Ramazan ayı gelince İftar ve Sahur yemekleri her evde tatlı bir telaşa sebep olur. HAZIRLAYAN : NAZAN ALTUN
İFTAR DUASI ANLAMI
"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"
İFTARI NASIL AÇMALI
Önecelikle iftarda direk su ve yemekle açmak sağlık açısından zararlıdır.
İftarı varsa hurma, yoksa zeytinle açmak gerekir. Sonra ne kadar susamış olursak olalım hiç olmazsa bir kaç kaşık sade çorba içip sonra su içmek gerekir. Mideyi rahatlatmak için. Varsa yarım bardak şerbet içmek ye faydalıdır.
Sonra su, yemek faslına geçilmelidir.
Birde çorbadan sonra mümkünse akşam namazını kalıp yemeğe devam etmek faydalıdır. Mide alışmış olur.
İftar sofrasında yeşil salata veya ıtırlı yeşilliklerin bulunmasına dikkat etmek lazım. Yoğurt ve şerbetlerde vazgeçilmezimiz olmalı.
TUTMAÇ ÇORBASI
Malzemeler:
* 1 su bardağı yeşil mercimek
* 1 su bardağı geceden ıslatılmış nohut
* 1 su bardağı erişte
* 2 su bardağı süzme yoğurt
* 1 adet yumurta
* yeteri kadar tuz
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* 1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı :
Yeşil mercimek ve nohudu az suyla ayrı ayrı haşlayın. Mercimeği hafif bir sudan geçirip esmer suyundan arındırın. Mercimek ve nohutu aynı tencereye alıp suyunu bir miktar arttırıp kaynatın. * 1 su bardağı yeşil mercimek1 su bardağı geceden ıslatılmış nohut Erişteleri ekleyin ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuzunu ayarlayın. Ayrı bir yerde yoğurt ve yumurtayı çırpın. Kaynayan çorbadan bir kepçe alıp bağlayın. * 1 su bardağı erişte2 su bardağı süzme yoğurt1 adet yumurta Yeteri kadar tuz * Yoğurtlu karışımı tamamen çorbaya ilave edin ve bir taşım kaynatıp altını kapatın. Ayrı bir yerde tereyağını kızdırın, nane ve pul biberi ekleyin. Ocaktan alın ve karıştırın. Çorbayı servis ederken üzerin de gezdirin. * 2 çorba kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı pul biber1 tatlı kaşığı kuru nane
GÜVEÇTE SEBZELİ YAZ TÜRLÜSÜ
Malzemeleri:
Zeytinyağı 1 adet patates – küp doğranmış
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet sivri biber – iri doğranmış
2 adet orta boy soğan – iri doğranmış
5-6 diş sarımsak – üzerlerine vurulmuş
1 adet patlıcan – alacalı soyulup, iri küp doğranmış
200 gr. taze fasulye
Tuz Karabiber
2 adet domates – soyulmuş, küp doğranmış
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Tencereye zeytinyağı koyun ve ısıtın, patatesleri ilave edip kavurun. Tuz, karabiber ve salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Biber ve soğanı ilave edip kavurmaya devam edin. Ezilmiş sarımsak ekleyin. Ardından sırasıyla patlıcan, fasulye, tuz, karabiber ekleyip iyice karıştırın. Domatesleri ekleyin suyunu ilave edin, kaynayana kadar pişirin. Su kaynayınca türlüyü fırın kabına alın, üzerine tereyağı parçaları koyup akıllı folyo ile kapatın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin
BÜRYAN PİLAVI
Malzemeler:
* 2 su bardağı pilavlık bulgur
* 1 su bardağı baldo pirinç
* 1 kg kuzu kuşbaşı et
* 100 gram kuyruk yağı
* 2 adet kuru soğan
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
* 1 tatlı kaşığı nane
* 1 tatlı kaşığı karabiber
Nasıl Yapılır?
Büryan pilavı, yapımında öncelikle kuzu etini üzerine suyunu koyarak yumuşayana kadar pişirelim. Pirinç ve bulguru karıştırıp, iyice yıkayalım. Bunları birlikte ılık ve tuzlu suda kabartalım. Daha sonra zeytinyağında ince doğradığımız soğanları soteleyelim. İçine kuyruk yağını küçük doğrayarak koyalım. Birlikte kavurduğumuz bu malzemelere pişen kuzu etini ilave edelim. Baharatları da bu karışıma serpelim. Daha sonra süzdüğümüz bulgur ve pirinç karışımını uygun bir fırın tepsisine yayalım. Bunun üzerine pişirdiğiniz etli malzemeyi her tarafa gelecek şekilde döşeyelim. Üzerine yaklaşık 3,5 su bardağı sıcak et suyu koyduktan sonra, tepsiyi 200 derecede ısınmış fırında 30-35 dakika kadar pişirelim.
DAMLA SAKIZLI SÜTLAÇ
Malzemeleri:
7,5 su bardağı süt – 1,5 litre
½ su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 tutam toz damla sakızı Tarçın – üzeri için Damla sakızını buzlukta soğuttuktan sonra bir dövücü yardımıyla toz haline getirin. Pirinci yıkayın, süzün. Küçük sos tenceresinin içerisine 2,5 su bardağı süt ve pirinci ilave edin. Kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Kalan sütü tencereye ilave edin. Nişasta, pirinç unu, toz şeker ve damla sakızını karıştırın. Haşladığınız pirinçleri bu karışıma ilave edin. Sürekli karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirin. Kıvam alan sütlaçlarınızı güveçlerinize pay edin. Sütlaçlarınızı bir fırın tepsisine alın, tabanına az su koyun ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.