İFTAR DUASI ANLAMI
"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"
İFTARI NASIL AÇMALI
Önecelikle iftarda direk su ve yemekle açmak sağlık açısından zararlıdır.
İftarı varsa hurma, yoksa zeytinle açmak gerekir. Sonra ne kadar susamış olursak olalım hiç olmazsa bir kaç kaşık sade çorba içip sonra su içmek gerekir. Mideyi rahatlatmak için. Varsa yarım bardak şerbet içmek ye faydalıdır.
Sonra su, yemek faslına geçilmelidir.
Birde çorbadan sonra mümkünse akşam namazını kalıp yemeğe devam etmek faydalıdır. Mide alışmış olur.
İftar sofrasında yeşil salata veya ıtırlı yeşilliklerin bulunmasına dikkat etmek lazım. Yoğurt ve şerbetlerde vazgeçilmezimiz olmalı.
ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI
Malzemeleri:
1 büyük baş soğan
1 küçük çay bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı un
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 litre su (10 su bardağı)
TERBİYESİ İÇİN
1 su bardağı süt
1 limonun suyu
2 yumurta sarısı
SOSU İÇİN
Tereyağı Nane Pul biber
YAPILIŞI:
Çeşmi Nigar Çorbası için ilk olarak, Soğanı yemeklik doğrayın, sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar soteleyin. Ardından unu ekleyip un kokusu çıkana kadar kavurun. 2 litre suyu ve yıkadığınız mercimekleri de ekleyip mercimekler pişene kadar kaynatın. Bu aşamada çorbamızın terbiyesi için tüm malzemeleri güzelce çırpın. Pişen çorbanızı ocaktan alıp blenderdan geçirin bir taraftan da hazırladığınız terbiyeyi yavaşça ekleyin. Blenderdan geçirdiğiniz ve terbiyesini eklediğiniz çorbayı tekrar ocağa koyun 1-2 taşım kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Sosunu hazırlayıp krokan ekmekleriniz ile servis edin. Not: Pişen terbiyeli çorbaların altını kapattıktan sonra sıcak durması için tencerenin kapağını kapatmayın ki çorbanız kesilmesin. Çeşmi Nigar Çorbası ismi ile dikkat çekerken lezzeti ile de beğeninizi alacaktır. Deneyeceklere afiyet olsun.
İMAM BAYILDI
Malzemeler:
* 4 adet büyük boy patlıcan
* 2 adet kuru soğan
* 2 adet domates
* 5 adet çarliston biber
* 6 diş sarımsak
* 1 çay kaşığı tuz
* 3 veya 4 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 çay kaşığı pul biber
* Yarım çay kaşığı karabiber Sosu için
* 1 tatlı kaşığı salça
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 çay bardağı su
Yapılışı:
1. Öncelikle patlıcanları mızı kapaklı geniş tavamızda 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile patlıcanları mızı yağlayıp közleyelim borcama alalım. 2. Soğanlarımızı piyaz şekilde doğrayalım, biberlerimizi de küp doğrayalım ve tavamıza alalım. 3. Sıvı yağını da katıp hafif pembeleşince doğradığımız domates ve sarımsağı da katıp domatesler yumuşayana dek karıştırarak pişirelim. 4. Ocağın altını kapatıp tuzunu, baharatlarını da katıp karıştıralım. 5. Ortasını bıçakla açtığımız patlıcanlarımızın içine yeteri kadar dolduralım. 6. Düzeltelim ve üzerlerine kalınca kestiğimiz domateslerle süsleyelim. 7. Karıştırdığımız sos malzemesini borcamın içine boşaltalım ve 200 derecede ısıtılmış fırında patlıcanlar hafif kızarana kadar pişirelim. Pirinç pilavı eşliğinde servis yapalım. Afiyetler olsun.
Tunus Makarnası
* 500 g makarna
* 4 parça tavuk veya kırmızı et
* 3 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı karabiber
* 1 çay kkaşığı zerdeçal
* 8 diş sarımsak
* 4 yeşil biber
* Zeytinyağı
* Tuz
Yapılışı:
Tavukları baharatlar, zeytinyağı, sarımsak ve salçayla harmanlayın. Diğer yandan makarnaları haşlayın. Makarnayı bir fırın tepsisine aktarın. Eti ve biberi de makarnanın üzerine yerleştirin. Yaklaşık 30 dakika fırında pişirin. Afiyet olsun!
KURU KAYISI KOMPOSTOSU
Malzemeler:
250 gr. kuru kayısı,
1.5 su bardağı toz şeker,
1 litre içme suyu,
1 adet karanfil,
1 adet çubuk tarçın.
Kuru Kayısı Kompostosu Nasıl Yapılır?
Öncelikle kayısıları güzelce yıkayalım. Bir kabın içerisine koyup, sıcak su ilave edip 4 – 5 dakika bekletelim. Süzgeçte suyunu süzelim. Tencere içerisine kayısıyı, şekeri, suyu ilave edip; İlk önce yüksek ateşte, kaynadıktan sonra orta kısık ateşte kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirelim. İçerisine çubuk tarçın ve karanfil ilave edelim. Oda ısısında soğumaya bırakalım. Sonra dolaba koyarak soğutup servis yapabiliriz.