Ramazan ayı gelince İftar ve Sahur yemekleri her evde tatlı bir telaşa sebep olur. HAZIRLAYAN : NAZAN ALTUN
İFTAR DUASI ANLAMI
"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"
İFTARI NASIL AÇMALI
Önecelikle iftarda direk su ve yemekle açmak sağlık açısından zararlıdır.
İftarı varsa hurma, yoksa zeytinle açmak gerekir. Sonra ne kadar susamış olursak olalım hiç olmazsa bir kaç kaşık sade çorba içip sonra su içmek gerekir. Mideyi rahatlatmak için. Varsa yarım bardak şerbet içmek ye faydalıdır.
Sonra su, yemek faslına geçilmelidir.
Birde çorbadan sonra mümkünse akşam namazını kalıp yemeğe devam etmek faydalıdır. Mide alışmış olur.
İftar sofrasında yeşil salata veya ıtırlı yeşilliklerin bulunmasına dikkat etmek lazım. Yoğurt ve şerbetlerde vazgeçilmezimiz olmalı.
SEBZE ÇORBASI
Malzemeleri:
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 adet soğan – yemeklik doğranmış
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet kabak
2 dal kereviz sapı
Tuz
Beyaz biber
3 adet kakule – dövülmüş
1 avuç ıspanak yaprağı
5 su bardağı tavuk suyu 100 – 200 ml.
krema Üzeri için Malzemeler:
½ bağ dereotu Soğanı yemeklik doğrayın. Havuç, kabak, kereviz sapı ve patatesi küçük küp olacak şekilde doğrayın.
Yapılışı:
Çorba tencerenizi ocağa alın ve ısıtın. İçerisine ayçiçek yağı ve soğanı ekleyip, kavurun. Ardından sırasıyla 1 dakika arayla patates, havuç, kabak ve kereviz sapını ekleyip, kavurun. Tuz, beyaz biber ve kakule ile baharatlandırıp, kavurmaya devam edin. İçerisine ıspanağı ekleyip, bir tur çevirin. Ardından suyunu ekleyin ve kaynaması için bırakın. Su kaynadıktan sonra çorbayı blenderden geçirin. Kremayı ekleyip bir taşım daha kaynatın. Üzerini ince kıyılmış dereotu ile süsleyip sıcak servis edin.
GÜVEÇTE SEBZELİ KÖFTE
Malzemeleri:
Köfte için Malzemeler
500 gr. kıyma
1 adet soğan – rende
½ su bardağı ekmek kırıntısı – panko
Tuz Karabiber
Sebzeler için Malzemeler:
4 adet soğan
8 – 10 adet çeri domates
4 – 5 diş sarımsak
Tuz Karabiber Kimyon
Sosu için Malzemeler:
½ su bardağı domates püresi
2 – 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Tuz Karabiber
1 tutam toz şeker
¼ su bardağı su
Yapılışı:
Bir karıştırma kabında kıyma, soğan, ekmek kırıntısı, tuz ve karabiberi iyice yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından cevizden biraz büyük olacak şekilde parçalar kopartın ve yuvarlayın.
Sebzeler için;
Soğanlarınızı piyazlık doğrayın ve bir karıştırma kabına alın. Üzerine ikiye böldüğünüz çeri domates, ince doğradığınız sarımsak, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip harmanlayın. Soğanların yarısını kare güvecinizin dibine yerleştirin. Üzerine hazırladığınız köfteleri yerleştirin. Kalan soğanlı karışımı da köftelerin aralarına yerleştirin. Birleştirmek için; Ayrı bir karıştırma kabında domates püresi, ayçiçek yağı ve suyu karıştırın. Hazırladığınız sosu köftelerinizin üzerine gezdirin. Güvecinizin üzerini önce bir fırın kağıdı ardından folyoyla kapatın ve 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 1 saat pişirin.
KABAKLI MAKARNA
Malzemeleri:
500 gr. penne makarna – kalem makarna
1 adet kabak
2 adet kuşkonmaz
10 – 12 adet kuru domates
1 avuç
ceviz – ince kıyılmış
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
75 – 100 gr. beyaz peynir
Dereotu
Yapılışı:
Kurutulmuş domatesi kaynamış suda bekletin. Kuşkonmazın kökünü kopartın ve ince ince doğrayın. Kabağınızın çekirdekli kısmını dışarda bırakacak şekilde küp küp doğrayın. Cevizlerinizi ince doğrayın. Makarnanızı haşlayın ve makarnanızın haşlama suyundan bir parça ayırın. Ardından vok tavanızı ocağa alın ve kabakları içerisine ilave edin. Kabaklarınız hafif renk alınca kuşkonmazı ekleyin ve karıştırın. Kuşkonmazlar da hafif renk alınca içerisine cevizi ekleyin ve karıştırmaya devam edin. İçerisine tereyağı ve zeytinyağını ekleyin. Yağınız eriyince içerisine küp doğradığınız kuru domatesleri ekleyin ve karıştırın. Makarnanızın haşlama suyundan sebzelerinizin içerisine 1 – 2 kepçe ekleyin. Ardından makarnalarınızı içerisine ekleyin. Dereotunu ince kıyın ve ocağın altını kapatın. Elinizle ufaladığınız beyaz peyniri makarnanızın üzerine ekleyin ve ocakta birbirleriyle karışana kadar karıştırıp, servis edin.
MANDALİNALI PUDİNG:
Malzemeleri:
Kek Hamuru için Malzemeler
1 adet yumurta
1/2 su bardağı şeker
1/4 su bardağı Ayçiçek yağı
1/4 su bardağı süt
1/2 su bardağı un
1/4 su batdağı kakao
1 tatlı kaşığı toz vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Puding için Malzemeler
2 su bardağı mandalina suyu
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı buğday nişastası
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı beyaz çikolata
Yapılışı:
Bir karıştırma kabı içerisinde yumurta ve şekeri iyice kabarana kadar çırpın. Ardından sıvıları ilave edip çırpın. Un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin ve spatula yardımı ile karıştırın. Kek harcınızı mini fırın kaplarına ikişer yemek kaşığı olacak şekilde paylaştırın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Pişen keklerinizi fırından çıkartıp soğumaya bırakın. Bir sos tenceresinde puding için olan tüm malzemeyi birleştirin. Kendi içerisinde bir tur karıştırdıktan sonra ocağa alın ve altını açıp kısık ateşte sürekli çırparak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Pişen pudinginizi ocaktan alın ve içerisine beyaz çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştırın. Pişen ve soğuyan keklerinize dört kenarından bir kabak oyucu veya kaşık yardımı ile parçalar çıkartıp, delikler açın ve pudinginizi üzerine döküp deliklerin için de puding ile dolmasını sağlayın. Çıkardığınız kek parçalarını elinizle ufalayarak pudinginizin üzerine serpiştirin. Soğuması için bir süre dışarda ardından da buzdolabında bekleterek soğutun ve soğuk servis edin.
İstanbul
22.11.2024