Tarih: 09.11.2023 10:02

ÇOCUĞUNUZ ZEKÂ VE HAFIZASINI DAHA İYİ KULLANABİLİR

Facebook Twitter Linked-in

Dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemleri çocuklarda öğrenme güçlüğüne sebep oluyor. Ayrıca birçok anne baba çocuklarının öğrendiğini unutmasından, hafızada tutamamasından şikâyet ediyor. Uzmanlara göre bu tür sorunlar yaşayan çocuklar beyin potansiyellerini tam olarak kullanamıyorlar.

Denizli Üstün Zekâ’nın kurucusu ve PDR Akademinin kurucularından Zehra Altunbaş, geliştirilen testlerle çocukların zihinsel işlevlerini tam potansiyeliyle kullanıp kullanamadığının tespit edildiğini, eğer öğrenme güçlüğüne ya da verilen bilgiyi hafızada tutmaya engel sorunlar varsa, bunların beyin egzersizleri ile giderilebildiğini kaydetti.

EGZERSİZLER ZEKÂYI GELİŞTİRİYOR

Beyin egzersizlerinin normal ve normalüstü zekâya sahip çocuklarla yapıldığını belirten Zehra Altunbaş, yapılan çalışmalar sonunda dikkat, odaklanma, hafızada tutma gibi sorunlar yaşayan çocukların kendi gerçek potansiyeline ulaştığını dile getirdi. 

Zehra Altunbaş, “Beyin fonksiyonlarına baktığımızda hepimizin bir güçlü olduğu alanlar var, bir de zayıf olup geliştirmemiz gereken alanlar var. Biz beyin gelişimi üzerine yaptığımız çalışmalarla herkesin kendi potansiyelini tam olarak kullanabilmesini hedefliyoruz. 

Çocuklara akademik bilgi vermiyoruz. Yapılan dikkat, odaklanma ve öğrenme testlerinin sonuçlarını bilgisayara aktarıyoruz. Yapay zekâ kişinin mevcut durumunu analiz ediyor. Geliştirilmesi gereken alanlarla ilgili rapor veriyor. Daha sonra süreölçer eşliğinde yaptığımız kâğıt kalem egzersizleriyle bu alanları geliştirmeye çalışıyoruz. Neyi ne kadar zamanda yaptıklarını periyodik olarak ölçüyoruz. Stratejik düşünme, dikkati toplama, hafızayı geliştirme üzerine binlerce farklı egzersiz var. Bu egzersizlerle dikkat ve odaklanma becerisini, hafızada tutma ve stratejik düşünme becerilerini geliştiriyoruz.” Dedi.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI NEDEN OLUYOR?

Günümüzde stres çok yoğun bunun yanında endüstriyel ürünlerle, GDO’lu ürünlerle besleniyoruz. Bu da beyindeki nöron gelişimini olumsuz etkiliyor.  Uyku düzeni olmayan kişilerde de ilk ortaya çıkacak şey dikkat problemi. Diyen Zehra Altunbaş, dikkat dağınıklığının neden olduğunu da açıkladı:

“Teknoloji beynimizi tembelleştiriyor. Bir toplama işlemini beyninizle yaparsanız bir gelişim sağlıyorsunuz ama hesap makinesiyle yaptığınızda size maalesef bir faydası yok. Yetkilerimizi bilgisayara devrettikçe beyni tembelleştiriyoruz. Topografik- bütünsel öğrenme diye bir kavram var. Teknoloji geliştikçe bu daralıyor. Stratejik düşünme becerilerini köreltiyor. Her şey hazır bilgi olduğu için bilginin kaydı ve birikimi gerçekleşemiyor. Neden sonuç ilişkisi kurulmayınca da bu beceri gelişmiyor. Maalesef okulda da ezberci bir eğitim sistemimiz var.” Dedi.

 

Editör: Burak İNCEOĞLU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —