181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

171 Sayı

170, Sayı

BAYRAMPAŞA’NIN HASAN HOCASININ: 100.GÜNÜNDE BİR ONUR VE SABIR DESTANI

Tutuklanmasının 100. günü anlatan Hasan Mutlu hikayesi.

TARİH: 21.12.2025 10:44
Son Güncelleme: 21.12.2025 10:55

Yazan: Meryem Aktaş

Bayrampaşa’nın dar ve sıcak sokaklarından Silivri’nin soğuk koridorlarına uzanan o ince sızı, bugün 100. gününe bastı. Takvimler ilerliyor, ama Hasan Hoca’nın o vakur duruşu, sanki zamanı durdurmuş gibi taptaze duruyordu.

Bayrampaşa’nın dar ve sıcak sokaklarında sabah ezanı okunurken, alışılmışın dışında bir sessizlik vardı. Oysa o sokaklar, "Hasan Hoca"nın adımlarını ezbere bilirdi. Esnafın dükkânını açarken aldığı selamı, bir emeklinin parktaki çay sohbetini, bir gencin omzuna dokunan o güven veren eli özlemişti ilçe. Bugün, o emin adımların Bayrampaşa’dan koparılıp Silivri’nin soğuk koridorlarına hapsedilişinin tam 100. günüydü.

Hasan Hoca, hücresindeki küçük masasında, rantçıların iştahını kesmek uğruna yıktırdığı o kaçak kafeyi, kurulan tuzakları, atılan iftiraları, söylenen yalanları düşündü. O gün kepçeler beton yığınına her vuruşunda, aslında birilerinin kirli tezgahına darbe indiriyordu. Biliyordu; o kafe yıkılmasaydı, o rant kapıları açılsaydı bugün bu çileli dünya, bu loş hücre yerine, hür olabilirdi. Ama o zaman "Hasan Hoca" olamazdı.

Ancak onu asıl yaralayan, o soğuk duvarlar ya da haksız suçlamalar değildi. Onu asıl inciten; zamanında elinden tuttuğu, makam ve imkân verdiği, sofrasında ekmeğini böldüğü insanların vefasızlığıydı. Kumpasın taşlarını döşeyenlerin, bir zamanlar "Hocam" diye önünde eğilenler olduğunu görmek, demir kapılardan daha ağırdı. İftiralar ve yalanlar, dışarıdaki düşmandan değil, içerideki "dost" görünümlü gölgelerden gelmişti. "Biz onlara gönlümüzü açtık, onlar bize kuyu kazdı," diye geçirdi içinden. Ama öfke değil, derin bir teessür vardı yüreğinde. Çünkü o biliyordu ki; ihanet sadece sahibini kirletirdi.

Gözlerini kapattığında, burnuna Silivri’nin rutubeti değil, hayat arkadaşı Safiye Hanım’ın ev kokusu geliyordu. Safiye Hanım, 100 gündür Bayrampaşa’da bir kale gibi dimdik duruyor, eşinin yokluğunu hissettirmemek için her sabah aynı vakur duruşla güne başlıyordu. Hasan Hoca’nın en büyük güç kaynağı, onun o sessiz ama sarsılmaz desteğiydi.

Avukat kızı Nazlı, sadece bir evlat değil, aynı zamanda babasının adalet arayışındaki keskin kılıcıydı. Cezaevinin soğuk odasında bulunan masanın başında babasına bakarken, sesi bir hukukçunun kararlılığıyla yankılandı: — "Babacığım, hazırladığımız her dilekçe senin masumiyetinin mührüdür. En çok da senin ekmeğini yiyenlerin yalanları canımızı yakıyor. Başını bir an bile eğme." Hasan Hoca, camın arkasından kızına gülümsedi: — "Kızım, benim başım ancak secdede eğilir. Kızım, kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz. Onlar bugün yalanın sofrasında doya dursunlar, biz hakikatin açlığına razıyız.  Dışarıdaki o rant çetesine söyle; biz bu bedeli öderiz ama bu halkın hakkını onlara yedirmeyiz. Sen adaleti savun, gerisi Allah’ın takdiri."

Hemen yanlarında, babasının neden orada olduğunu tam kavrayamayan oğlu Bahri vardı. Elini cama yaslayıp sordu: — "Baba, dürüstleri herkes sever demişti öğretmenim. Seni neden sevmiyorlar?" Hasan Hoca, boğazı düğümlenerek cevap verdi: — "Oğlum, dürüstlüğü herkes sever ama herkes taşıyamaz. Biz taşıdığımız için buradayız."

Dışarıda ise vefasızlık olduğu kadar vefayı bir semt görmeyenlerin vefası bir sancak gibi dalgalanıyordu. Hele ki Gazeteci Mehmet Bey, bu vefasızlığı köşesine en sert haliyle taşıyordu:

"Bazıları sadece makamı, bazıları ise sadece insanı sever. Hasan Hoca’nın imkân verip büyüttüğü nankörler bugün susabilir, hatta yalan kervanına katılabilir. Ama tarih, bu dönemi yazarken sadece haksızlığı değil, bu korkunç vefasızlığı da kaydedecek. Onlar unutsun, biz unutmayacağız: Tarih, lüks odalarda rant kovalayanları değil; halkın hakkını korumak için Silivri’nin soğuk koğuşlarını göze alan Hasan Hocaları yazacak. Onlar, bu dönemin çile çeken kahramanlarıdır. Bu 100 günlük esaret, aslında bir haysiyet madalyasıdır."

Hasan Hoca, torunlarının hayaliyle ısındı. Biliyordu ki yalanın ömrü kısa, hakikatin güneşi her zaman daha parlaktı. 

O küçücük hücresinde, oturduğu masasında ufak notlarla hayallerini ve düşüncelerinin yazan Bayrampaşa’nın Hasan Hocası ayağa kalktı küçük atımlarla dar alanda adımlamaya başladı. Bir taraftan da düşüncelere dalıp,  bir kentin vicdanı ve ranta, yalanlara, iftiralara, vefasızlıklara karşı eğilmeyen bir adaletin simgesi olarak orada olduğunu düşündü. Geçen  100. gününde de dimdik durduğunu hissetti. “Beterin beteri var derler, bunda da bir hayır vardır” diye şükretti.

BAYRAMPAŞALILAR ÜÇ AYLARI BARBAROS CAMİİ’NDE DUALARLA KARŞILADI

BAYRAMPAŞA’NIN HASAN HOCASININ: 100.GÜNÜNDE BİR ONUR VE SABIR DESTANI

BAŞKAN VEKİLİ AKIN’DAN BAYRAMPAŞA’NIN YENİ YOLLARI İÇİN KARAYOLLARI MESAİSİ

BEYLİKDÜZÜ’NDE ÇEVREYİ KİRLETMENİN CEZASI 2 BİN 953 TL

BAYRAMPAŞA’DA BAŞKAN HASAN MUTLU İÇİN ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ

BAYRAMPAŞA PROTOKOLÜ YEŞİLÇİMEN CAMİİ’NDE VATANDAŞLA BULUŞTU

BAŞKAN VEKİLİ AKIN’DAN KAYMAKAM ÇİFTÇİ’YE İADEİ ZİYARET

BAYRAMPAŞA'DA AMATÖR SPORUN GELECEĞİ İÇİN BİRLİK SOFRASI

HOBİ BAHÇESİ KURALARI NOTER HUZURUNDA ÇEKİLDİ

EYÜPSULTAN İÇME SUYU VE TERFİ MERKEZİ’NİN TEMELİ ATILDI

25 YILLIK SÜREÇTE ESNAF, ÇALIŞAN VE EMEKLİLER ENFLASYONA EZDİRİLMEDİ Mİ?

CEVATPAŞA’YA SAĞLIK MERKEZİ MÜJDESİ: BAŞKAN VEKİLİ AKIN YERİNDE İNCELEDİ

ALİ ULVİ UZUNLAR’DAN MÜFTÜ EREN’E ZİYARET: GÜNDEM KOCATEPE CAMİİ

BAYRAMPAŞA’DA HALK SAĞLIĞI İÇİN ZABITA EKİPLERİ SAHADA

AYDINER VE İŞ DÜNYASINDAN KAYMAKAM ÇİFTÇİ’YE İSTİŞARE ZİYARETİ

İSKİ’DEN İSTANBUL’A 1 MİLYAR 540 MİLYON TL’LİK DEV YATIRIM

GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI BEYLİKDÜZÜ’NDE YETİŞİYOR

BAŞKAN YILDIRIM’DAN, BAŞKAN AKIN’A ZİYARET

BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ’NDEN RUMELİ TÜRKLERİ DERNEĞİNE ZİYARET

İFSAK FOTOĞRAF YOLCULUKLARI ’25 BEYLİKDÜZÜ’NDE AÇILDI

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
https://www.atakansigorta.com/
BAYRAMPAŞA’NIN HASAN HOCASININ: 100.GÜNÜNDE BİR ONUR VE SABIR DESTANI

İstanbul

21.12.2025

  • İMSAK 06:46
  • GÜNEŞ 08:18
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 15:25
  • AKŞAM 17:46
  • YATSI 19:12

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
2.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9
  • Pazar 14.1 ° / 10.5 ° false
  • Pazartesi 13.6 ° / 10.1 ° false
  • Salı 12.3 ° / 10 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı