Kalitesiz yakıt kullanımı, endüstriyel faaliyetler ve enerji üretiminin hava kirliliğine yol açtığını ancak temel sebebin bilinçsizlik olduğunu belirtiliyor.
Uzmanlar, yaşamsal ihtiyaçların neredeyse tamamının doğrudan ya da dolaylı olarak kirlilikte önemli rol oynadığını ifade ediyor. Kirliliğin nedeninin sadece kalitesiz yakıt, soba, kombi bacalarından ya da araçların egzozlarından çıkan gazlarla sınırlı olmadığı, tükettilen her kw elektriğin hava kirliliğine neden olduğuna dikkat çeken Dr. Ahmet Adiller, otomobil kullanımı gibi zaruri olmayan ihtiyaçlardan tasarruf etmenin çevresel kirliliği azalttığını söyledi. Hava kirliliğine yol açan etkenlerden bahsetti ve kirliliği bireysel olarak azaltacak önlemleri paylaştı.
HAVA KİRLİLİĞİNİN ASIL NEDENİ ‘BİLİNÇSİZLİK’
Kalitesiz yakıt kullanımı, endüstriyel üretim faaliyetlerinde kullanılan araçlar, enerji üretimi gibi pek çok farklı nedenler hava kirliliğine yol açsa da aslında bunların arkasında yatan temel sebep gerçekleştirdiğimiz pek çok faaliyette bilinçsiz olmamızdır.
ÇEVRESEL ÇIKARLAR İKİNCİ PLANA ATILIYOR
Bunun yanında değişen tüketim alışkanlıklarıyla beraber her bireyin tükettiği madde miktarı da artıyor. Günümüzde bundan 50 yıl önce olmayan pek çok eşya vazgeçilmezlerimiz arasında yer alıyor ve bu eşyaların üretimi için harcanan enerji, hammaddeler ve süreçler pek çok kirlilik türüne sebep oluyor. Bunlardan biri de doğal olarak hava kirliliği. Bu noktada alınabilecek önlemler tabii ki mevcut. Bu önlemlerin bir kısmı da yaygın olarak alınıyor. Ancak burada maalesef tam başarıya ulaşmış değiliz. Üretim konusunda daha fazla kar elde etmek için dünyanın farklı yerlerinde çoğu şirket çevresel çıkarları ikinci plana atıyor. Çevresel önlemler genel olarak sadece gider kalemi olarak görüldüğü için de mümkün olduğu sürece şirketler sorumluluklarını yerine getirmiyor.
KALİTESİZ YAKIT TÜKETİMİ TOPLUM SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR
Isınma amaçlı yakılan yakıtlar bunların belki de en temel ihtiyaçlar içerisinde yer alan kısmı. Pek çok insan soğuyan havanın etkisiyle evlerinde ısınmak için farklı yakıtlar kullanıyor. Bu yakıtların büyük bir kısmı özellikle kömür ciddi hava kirliliği oluşturuyor. Özellikle büyük şehirlerde daha az hava kirliliğine sebep olan doğalgaz kullanımının yaygınlaşması bunu bir nebze azaltsa da artan nüfusun günümüzde bu farkı kapattığını söyleyebiliriz. Özellikle maddi kaygılardan dolayı kalitesiz yakıt tüketmek hem bireysel olarak kullanan kişinin ve aile bireylerinin sağlığını hem de toplumsal sağlığı risk altına alıyor. Hava kirliliği kaynakları sadece soba, kombi bacalarında ya da araçların egzozlarından çıkan gazlarla da sınırlı değil. Aslında tükettiğimiz her kw elektriğin hava kirliliğine katkısı olduğunu söylersek dersek yanlış ifade etmiş olmayız.
İstanbul
24.11.2024