Ramazan ayı gelince İftar ve Sahur yemekleri her evde tatlı bir telaşa sebep olur. HAZIRLAYAN : NAZAN ALTUN
İFTAR DUASI ANLAMI
"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"
İFTARI NASIL AÇMALI
Önecelikle iftarda direk su ve yemekle açmak sağlık açısından zararlıdır.
İftarı varsa hurma, yoksa zeytinle açmak gerekir. Sonra ne kadar susamış olursak olalım hiç olmazsa bir kaç kaşık sade çorba içip sonra su içmek gerekir. Mideyi rahatlatmak için. Varsa yarım bardak şerbet içmek ye faydalıdır.
Sonra su, yemek faslına geçilmelidir.
Birde çorbadan sonra mümkünse akşam namazını kalıp yemeğe devam etmek faydalıdır. Mide alışmış olur.
İftar sofrasında yeşil salata veya ıtırlı yeşilliklerin bulunmasına dikkat etmek lazım. Yoğurt ve şerbetlerde vazgeçilmezimiz olmalı.
ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI
Tavuğu Haşlamak için Malzemeler:
2 adet defne yaprağı
½ adet limon suyu Tuz Karabiber
5 – 6 su bardağı su
Çorba için Malzemeler:
2 adet kemikli tavuk but – haşlanmış
3 su bardağı tavuk suyu
4 su bardağı su
½ su bardağı arpa şehriye Tuz Karabiber
Terbiyesi için Malzemeler:
1 adet yumurta sarısı
½ adet limon suyu
1 yemek kaşığı un
Yapılışı:
Dereotu Tavukları bir tencerede haşlayın ve süzün. Süzdüğünüz tavuk suyunu kenara ayırın. Ardından ayırdığınız tavuk suyu ve suyu ilave edip, kaynamaya bırakın. Haşlanmış tavukları didikleyin. Arpa şehriye, tuz ve didiklenmiş tavukları tencereye ekleyip kaynamaya bırakın. Bir kasede terbiye için olan tüm malzemeleri karıştırın. Çorbadan aldığınız 1 kepçe suyla terbiyeyi ılıtın ve karıştırarak çorbaya ilave edin. Bir taşım daha kaynatarak pişirdikten sonra altını kapatın. Üzerine ince kıyılmış dereotu serperek, sıcak servis edin.
PÜRELİ KÖFTE
Malzemeleri:
500 gram kıyma
1 adet soğan – rende
1 demet maydanoz – ince kıyılmış
1 adet yumurta
Arası için Malzemeler:
3 adet havuç
Patates Püresi için Malzemeler:
4 adet orta boy patates
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Tuz Karabiber
¼ adet muskat – rende
Sosu için Malzemeler:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet domates
1 yemek kaşığı toz şeker Tuz Karabiber
Patates püresi için; Büyük bir tencerede su kaynatın. Patates ve havuçlarınızın kabuklarını soyun. Patateslerinizi eşit boyda olacak şekilde doğrayın. Kaynayan suyunuzun içerisine patateslerinizi ve havuçlarınızı atıp haşlayın. Haşlanan havuçlarınızı kırmadan bir tabağa çıkartın. Haşlanan patateslerinizi süzün ve tekrar tencereye alın. İçerisine tereyağı, ayçiçek yağı, tuz, karabiber ve muskat rendesi ekleyip patates eziciyle ezin.
Köfte için; Bir karıştırma kabının içerisine kıyma, soğan, maydanoz, yumurta, tuz ve karabiberi ekleyip yoğurun. Köftenizi tezgahınıza serdiğiniz yağlı kağıdın üzerine koyun. Ardından dikdörtgen olacak şekilde, şekil verin. Üzerine hazırladığınız patates püresini kendinize doğru olan tarafın yarısına kadar yayın. Haşladığınız havuçları bütün olarak pürenin üzerine yerleştirin. Yağlı kağıt yardımıyla köftenizi katlayarak rulo yapın ve köftenizin kenarlarını da birleştirin. Aynı yağlı kağıtla her tarafını serin ve fırın tepsinize yerleştirip 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Ardından yağlı kağıdını çıkartıp 5 – 10 dakika daha pişirin.
Domates sosu için; Bir sos tenceresine zeytinyağı ekleyip ısıtın. Küp doğradığınız domates, tuz, karabiber ve toz şekeri ilave edip hafif çektirene kadar pişirin. Hazırladığınız sosu fırından çıkartıp dilimlediğiniz köftenin üzerine gezdirerek servis edin.
SEBZELİ BULGUR PİLAVI
Malzemeleri:
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet soğan
1 adet kırmızı kapya biber
2 adet yeşil sivri biber
10 adet mantar
2 su bardağı pilavlık bulgur Tuz Karabiber
1 dolu tutam kuru nane
4 su bardağı su
Dereotu Pilav tenceresine tereyağı ve ayçiçek yağını koyup ısıtın. Soğan ve biberleri iri yemeklik doğrayın. Mantarlarınızı ince dilimleyin. Tencereniz ısınınca içerisine sırasıyla soğan, yeşil biber, kırmızı biber ve mantarı ekleyerek soteleyin. Sudan geçirdiğiniz bulguru ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber ve kuru nane ekleyip birkaç tur karıştırın. Pilav suyunu çektiğinde kenara alın ve üzerine bir mutfak havlusu örtüp dinlendirin. Üzerine ince kıyılmış dereotu serperek servis edin.
ŞÖBİYET
Malzemeleri:
10 yaprak baklava yufkası
5 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı antep fıstığı
Kaymağı için Malzemeler:
2 su bardağı süt
5 yemek kaşığı irmik
Şerbeti için Malzemeler:
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
2 – 3 damla limon suyu
Kaymağı için; Kaymak için olan malzemeleri bir sos tenceresine alıp kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Şerbeti için; Ayrı bir sos tenceresine su ve şekeri ekleyip, orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın ardından kaynamaya bırakın. Şerbet kaynayınca ocaktan alın ve 1 – 2 damla limon suyu ekleyin, karıştırın ve soğumaya bırakın.
Şöbiyet için; Baklava yufkalarını ıslatmak için tereyağını bir sos tenceresinde eritin, tüm yufka katlarının aralarını bolca yağlayarak üst üste yerleştirin. Yufkaları 12 eşit kare olacak şekilde kesin. Her bir karenin ortasına önce antep fıstığı ardından da 1 tatlı kaşığı kadar irmikli karışımdan koyup üçgen olacak şekilde kapatın. Tüm yufkaları bu şekilde hazırladıktan sonra, pişirme kabına her birinin ucuna diğerinin sırtı gelecek şekilde dizin. Böylece şöbiyetlerin uç kısımları açılmayacaktır. Üzerlerine çok az tereyağı sürün ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. Fırından çıkan şöbiyeti 5 dakika dinlendirdikten sonra soğuk şerbeti dökün ve üzerine fıstık serpip servis edin.