BİRAZ VİCDAN BİRAZ ANLAYIŞ

BİRAZ VİCDAN BİRAZ ANLAYIŞ

Son günlerde tüm dünyayı esareti altına alan Coronavirüs belasıyla uğraşıyoruz.

Son günlerde tüm dünyayı esareti altına alan Coronavirüs belasıyla uğraşıyoruz. Bu beladan kurtulmanın yolu elbirliği ederek, biraz vicdani, birazda anlayışlı davranarak, kendimizi izole ederek atlatacağız, atlatmak zorundayız. Fikir beyan edilebilir ama bu dönemde birlerini suçlamak değil, herkes kendi üstüne düşeni yapması gerekir.

Korku yok, telaş yok sakin bir şekilde normal hayatımıza ek tedbirler getirerek bu dönemi, bu belayı atlatacağız. Burada asıl olan vatandaşın kendi izolasyonunu yaptığı gibi kontrollü bir şekilde çevresine de yardımcı olmasıdır.

Şu anda 20 yaş altı 65 yaş üstü zorunlu olarak evde kalıyor, işi olmayan da evde kalmalı.

Mümkün olduğu kadar cadde, sokak ve parkları işgal etmemeli, kendi otokontrolümüzü kendimiz yapmalıyız.

Yazı başlığımızda dedik ki, "Biraz vicdan, biraz anlayış" Özellikle virüs olayı patlak vereli vede 65 yaş üstü eve kapanalı inanın duyduklarıma inanamıyorum.

Bu konuda eksikleriyle birlikte devlet elinden geleni yapıyor. İlçelerde illerde oluşturulan vefa grupları istekleri yerine getirmeye çalışıyor. Muhtarlar isteklere cevap vermeye çalışıyor. Eksik olmayacak mı, elbette olacak. Bazı eksikler görüldükce imkanlar el verdikçe giderilmeye çalışılıyor. Özellikle vefa grubu ve sosyal yardım vakfı ekibi ellerinden gelenin fazlasını yapıyor. Sağlık çalışanlarını saymaya bile gerek yok.

Buna rağmen bakıyorum bazıları illa devletten yardım almak için yarışıyor. 65 yaş üstü eve kapandı her ihtiyacını devlet görevlilerinin yapmasını istiyor.

Elbette ihtiyaç sahiplerine her türlü yardım yapılmalı ihtiyaçları karşılanmalı, karşılanıyor da fakat gelir düzeyi iyi olanlar bari yardım istemesin. 65 Yaş üstü olup yakınları varsa onlar ihtiyaçlarını karşılamalı. Eğer 65 yaş üstü yakınları, o büyüklere yakın oturuyorlarsa, ve ya komşuları onlara günde bir kez uğrayıp yemeklerini ve ihtiyaçlarını karşılamalı.

Gözümüzle gördük kulağımızla duyduk 65 yaş üstü evde kalıyor yakınları olduğu halde yemeğini, ilacını hatta eğlencesini görevlilerden bekliyor.

Normal aileler acil ihtiyacı olmadığı halde hemen devlete ihtiyaç başvurusunda bulunuyor.

Bir gün şöyle başvuru merkezlerine bir göz atın oradaki insanların ne durumda olduklarını bir gözlemleyin sonra ne kadar yanlış yapıldığını göreceksiniz.

İşte bunun için diyoruz ki biraz vicdan, biraz anlayış.

Başta şunu bilelim bir bela var herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor. Korku yok, telaş yok tedbirli ve kontrollü olarak atlayacak.

Bu durumda devlet kadar vatandaşa da çok iş düşüyor. Bir çok konu vardır eksik tartışılması gereken ama bu zamanda tartışmanın yeri yok, elde olanlarla tedbirli olup önemli olan bu beladan kurtulmamızdır.

Görevimiz, devlete yardımcı olmak, komşuluk değerlerimizi hatırlamak, komşuluk ilişkilerimizi geliştirmek, ihtiyacı olanların yanında olmak. Bunları yaptığımız zaman hep beraber bu beladan kurtuluruz. Bunun o kadarda korkutucu olmadığını da göreceğiz.

Aklımız, vicdanımız, anlayışımız bize rehber olmalı...

Sağlıklı günlere hep beraber İnşallah....

 

Bayrampaşa Gündem Editör Yazısı

Mehmet Ceylan 

 



Anahtar Kelimeler: BİRAZ VİCDAN BİRAZ ANLAYIŞ