Tarih: 06.05.2020 11:10

BU GÜNÜN İFTAR MENÜSÜNDE KRUTONLU TAVUK VAR

Facebook Twitter Linked-in

İFTAR DUASI ANLAMI

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"

İFTARI NASIL AÇMALI

Önecelikle iftarda direk su ve yemekle açmak sağlık açısından zararlıdır. 

İftarı varsa hurma, yoksa zeytinle açmak gerekir. Sonra ne kadar susamış olursak olalım hiç olmazsa bir kaç kaşık sade çorba içip sonra su içmek gerekir. Mideyi rahatlatmak için.  Varsa yarım bardak şerbet içmek ye faydalıdır. 

Sonra su, yemek faslına geçilmelidir. 

Birde çorbadan sonra mümkünse akşam namazını kalıp yemeğe devam etmek faydalıdır. Mide alışmış olur. 

İftar sofrasında yeşil salata veya ıtırlı yeşilliklerin bulunmasına dikkat etmek lazım. Yoğurt ve şerbetlerde vazgeçilmezimiz olmalı. 

EZOGELİN ÇORBASI

Malzemeleri:

2 yemek kaşığı tereyağı

1 adet orta boy kuru soğan – ince yemeklik doğranmış

2 diş sarımsak – ezilmiş

1 su bardağı kırmızı mercimek

¼ su bardağı pilavlık bulgur

¼ su bardağı pirinç

Tuz Karabiber

7 su bardağı su

Meyanesi için Malzemeler:

2 yemek kaşığı ayçiçek yağı

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı un

Kuru nane Kırmızı toz biber Pul biber

2 su bardağı su veya et suyu

Yapılışı

Tereyağını tencereye alıp eritin. Soğanları tencerenize alın ve yumuşayana kadar soteleyin. Sarımsakları ilave edin ve karıştırın. Yıkanmış kırmızı mercimek, bulgur ve pirinci ilave edip birkaç tur karıştırın. Tuz, karabiber ve suyunu ilave edip birkaç tur karıştırın. Tencerenizin kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. Meyanesi için; Bir sos tenceresine ayçiçek yağını ekleyin ve ısıtın. Yağınız ısınınca domates salçası ve unu ilave edip kavurun. Kuru nane, kırmızı toz biber ve pul biberi ilave edip karıştırın. Suyunu ilave edin ve kıvam alana kadar karıştırın. Birleştirmek için; Çorba tencerenizdeki bakliyatlar pişince meyanesini ilave edip karıştırın. 15 dakika daha pişmeye bırakın. Kaselere pay ederek sıcak servis edin.

KRUTONLU TAVUK

Malzemeleri:

1 adet bütün tavuk 1,5 kilo

2 – 3 dilim ekşi maya ekmeği bayat

Alt Katman için Malzemeler:

10 – 12 adet bebek patates – 2’ye kesilmiş

2 adet soğan – 6’ya bölünmüş

2 adet pancar – 4’e bölünmüş

8 adet bebek havuç

1 adet portakal – iri küp dilimlenmiş

2 dal kereviz sapı – ince doğranmış

1 baş sarımsak – ortadan kesilmiş

Zeytinyağı Tuz Karabiber

Tereyağlı Karışım için Malzemeler:

3 yemek kaşığı tereyağı – oda sıcaklığında

2 dal tarhun otu

2 dal mercan köşk

5 – 6 dal taze kekik

3 – 4 dal biberiye

1 tutam toz kırmızı biber

1 tatlı kaşığı tane kişniş

Tavuğun Üzeri için Malzemeler:

2 – 3 yemek kaşığı tereyağı

Kruton için;

Bayatlamış ekşi maya ekmeğinizi küp küp doğrayıp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında iyice kuruyana kadar yaklaşık 10 dakika fırınlayın. Tereyağlı karışım için; Tereyağını bir karıştırma kabının içerisine alın. İçerisine ince kıyılmış tarhun otu, mercan köşk, taze kekik, biberiye, toz kırmızı biber ve havanda dövüp ekleyin. Tereyağını ve otları iyice karıştırın.

Tavuk için;

Tavuğunu parçalamamaya özen göstererek iyice sudan geçirin ve kurulayın. Tavuğunuzun derisiyle etinin arasına hazırladığınız tereyağlı karışımı iyice yedirin. Ardından tavuğunuzun iki tarafındaki üst derisine her tarafına gelecek şekilde sade tereyağını iyice yedirin. Tavuğunuzun içine hazırladığınız krutonları doldurun. Yemek ipi ile butları ve kanatları gövdeye sabitleyecek şekilde sarıp fırın kabına tavuğu yerleştirin. Birleştirmek için; Ardından fırın tepsinizin alt kısmına sebzeleri yerleştirin. Üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber ilave edin. Üzerine fırın telini yerleştirin ve tavuğunuzu üzerine yerleştirin. Tavuğunuzun üzerini önce fırın kağıdıyla ardından alüminyum folyoyla kapatın ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. Ardından üzerini açın ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 – 30 dakika pişirin

MANTARLI ARPA ŞEHRİYE PİLAVI

Malzemeleri:

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet soğan – ince yemeklik doğranmış

3 – 4 diş sarımsak

200 gr. kültür ya da kestane mantarı

2 su bardağı arpa şehriye

Tuz Karabiber

2 tutam kuru nane

4 su bardağı et suyu

Yapılışı:

Pilav tenceresine tereyağı ve zeytinyağını alıp, tereyağını eritin.Soğanı ince yemeklik doğrayın ve tencerenize ilave edip, yumuşayana kadar soteleyin.Mantarlarınızı ince ince doğrayın ve tencereye alıp sularını salıp, çekene kadar soteleyin.Sarımsaklarınızı ince ince doğrayın ve soğanlarınızın içerisine alıp sotelemeye devam edin.Mantarlarınız sotelenince şehriyelerinizi içerisine alın ve rengi hafif değişene kadar kavurun.Şehriyeleriniz hazır olunca içerisine kuru nane, tuz ve karabiber ekleyip birkaç tur kavurun.Et suyunu ilave edin ve kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin.Pilavınız hazır olunca kapağını açıp bir tur karıştırın ve havlu kağıt koyarak demlenmeye bırakın

KİFAYE HOŞAFI

Malzemeler:

* Yarım su bardağı kuru üzüm

* 6 kuru kayısı

* 1 şeftali

* 250 gr vişne

* 3 su bardağı üzüm pekmezi

* 7 su bardağı su

* Yarım su bardağı toz şeker

Kifaye hoşafı hazırlanışı:

Kuru kayısı ve üzümü bir gece önceden suda bekletin. Şeftalinin kabuğunu soyun, çekirdeğini çıkarın ve vişne büyüklüğünde doğrayın. Üzüm ile kayısıları içinde beklettiğiniz su ile 15 dakika pişirin. Suyu ekleyip bir taşım daha kaynattın. Şeftali ve vişneyi tencereye ekleyip 15 dakika pişirin. Pekmezi ilave edip 5 dakika daha pişirin. Pekmezin tadı kuvvetli gelmez ise toz şekeri ilave edin ve 3 dakika daha pişirin. Soğutup servis yapın.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —