Ramazan ayı gelince İftar ve Sahur yemekleri her evde tatlı bir telaşa sebep olur. HAZIRLAYAN : NAZAN ALTUN
İFTAR DUASI ANLAMI
"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"
İFTARI NASIL AÇMALI
Önecelikle iftarda direk su ve yemekle açmak sağlık açısından zararlıdır.
İftarı varsa hurma, yoksa zeytinle açmak gerekir. Sonra ne kadar susamış olursak olalım hiç olmazsa bir kaç kaşık sade çorba içip sonra su içmek gerekir. Mideyi rahatlatmak için. Varsa yarım bardak şerbet içmek ye faydalıdır.
Sonra su, yemek faslına geçilmelidir.
Birde çorbadan sonra mümkünse akşam namazını kalıp yemeğe devam etmek faydalıdır. Mide alışmış olur.
İftar sofrasında yeşil salata veya ıtırlı yeşilliklerin bulunmasına dikkat etmek lazım. Yoğurt ve şerbetlerde vazgeçilmezimiz olmalı.
PASTIRMALI TARHANA ÇORBASI
Malzemeleri:
Tarhanayı Islatmak için Malzemeler:
3 yemek kaşığı toz tarhana
1 tutam nane
1 su bardağı su
Çorba için Malzemeler:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
5 su bardağı su Tuz Karabiber
7 – 8 dilim pastırma
Yapılışı:
1 su bardağı suda, tarhana ve kuru naneyi en az 1 saat bekletin. Bir çorba tenceresine tereyağını ilave edin ve eritin. Eriyen tereyağınızın üzerine domates salçasını ilave edip hafif kavurun. Ardından içerisine tarhana ve suyu ilave edin. Tuz ve karabiberi ilave edip karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra kapağını kapatın ve kısık ateşte 5 – 10 dakika pişirin. Pastırmaları küp küp doğrayın yağsız bir tavada soteleyerek renk verin. Çorbayı servis kasesine alın ve üzerine pastırmaları ekleyerek sıcak servis edin.
Patates Oturtma
Malzemeleri:
1 kilo patates
Ayçiçek yağı – kızartmak için
Kıymalı Harç için Malzemeler:
Zeytinyağı
2 orta boy soğan – küçük yemeklik doğranmış
300 gr. kıyma
3 adet sivri biber
1 diş sarımsak
3 adet domates – soyulmuş, doğranmış
Tuz Karabiber
½ su bardağı su
Üzeri için Malzemeler:
Sivri biber Domates dilimleri Patateslerin kabuklarını soyun ve 1 cm kalınlığında yuvarlak olacak şekilde doğrayın. Bir tavaya ayçiçek yağını alın ve ısıtın. Patatesleri 5 dakika kadar kızartın ve havlu kağıt serdiğiniz tabağa çıkartın.
Kıymalı harç için;
Bir tavaya zeytinyağı ekleyip, ısıtın. Kıymayı ekleyin ve kavurmaya başlayın. Soğanları ilave edip, kavurmaya devam edin. Biberleri ince ince doğrayın, tavaya ekleyin ve kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiber ilave edip, kavurun. Sarımsağın üzerine vurun ve ince ince kıyıp, tavaya ekleyin. Domatesleri ekleyin, 1 – 2 dakika çevirin. Geniş bir tencerenin tabanına patatesleri dizin. Hazırladığınız kıymalı harçtan patateslerin üzerine gezdirin. Ardından kalan patatesleri de kıymanın üzerine dizin. Kalan kıymalı harcı da patateslerin üzerine ekleyin ve suyunu ekleyin. Birkaç dilim domates ve iri doğranmış sivri biberi tencereye ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Orta kısık ateşte 30 dakika pişirin.
Mantarlı Arpa Şehriye Pilavı
Malzemeleri:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan – ince yemeklik doğranmış
3 – 4 diş sarımsak
200 gr. kültür ya da kestane mantarı
2 su bardağı arpa şehriye Tuz Karabiber
2 tutam kuru nane
4 su bardağı et suyu
Yapılışı:
Bir pilav tenceresine tereyağı ve zeytinyağını alıp, tereyağını eritin. Soğanı ince yemeklik doğrayın ve tencerenize ilave edip, yumuşayana kadar soteleyin. Mantarlarınızı ince ince doğrayın ve tencereye alıp sularını salıp, çekene kadar soteleyin. Sarımsaklarınızı ince ince doğrayın ve soğanlarınızın içerisine alıp sotelemeye devam edin. Mantarlarınız sotelenince şehriyelerinizi içerisine alın ve rengi hafif değişene kadar kavurun. Şehriyeleriniz hazır olunca içerisine kuru nane, tuz ve karabiber ekleyip birkaç tur kavurun. Et suyunu ilave edin ve kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin. Pilavınız hazır olunca kapağını açıp bir tur karıştırın ve havlu kağıt koyarak demlenmeye bırakın.
Muzlu Muhallebi
Malzemeler:
* 4 su bardağı süt
* 3 tane muz
* 4 yemek kaşığı şeker
* 1 tane yumurta
* 2 yemek kaşığı mısır nişastası
* 2 yemek kaşığı pirinç unu
* 1 paket vanilya
* 25 gram tereyağ
* Üzerine sepelemek için esmer şeker
Hazırlanışı:
Tencerede şeker ile yumurtayı çırpalım. İçerisine tereyağı, sütü, vanilyayı, mısır nişastasını, pirinç ununu ekleyelim. Ocağın altını yakalım ve çırpma teliyle karıştıralım. Muhallebi kaynayana kadar karıştırmaya devam edelim. Kaynayıp kıvama gelince ocağın altını kapatalım. Başka bir kapta muzları ezelim, sıcak haldeki muhallebinin içine katalım ve karıştıralım. Muzlu muhallebiyi kulplara paylaştıralım. Her bir kulpun üzerine esmer şeker yada isteğe göre tarçın serpebilirsiniz. Son olarak üzerine birer tane muz dilimleyerek soğuması için dolaba kaldıralım. Afiyet Olsun
İstanbul
24.11.2024