviyede daha da önemli olan, bu ülkenin kurucu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan’ı Çocuk Bayramı olarak ilan etti. Bu büyük bir onur ve örnektir” dedi.

TBMM Çocuk Hakları Komisyonu Kurucu Başkanı Halide İncekara, konuşmasına, “Bugün için renkli kıyafetler giymeyi planlıyordum ama akşam bir soykırıma şahit olunca siyah giymek zorunda hissettim. Aslında hepinizin gözlerinin içine bakarak ümitten aydınlıktan, yapılan bunca güzel çalışmaları, övünerek sizinle paylaşmak isterken bir soykırımla karşılaştım ve bunun ardı arkası gelmiyor.” diye başladı. “Bir ümit doğuyor ya bunları yapmasaydık bu zulüm nerelere varırdı diyorum. Onun için yine de ısrarla bütün kötü örnekler gözümüze batırılırken iyi örnekleri paylaşmaya devam edeceğiz, etmek zorundayız. İyinin yanında durup iyiyi güçlendirirken kötüye karşı da bir lanet okumanın hakkımız olduğunu düşünüyorum.” Diye ekledi.

 

Editör: Burak İnceoğlu

Anahtar Kelimeler: ÇOCUKLARIN HAKLARI

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

BAYRAMPAŞA KAYMAKAMI ABDULLAH ÇİFTÇİ'DEN GENÇLİK MERKEZİ KAMPINA ZİYARET

HALK EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRÜ'NDEN , MÜFTÜ EREN'E ZİYARET

ARDA TURAN, KAYMAKAM ÇİFTÇİ'Yİ ZİYARET ETTİ

BAŞKAN VEKİLİ AKIN CUMA PAZARI'NI ZİYARET ETTİ

BAYRAMPAŞA'DAN GENÇLERE ÇOK YÖNLÜ DESTEK

TÜRKİYE BOSNA SANCAK DERNEĞİ'NDEN ÇOCUK EVLERİNDEKİ YAVRULARA UNUTULMAZ ETKİNLİK

TÜRKİYE BOSNA SANCAK DERNEĞİ'NDEN MİNİK KAHRAMANLARA MORAL DESTEĞİ

BAŞKAN VEKİLİ AKIN, KULÜP BAŞKANLARINI AĞIRLADI

BAŞKAN VEKİLİ İBRAHİM AKIN'DAN YOĞUN ZİYARET TRAFİĞİ

CELİL DİNÇAR RUMELİ TÜRKLERİ DERNEĞİ GENÇLİK BAŞKANI OLDU

BAYRAMPAŞA MÜFTÜLÜĞÜNDE DİN HİZMETLERİ BULUŞMASI

KAYMAKAM ÇİFTÇİ İSO BAŞKANI BAHÇIVAN'I ZİYARET ETTİ

MEHMET ACAR'DAN GENÇ SPORCULARA MORAL ZİYARETİ

AFET YÖNETİMİNDE KADIN VE ÇOCUK ODAĞI KONUŞULDU

BAŞKAN ACAR VE TEŞKİLATI, KARTALTEPE'DE HANE ZİYARETLERİ GERÇEKLEŞTİRDİ

BAYRAMPAŞA KURUM AMİRLERİNDEN BAŞKAN VEKİLİ AKIN'A "HAYIRLI OLSUN" ZİYARETİ

VALİ GÜL VE KAYMAKAM ÇİFTÇİ'DEN BAYRAMPAŞA'DA 10 AİLE ZİYARETİ

KAYMAKAM ABDULLAH ÇİFTÇİ'DEN İLÇE EMNİYETİNE ZİYARET

TÜRK MİLLETİNİN BAŞI SAĞOLSUN

ŞEHİT ATEŞİ ETKİNLİKLERİ İPTAL ETTİ

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
ÇOCUKLARIN DA HAKLARI VAR

İstanbul

15.11.2025

  • İMSAK 06:16
  • GÜNEŞ 07:44
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 15:29
  • AKŞAM 17:53
  • YATSI 19:16

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7
  • Cumartesi 16.2 ° / 13.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 15.3 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.3 ° / 11.9 ° Güneşli